FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moguće teškoće nove grčke vladajuće koalicije

ATENA, 20. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Stranke koje su dominirale grčkom politikom od 1974. godine u srijedu su dogovorile koalicijsku vladu koja će imati zadaću ponovno pregovarati o uvjetima dobivanja međunarodne pomoći koja spriječava stečaj zemlje ali izaziva napetosti u društvu.

Vlada okuplja konzervativnu Novu demokraciju i socijalistički PASOK u složeni savez suparnika suočenih s oporbom odlučnom boriti se protiv mjera štednja.

Stranački čelnici su rekli da će biti formirana skupina za pregovore o uvjetima dobivanja 130 milijardi eura pomoći, iako europski partneri Grčke kažu da su sprmeni prilagoditi ali ne i ponovno dogovarati dokument.

"Naši su napori dali parlamentarnu većinu za formiranje vlade koja će trajati i donijeti nadu i stabilnost", rekao je čelnik Nove demokracije Antonis Samaras predsjedniku Karolosu Papouliasu, tri dana nakon što je ostvario tijesnu izbornu pobjedu.

Čelnik PASOK-a Evangelos Venizelos je upozorio na "veliku bitku" u Bruxellesu za postizanje novog sporazuma koji će poticati rast i obuzdati stopu nezaposlenosti.

"Najkritičnije pitanje je formiranje nacionalne pregovaračke skupine i osiguravanje njenog uspjeha", rekao je novinarima.

PASOK će podržati vladu u parlamentu no još nije bilo riječi tko će iz stranke biti u vladi. Venizelos je rekao da će se sastavu vlade razgovarati kasnije u srijedu.

Savez konzervativaca i socijalista podržat će i mala stranka Demokratska ljevica čiji je čelnik Fotis Kouvelis pozvao vladu "da se postupno oslobodi uvjeta za pomoć koji su iscrpili društvo".

Nova demokracija i PASOK nemaju dugu povijest suradnje jer su naizmjenično preuzimali vlast od pada vojne hunte 1974. do prošle godine, kada ih je gospodarska kriza primorala da dijele vlast u kratkotrajnoj vladi nacionalnog jedinstva.

Oni će se odmah naći pod pritiskom da ublaže neopularne mjere štednje iz sporazuma o pomoći sklopljenog u ožujku s Međunarodnim monetarnim fodnom i Europskom unijom.

Istovremeno Samaras mora obuzdavati rastuće društvene napetosti koje je stvorila kriza i održavati koaliciju u uvjetim najteže gospodarske kušnje od kraja Drugog svjetskog rata.

Demokratska ljevica je pristala podržati koaliciju no, po izvorima iz stranke, odbila je postaviti više stranačke dužnosnike što potencijalno slabi njenu predanost održavanju vlade.

PASOK, koji je na posljednjim izborima pretrpio težak poraz, također bi mogao izbjeći poslati svoje više dužnosnike u vladu pod vodstvom desnice.

Grčki su mediji izvijestili da se Venizelos ljutito sukobio s drugim stranačkim čelnicima zbog svog ustrajavanja da stranka ne postavi svoje ministre.

Obje stranke lijevog centra mogle bi u vladu imenovati tehnokrate van politčkih krugova no njihova nespremnost da u poptunosti stanu iza nove vlade ne predskazuje dobro s obzirom na borbe koje joj predstoje.

"Bit će to vrlo slaba koalicija", ocijenio je Nikos Konstandras, urednik konzervativnog lista Kathimerini, podsjećajući na desetljeća netrpeljivosti između Nove demokracije i PASOK-a, dva tradicionalna diva grčke politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙