FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon poziva na mirne izbore u Egiptu

NEW YORK, 16. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je na mirne izbore u Egiptu, gdje se u subotu treba održati drugi krug predsjedničkih izbora nakon nemira izazvanih proglašenjem parlamenta nelegalnim.

Ban Ki-moon je "primijetio živu raspravu i uznemirenost Egipćana zbog odluke Ustavnoga suda" koji je parlament proglasio nezakonitim zahvaljujući rupi u izbornom zakonu, priopćio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

"Glavni tajnik nada se da će se drugi krug predsjedničkih izbora odvijati u mirnoj i otvorenoj atmosferi", dodao je.

Gotovo 50 milijuna Egipćana ima pravo u subotu i nedjelju izići na izbore na kojima će se birati nasljednik Hosnija Mubaraka svrgnutog u veljači 2011.

Kandidati na izborima su Ahmed Shafik, bivši zapovjednik raznog zrakoplovstva kojega je Mubarak imenovao premijerom posljednjih dana svoje vladavine, te Mohamed Morsi iz Muslimanskog bratstva.

No izbori slijede nakon dviju spornih odluka Ustavnoga suda. Jednom se poništavaju rezultati parlamentarnih izbora, a drugim se Shafiku omogućuje da ostane na vlasti unatoč zakonu kojim se zabranjuje kandidiranje članovima bivšega režima.

Ban Ki-moon izbore u subotu vidio kao "bitno razdoblje u tranziciji prema većoj demokraciji za koju su se Egipćani strpljivo i hrabro borili".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙