FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: za izlazak iz krize Slovenci trebaju energiju iz 1991.

LJUBLJANA, 22. lipnja 2012.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša u petak je u poslanici povodom Dana državnosti svoje zemljake pozvao da pokažu energiju i jedinstvo koje su pokazali u vrijeme osamostaljenja 1991. godine, kako bi prevladali teškoće ekonomske krize.

"Pred 21 godinu pokazali smo da hrabrošću i vizijom možemo postići ono što je svima oko nas izgledalo nemoguće. Tada smo znali da dolazi novi dan, novo vrijeme bez tuđih gospodara. To je bio nezaboravan osjećaj, a unatoč dvojbama, strahu i teškoćama u zraku je lebdjelo uvjerenje da će nam uspjeti", naveo je u poslanici Janša.

On je pozvao Slovence da i danas pokažu jedinstvo i odlučnost kad je u pitanju ekonomska kriza na koju njegova vlada traži odgovore u mjerama štednje i poticajima za nov rast. Uz krizu u eurozoni Janša je kao razlog za sadašnje teškoće Slovenije naveo pogreške iz tranzicijskog razdoblja, ali i iz vremena socijalizma koje nisu na vrijeme uočene ili ispravljene.

Aludirajući na kritike kojima je popraćena njegova odluka da se na državnoj proslavi ističu samo simboli slovenske samostalne države, a ne barjaci antifašističkih partizanskih udruga na kojima je zvijezda petokraka, Janša je u poslanici naveo da je dan državnosti vrijeme kad treba isticati državne simbole kao znakove demokratske države.

Partizanske zastave sa zvijezdom petokrakom ove se godine, za razliku od prijašnjih, neće smjeti isticati na proslavama dana slovenske državnosti, a takva odluka vlade premijera Janeza Janše izazvala je ogorčene reakcije antifašističkih udruga i dijela oporbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙