FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 16. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ATENA - Europski čelnici pozvali su Grčku da odbaci radikalne ljevičare koji prijete odbiti uvjete sporazuma o pomoći ukoliko pobijede na izborima u nedjelju, što bi uzdrmalo globalna financijska tržišta. Čelnik ljevičarske stranke SYRIZA 37-godišnji Alexis Tsipras na valu bijesa uzdigao se iz anonimnosti do ozbiljnog kandidata za preuzimanja vlasti i biračima obećava da će, ako pobijedi na izborima, odbiti uvjete međunarodne pomoći od 130 milijardu eura. Čelnik stranke grčkog desnog centra Nova demokracija, 61-godišnji Antonis Samaras, upozorava da bi to izbacilo Grčku iz euro zone i osudilo je na još veće gospodarske nevolje. Uvjeti pomoći se neće mijenjati, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel. "Zato je toliko važno da grčki izbori radije dovedu do rezultata po kojem će oni koji će stvoriti buduću vladu reći: da, držat ćemo se dogovora", rekla je Merkel na stranačkoj konferenciji demokršćana. Jean-Claude Juncker, čelnik Euriolgrupe, rekao je da će biti ozbiljnih posljedica ako SYRIZA pobijedi. "Ako radikalna ljevica pobijedi, što se ne može isključiti, posljedice po monetarnu uniju su nepredvidive", rekao je austrjskom listu Kurier Juncker koji predsjeda skupini ministara financija euro zone. "Morat ćemo razgovarati s bilo kojom vladom. Ja mogu samo sve upozoriti da ne napuštaju monetarnu uniju. U opasnosti bi bila unutarnja kohezija eurozone".

WASHINGTON - Američki State Department je u subotu rekao da su veći izgledi za sprječavanje dugog i krvavog građanskog rata u Siriji ako što prije dođe od političke tranzicije. "Savjetujemo se s našim međunarodnim partnerima glede idućih koraka spram političke tranzicije koju bi vodila Sirija, kao što poziva Vijeće sigurnosti u rezolucijama 2042 i 2043", rekao je američki State Department u izjavi koja ponavlja stavove koje je u izjavi Bijela kuća iznijela nakon suspenzije aktivnosti promatračke misije UN-a u Siriji. "Što prije ta tranzicija krene, veći su izgledi za izbjegavanje dugog i krvavog sektaškog građanskog rata", rekla je glasnogovornica State Departmenta u izjavi. Glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor u izjavi od subote je "ponovno pozvao sirijski režim da ispoštuje svoje obveze po Annanovom planu, uključujući punu provedbu prekida vatre". Vietor je također upozorio da je, kako bi se izbjegao građanski rat, potrebno da Sirija što prije započne tranziciju.

ZAGREB - Saudijski prijestolonasljednik Najef ben Abdel Aziz umro je u subotu u 79. godini u inozemstvu, nakon što je čvrstom rukom gotovo četiri desetljeća vodio ministarstvo unutarnjih poslova i borbu protiv al-Kaide. Polubrat kralja Abdulaha (88) imenovan je prije osam mjeseci, u listopadu 2011., prijestolonasljednikom uz dužnost u ministarstvu unutarnjih poslova na kojoj je bio već 37 godina. Liječio se u inozemstvu, navodno od raka, a mediji su nedavno objavili njegove fotografije dok je primao posjete obitelji u Ženevi. Pretpostavlja se da će ga naslijediti njegov brat princ Salman ben Abdel Aziz, ministar obrane. Imenovanje Najefa ben Abdel Aziza prijestolonasljednikom nakon smrti njegova brata Sultana, ukazuje na starenje saudijske kraljevske dinastije. Princ Najef je bio smatran konzervativnijim od kralja Abdulaha, umjerenog reformatora.

BRATISLAVA - Policajac u gradu Hurbanovu u južnoj Slovačkoj u subotu je u jedoj zgradi ubio troje ljudi i ranio troje. Prema navodima slovačkih medija, žrtve napada 51-godišnjeg policajca pripadaju romskoj obitelji. Počinitelj se u međuvremenu uhićen, a motivi zločina nisu poznati. Policajac, koji je navodno do nedavno bio na čelu gradske policije, a u međuvremenu smijenjen, navodno je u subotu ujutro, dok je bio izvan službe, počeo nasumce pucati oko sebe. Preživjela žrtva u međuvremenu je prebačena u bolnicu i nalazi se u komi, izvijestili su slovački mediji. U Slovačkoj, u kojoj Sinti i Roma čine oko deset posto pučanstva, nisu rijetki napadi na Rome.

ISTANBUL - U napadu vatrenim oružjem u subotu u Istanbulu ubijen je jedan policajac i jedan je ranjen, rekao je šef mjesne policije. Napadači su napali dvojicu policajaca dok su ručali u restoranu u četvrti Gaziosmanpaša na europskoj obali Istanbula, precizirao je šef policije, prenosi agencija Anadolija. Tridesetogodišnji policajac je podlegao ozljedama na putu do bolnice, a drugi je hospitaliziran. Televizija NTV je pozivajući se na svjedoke navela da su napadači muškarac i žena. Nisu poznati motivi napada. To je drugi incident te vrste u nekoliko dana u Istanbulu. U srijedu su dva muškarca otvorila vatru iz automatskog oružja na jednu policijsku postaju. Policija je ubila jednog o napadača. Ranije je nekoliko oružanih skupina krajnje ljevice i Kurda vodilo napade na snage reda u Istanbulu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙