FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se bolje raspoloženje nakon grčkih izbora

ZAGREB, 18. lipnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje bolje raspoloženja nego prošloga letargičnoga tjedna, jer su na svjetskim burzama cijene dionica osjetno porasle, nakon što su izbori u Grčkoj odagnali strahovanja od poremećaja na globalnim tržištima.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Unatoč pozitivnim kretanjima na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi pali oko 1 posto, a nevoljkost investitora da se pozicioniraju u dionice pokazuje i mršav promet.

Crobex indeks pao je 1,01 posto, na 1.619 bodova, a Crobex10 1,39 posto, na 879 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 30,7 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego prethodnoga tjedna, iako je taj tjedan bio skraćen radi praznika.

„Razlog ovako niskog prometa je neizvjesnost koja je vladala na svjetskim burzama uoči izbora u Grčkoj, stoga se ulagači bez smjernica iz Grčke nisu usudili donositi važnije investicijske odluke“ kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Prošloga je tjedna na domaćem tržištu najveći prometostvaren dionicom HT-a, 8,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 1,30 posto, na 194,35 kuna.

Slijedi dionica Ingre, s nešto više od 2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula 10,26 posto, na 5,42 kune.

Među likvidnijim izdanjima najveći skok cijene ostvarila je dionica Đuro Đaković Holdinga, za 10,39 posto, na 75,75 kuna.

„A kako su stigli rezultati izbora u Grčkoj, na financijskim tržištima širom svijeta danas se očekuje rast cijena dionica i tečaja eura jer su parlamentarnu većinu osvojile stranke koje se zalažu za mjere dogovorene s Europskom unijom i MMF-om, što je odagnalo strahovanja ulagača od izlaska Atene iz eurozone“, kaže Perić.

Od samog početka današnjeg trgovanja na azijskim burzama cijene su dionica znatno porasle, pa je japanski Nikkei indeks jutros porastao 1,8 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačali su između 0,5 i 2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 1,6 posto.

Dobro raspoloženja vlada i na europskim burzama. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 1,2 i 1,5 posto.

„I na europskim je burzama trgovanje počelo sa znatnim dobicima, stoga danas i na domaćem tržištu očekujem rast cijena dionica“, zaključuje Perić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙