FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

ZAGREB, 20. lipnja 2012. (Hina) - Prijedlog zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) u saborsku bi proceduru trebao ići u jesen, istaknuto je na okruglom stolu s temom povezivanja obrazovanja s tržištem rada, održanom u Hrvatskoj obrtničkoj komori u okviru javne rasprave koja se provodi s ciljem donošenja što kvalitetnijeg zakonskog okvira, izvijestili su iz HOK-a.

Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić kazala je da postoji politička podrška da Hrvatski kvalifikacijski okvir zaživi, odnosno da zaživi ono o čemu se već desetljećima govori, a to je povezivanje tržišta rada i gospodarstva.

Cilj je da dobijemo jasan, transparentan okvir koji se temelji na jasnim kriterijima i kvaliteti, kazala je.

Ipak, polazimo od načela da, koliko je god obrazovanje za rad važna funkcija, nije i jedina. Obrazovanje uz to ima za cilj razvoj pojedinca i njegovih kapaciteta, rekla je Lugarić i dodala da će prijedlog zakona o HKO-u biti na javnoj raspravi do 6. kolovoza, a u saborsku proceduru trebao bi ići u rujnu.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec rekao je da Komora očekuje da obrazovna ponuda bude utemeljena na iskazanim potrebama za znanjima i vještinama na tržištu rada, da se osigura višesmjerna prohodnost kroz obrazovni sustav te mogućnost priznavanja stečenih kompetencija bez obzira na način stjecanja.

Očekujemo da će se na temelju zakona o HKO-u urediti i poboljšati sustav obrazovanja, te da će zakon još više učvrstiti postojeće nadležnosti koje već sada osiguravaju poveznicu između obrazovanja i tržišta rada, napomenuo je Ranogajec.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić, predstavljajući Nacrt prijedloga zakona o HKO-u, rekla je da se ovim zakonom uređuje cjelovit sustav kvalifikacija u Hrvatskoj.

Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom uspostavlja se partnerstvo između obrazovnog sustava i gospodarstva, temeljeno na usklađenosti potreba na tržištu rada, jasno i transparentno se prikazuju kvalifikacije koje se stječu u Hrvatskoj i koje su usklađene s europskim kvalifikacijama, a omogućuje se i priznavanje kompetencija stečenih neformalnim učenjem, kazala je Beljo Lučić.

Okrugli stol je održan u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, HOK-a, HGK, i HUP-a.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙