FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Google pokrenuo kulturnu kartu indijanskog plemena

RIO DE JANEIRO, 17. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Google je u subotu u Rio de Janeiru otkrio kulturnu kartu Indijanaca Surui, digitalni instrument koji će pomoći amazonskom plemenu da iskoristi svoje veliko poznavanje šume u borbi protiv uništenja šuma.

Zemljiovid, rezultat petogodišnjeg partnerstva šefa Surui Almira i Googlea, pokazan je prvi puta na forumu tvrtki, u okviru konferencije o održivom razvoju Rio+20.

Na animiranoj slici planete Google Eartha vidi se mala točka u Brazilu, pleme Surui s 1.3000 članova koji žive na području od 240.000 hektara u Amazonskoj državi Rondonia, na sjeverozapadu zemlje.

Aplikacija predstavlja fotografije i 3D video zapise šume u kojoj žive urođenici, uz priče o njihovoj tradiciji i običajima.

Slike se mogu vidjeti na Google Earth i na stranici www.paiter.org.

Poglavica Almir, sa šarenom perjanicom na glavi, pozdravio je taj projekt koji "putem Googla pokazuje svijetu vrijednost njihove kulture".

Dodao je da će indijanci koristiti zemljovid i smartphone za nadzor deforestacije oko njihovog područja.

Jedan dužnosnik Googlea je naglasio da će ta tehnologija biti upotrijebljena i za pomoć drugim indijanskim plemenima u svijetu, primjerice u Kanadi i na Novom Zelandu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙