FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BERLIN, 15. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u petak u Berlinu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle nakon susreta s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, priopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. "To pokazuje da disciplina, naporan rad i odlučnost nose političke plodove", rekao je Westerwelle. Westerwelle i Pusić, koja je boravila u službenom posjetu Njemačkoj, su razgovarali o predstojećem ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. te međusobnoj suradnji u međunarodnim pitanjima. Pusić je istaknula kako je Hrvatska danas posve druga zemlja nakon procesa pristupanja EU-u tijekom kojega je izgradila funkcionalne institucionalne strukture te da je u njezinu interesu da i duge zemlje regije poduzmu te reforme.

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Savez za bolju budućnost (SBB) suglasni su da poduzmu korake koji bi vodili ka rekonstrukciji vlade Federacije BiH a razgovore kako to učiniti nastavit će idućeg tjedna, izjavio je u petak u Sarajevu predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija. Nakon sastanka s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem Lagumdžija je novinarima kazao kako su njih dvojica suglasni oko prioriteta rada rekonstruirane vlade, a dokument o tome bi trebao biti potpisan narednog tjedna. "Savršeno je jasno da okosnicu te rekonstrukcije čine SDP BiH, HDZ BiH i SBB", izjavio je Lagumdžija.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine protiv dvojice bivših pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba Neđe Milidragovića i Alekse Golijanina. Obojica su tijekom rata u BiH obnašali zapovjedne dužnosti u policiji bosanskih Srba. Za Milidragovića se navodi kako je u srpnju 1995. godine osobno ubio najmanje 15 i 20 zarobljenih Bošnjaka te zapovijedio likvidaciju još stotinu zarobljenika. Golijanina se tereti da je sudjelovao u zarobljavanju više tisuća Bošnjaka te da je osobno zapovijedio ubojstvo više stotina zarobljenika.

MOSKVA/BEJRUT - Pobunjenici i snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu intenziviraju borbe u Siriji i više teže ostvarenju vojnih ciljeva nego mirnome rješenju, izjavio je u četvrtak zapovjednik UN-ovih promatrača u Siriji. Izjava general bojnika Roberta Mooda dolazi u vrijeme kada se Rusija sve više protivi pritisku Zapada na Asada, ustrajući na tome da neće raspravljati o dobu nakon Asada. "Nasilje se u posljednjih deset dana intenziviralo, uz gubitke na objema stranama te velik rizik za naše promatrače", rekao je Mood u Damasku. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da rasprave o političkoj transformaciji u Siriji nakon Asada "nisu održane niti mogu biti održane, jer je to u suprotnosti s našom pozicijom da donosimo odluke umjesto sirijskog naroda".

RIM - Potpora javnosti talijanskom premijeru Mariju Montiju pala je u lipnju i zbog visokih poreza, nepopularne reforme tržišta rada i recesije upola je slabija u odnosu prema studenom prošle godine, kada je preuzeo dužnost. Potpora Montiju pada je na 33 posto, što je jedan posto manje prema početku lipnja i više nego dvostruko manje u odnosu na 77 posto kada je postao premijer, pokazala je anketa agencije SWG-Agora. Upitani koliko je učinkovita Montijeva vlada, tri četvrtine ispitanika odgovorila je "ne previše" i "uopće nije", a trećina "vrlo" ili "uglavnom" učinkovita.

FRANKFURT - Njemačko izdanje Financial Timesa, Financial Times Deutschland, pozvao je u petak Grke da glasuju protiv radikalno lijeve koalicije Syrize na izborima u nedjelju, kritizirajući "demagogiju" njezina čelnika Alexisa Tsiprasa, što je izazvalo žestoke kritike u Grčkoj. U dvostrukom uvodniku na njemačkom i grčkom jeziku objavljenom na naslovnici, list napominje da tim pozivom čini "iznimku". "FTD i većina Grka imaju zajednički interes: njihova zemlja mora zadržati euro", piše list, koji je već izražavao svoje mišljenje o izborima, ali samo njemačkim. "Oduprite se demagogiji Alexisa Tsiprasa i njegove Syrize. Ne vjerujte obećanjima da se dogovore može jednostavno odbaciti, bez posljedica."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙