FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

BREZOVICA - Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni predstavnici hrvatskoga državnog vrha - predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Središnja svečanost započela je kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica kod Siska gdje su predsjednik Josipović, premijer Milanović i izaslanik predsjednika Sabora Leko položili vijence i zapalili svijeće, a potom su se obratiti okupljenima. Vijenac je položio, u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić. Predsjednik Josipović također će uručiti odlikovanja za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske u prigodi 71. obljetnice ustanka naroda Hrvatske i 67. obljetnice pobjede nad fašizmom. Pokrovitelj svečanosti u Brezovici je Hrvatski sabor, a u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), organizatora svečanosti, nazočne će pozdraviti predsjednik Saveza Ratko Maričić. Dan antifašističke borbe obilježava se u Hrvatskoj 22. lipnja, u spomen na osnutak prve naouržane anifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu - Prvog sisačkog partizanskog odreda osnovanog u šumi Brezovica kod Siska 22. lipnja 1941. godine

OSIJEK - Članovi ocjenjivačke Komisije Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz počeli su danas obilazak Osijeka, u sklopu natjecanja za nagradu "Zlatni cvijet Europe, u kojem se Osijek natječe kao jedini grad koji nije iz Europske unije. Na sastanku s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i članovima gradske uprave Komisiji su predstavljeni povijest Osijeka, gradska kulturna i prirodna baština te neki od gradskih projekata, poput obnove gradskih trgova i parkova, izgradnje poslovnih zona i biciklističkih staza te sudjelovanje grada u brojnim projektima, sufnanciranim sredstvima EU. U Osijeku ima 10 velikih perivoja i 17 malih parkova, oko 80 kilometara drvoreda, a u gradu, uz brojne kulturne, znanstvene i druge institucije, djeluje i Sveučilište, na kojemu studira oko 20.000 studenata. Gradonačelnik Bubalo rekao je kako su obavljene sve pripreme za dolazak ocjenjivačke komisije, dodavši da se uređivanje grada nije radilo samo zbog "Zlatnog cvijeta Europe", već i zbog toga što Osječani žele živjeti u lijepom gradu. Pripremamo obnovu parka Zrinjevac, radimo projekte obnove cesta, izgradnje biciklističkih staza, izgradnje stanova, bitan je svaki detalj, koji je dio mozaika uređivanja grada i podizanja kulture življenja, dodao je. Članovi komisije iz 11 europskih zemalja, obići će povijesnu gradsku jezgru Tvrđu, kampus osječkoga Sveučilišta, reciklažno dvorište u naselju "Jug 2". Posjetit će perivoj Kralja Tomislava i druge parkove, osječku konkatedralu Sv. Petra i Pavla, središnji gradski Trg Ante Starčevića, a predstavit će i projekti "Hrvatskih voda" i osječkoga "Vodovoda".

KUTEREVO - Utočište za mlade medvjede smješteno u Kuterevu na sjevernom Velebitu navršilo je deset godina, koliko je prošlo od kad je 2002. u utočište stigao prvi medvjedić Brnjo Brundo. Utočištem upravlja udruga građana "Velebitska udruga Kuterevo" (VUK), a danas je na oko dva hektara ograđene površine u utočištu udomljeno osam medvjeda koji su nesretnim slučajem ili uslijed krivolova odvojeni od majke u dobi kad su premaleni za samostalan život. To je jedinstven projekt u svijetu koji je osmišljen u suradnji i pod stručnim vodstvom profesora na Veterinarskom fakultetu Đure Hubera. Velebitsko utočište za mlade medvjede ima licencu da na ograđenom prostoru može boraviti 12 medvjeda, a godišnje ga posjeti više od 20.000 posjetitelja i izletnika. "Tako velik broj posjetitelja ne bi bilo moguće primiti i pružiti im sve potrebne informacije da nema volontera, a u proteklih deset godina kroz utočište ih je prošlo gotovo 3000 iz zemlje i inozemstva. Volonteri kontinuirano dolaze i pomažu u prihvatu i vođenju posjetitelja", ističe voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka. Utočište se financira dobrovoljnim prilozima posjetitelja i donatora. Kroz utočište je u deset godina prošlo 14 medvjeda. Deset godina utočišta obilježava se ovog vikenda.

ZAGREB - Članovi Biciklističkog kluba "Pedalinac" i ostali pridruženi biciklisti, njih 20, krenut će u ponedjeljak, 25. lipnja, na put iz Zagreba u London, kako bi nakon mjesec dana vožnje stigli na otvorenje 30. Olimpijskih igara. Autor projekta, Mladen Gaćeša, biciklist koji je s kolegom Markom Mitićem prije četiri godine biciklom došao do Pekinga, izvijestio je za Hinu da rutu od oko 2900 kilometara planiraju prijeći za mjesec dana, pa bi u London trebali stići prije 27. srpnja. Iz Zagreba krećemo prema Mađarskoj i kod Budimpešte put nastavljamo EUROVELO-m 6, biciklističkim koridorom koji povezuje Atlanski ocean i Crno more, preko Bratislave i Beča, prateći Dunav, do Bazela. Potom vozimo na sjever, uz rijeku Rajnu, do Strasbourga i dalje preko Luksembuga do Sjevernog mora u Belgiji, gdje u Ostendeu prelazimo prema Doveru i nastavljamo do Londona, navodi Gaćeša. Našu grupu, dodao je, čine ljudi koji se osjećaju sposobnima za takvo putovanje, koje su dokazali razgovorom i probnom vožnjom. Iskusni biciklist, koji je svojim biciklom prošao gotovo pola svijeta, ocjenjuje da će putovanje do Londona biti ugodno jer će 20 biciklista imati pratnju kombija s logističkom podrškom servisera i kuhara. "Bit ćemo u 'kockastim' majicama s natpisima gradova u kojima su Olimpijske igre održane", rekao je Gaćeša i naglasio da za biciklistički put prema Londonu nisu birali najkraći put već onaj koji prolazi kroz veći broj država, točnije kroz Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Francusku, Luksemburg, Belgiju te Veliku Britaniju. Poručio je kako Europi žele pokazati da Hrvatska ne zaostaje za europskim trendovima koji se vezuju za povratak prirodi i zaštitu okoliša te turistički promovirati našu zemlju na pragu ulaska u EU.

SLAVONSKI BROD - U teškoj prometnoj nesreći jutros, oko 4,15 sati u smjestu Zbjeg, na slavonsko-brodskom području, poginuo je 25-godišnji vozač osobnog automobila, priopćila je Policijska uprava brodsko-posavska. Očevidom je utvrđeno da je 25-godišnji vozač, upravljajući Passatom, prešao u suprotnu prometnu traku te sletio u kanal. Pri tome vozilo je udarilo u betonski kolni ulaz, a vozač je smrtno stradao. Mrtvo tijelo je prevezeno na Odjel patologije u bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje će se po nalogu državnog odvjetnika obaviti obdukcija, navodi policija.

KOPRIVNICA - U prometno nesreći koja se dogodila jutros oko 5,15 sati u Koprivnici na Zaobilaznoj cesti, teško su ozlijeđena dvojica mladića, prioćila je Policijska uprava koprivničko-križevačka. Nesreća se dogodila kada je 19-godišnji vozač osobnim automobilom virovitičke registracijske prešao na suprotni prometni trak, sletio izvan kolnika u odvodni kanal. Vozilo je udarilo u betonski stup nadvožnjaka te je od siline udara ponovno odbačeno na kolnik. Pri tome iz vozila je ispao 20-godišnji putnik koji je teško ozlijeđen. Teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio je 19-godišnji vozač. Očevid su proveli policijski službenici postaje prometne policije Koprivnica, koji će o događaju dostaviti kaznenu prijavu općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.

BIOGRAD - Gašenje i sanacije požara otvorenog prostora u Biogradu, kod deponija Baštijun, obavljeno je tijekom noći, a u požaru je izgorjelo oko tri hektara niskog raslinja, smreke, građevinskog materijala i smeća, izvijestila je danas Državna uprava za zaštiti i spašavanje. Požar je dojavljen u Javnu vatrogasnu postrojbu (JVP) Biograd oko 14,40 sati. U gašenju su sudjelovala dva protupožarna zrakoplova canadair, JVP Biograd, dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Biograd, Pakoštane, Drage i SV. Filip i Jakov te dva građevinska stroja (bager i dozer). Građevinske strojeve osigurao je Gradski stožer ZiS Biograd.

VUKOVAR - Na području Vukovarsko-srijemske županije krajem svibnja evidentirane su 18.734 nezaposlene osobe odnosno 869 osoba (4,4 posto) manje nego prethodni mjesec, a 726 osoba (4 posto) više nego u svibnju 2011. godine, izvjestio je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) Podružna služba Vukovar. Od ukupnoga broja nezaposlenih osoba bilo je 9.964 žena s udjelom od 53,2 posto, prema 46,8 posto nezaposlenih muškaraca. S obzirom na razinu obrazovanja prevladavaju osobe sa završenom trogodišnjom srednjom školom i školom za KV i VKV radnike, kojih je bilo 7.413 ili 37,8 posto, a slijede osobe sa završenom osnovnom školom (5.243 ili 26,7 posto), završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od 4 i više godina i gimnazijom (5.220 ili 26,6% posto) te osobe bez škole i s nezavršenom osnovnom školom (633 ili 3,2 posto). Najmanje je nezaposlenih osoba sa završenim visokoškolskim obrazovanjem pri čemu ih je s fakultetom, akademijom, magisterijem ili doktoratom 499 ili 2,5 posto te s prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem i višom školom 595 ili 3,0 posto. Najveći udio među nazaposlenima imaju osobe u dobi do 29 godina, kojih je 6.593 (35,2 posto), slijede osobe od 30 do 44 godine života, čiji udio iznosi 33,9 posto (6.358 osoba) dok je najmanje nezaposlenih osoba preko 45 godina starosti kojih je 30,9 posto (5.783 osobe). Po podatcima HZZ Područne službe Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija s udjelom od 6,1 posto u ukupnom broju nezaposlenih na državnoj razini, zauzima peto mjesto na ljestvici županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙