FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će sjednicu nastaviti raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o upravljanju državnom imovinom, po hitnom postupku, najavio je potpredsjednik Sabora Milorad Batinić na kraju današnjeg zasjedanja. Tim bi se izmjenama omogućilo da zaposlenici društava u vlasništvu RH stječu dionice ili udjele u tim društvima tako da ih mogu založiti ili prenijeti pravo nad njima radi osiguranja zajma kojeg traže kod banaka ili drugih institucija, kao i da sredstva za kupnju dionica ili udjela društva mogu steći uz financijsku pomoć društva. Time se omogućuje radnicima očuvanje vrijednosti imovine, kao i stvaranje dodane vrijednost aktivnim i racionalnim upravljanjem u pojedinom poslovnom subjektu, navodi Vlada, predlagač izmjena. Hitnost postupka potrebna je, objašnjavaju, zbog lakše prodaje dionica u vlasništvu RH, boljeg punjenja državnog proračuna te uklanjanja zapreka ulaganjima i poboljšanju investicijske klime.

ZAGREB - Hrvatsko vijeće za mozak, čiji je cilj povezati brojne udruge i pojednce koji sudjeluju u istraživanju i liječenju bolesti mozga te senzibilizirati javnost za pitanja bolesti mozga, osnovano je sinoć u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). "Bolesti mozga predstavljaju veliki izazov za znanstvenu zajednicu. Troškovi liječenja i doživotne skrbi za osobe oboljele od neuroloških i psihijatrijskih bolesti samo u Europi premašuju godišnje 600 milijardi eura", kazao je direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost dr. Dinko Mitrečić na večerašnjoj osnivačkoj skupštini Hrvatskog vijeća za mozak, održanoj u Preporodnoj dvorani HAZU-a. Hrvatsko vijeće za mozak postat će dio Europskog vijeća za mozak (EBC), najavio je. EBC je prije 10 godina preporučilo svim nacionalnim istraživačkim zajednicama da se povežu u učinkovitiji i napredniji sustav, kazao je dr. Mitretić, izvijestivši kako u Hrvatskoj sada djeluje 11 udruga koje se bave liječenjem bolesti mozga. Pred nacionalna vijeća Europsko vijeće za mozak je postavilo više ciljeva, od kojih su najvažniji umreženo djelovanje, pojačano lobiranje na svim razinama društva, bolja prevencija, zadržavanje mladih ljudi u području istraživanja i uvažavanje udruga pacijenata. U Europi od bolesti mozga pati oko 165 milijuna ljudi, a Europska unija je 2014. godinu proglasila godinom mozga.

VARAŽDIN - Plesnom predstavom «Ispod sklopljenih očiju» Zagrebačkog plesnog ansambla i 'tulumom otvorenja', sinoć su u Varaždinu počeli 4. Dani suvremenog plesa. Festival će trajati do nedjelje, 17. lipnja, a na njemu će sudjelovati brojni hrvatski i inozemni umjetnici, među kojima i Larisa Lipovac Navojec, Jelena Ivanovic i Alessandro Sciarroni te članovi Zagrebačkog plesnog ansambla, VRUM-a i Studija za Suvremeni ples. Programi ovogodišnjih Dana suvremenog plesa odvijat će se na devet lokacija u središtu Varaždina, među ostalim, na varaždinskoj tržnici, u napuštenim poslovnim prostorima, na gradskim ulicama i trgovima te u varaždinskom HNK-u i Gradskom muzeju. Službeni dio programa je podijeljen na pet prezentacija rezidencijalnih programa, četiri plesne predstave i četiri radionice (jazz dancea, suvremenog plesa, plesa na svili i argentinskog tanga). U off programu održat će se izložba fotografija, razgovori s umjetnicima, koncerti i tulumi. Dane suvremenog plesa organizira Umjetnička organizacija VRUM pod pokroviteljstvom Grada Varaždina te u sklopu projekta «City Volunteers», a podršku festivalu pružaju Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica.

RIJEKA - Ovogodišnji festival Riječke ljetne noći otvara se 19. lipnja spektaklom "Do Do Land" španjolske družine Puja!, a zatvara 24. srpnja baletom "Božanstvena komedija" u koreografiji Edwarda Cluga i u koprodukciji BITEF-a i Grada teatra Budva. "Božanstvena komedija" bit će izvedena na krovnom parkiralištu trgovačkog centra Tower, čime se proširuje popis lokacija na kojima se izvodi program Riječkih ljetnih noći. Ovogodišnji program, koji su predstavili ravnatelji ansambala HNK "Ivana pl. Zajca", karakteriziraju premijerne koprodukcije među kojima se izdvajaju mjuzikl "Guslač na krovu" Jerryija Bocka, koji HNK priprema u suradnji s Festivalom Opatija, te komedija Carla Goldonija "Gostioničarka Mirandolina" koju HNK priprema s festivalom Grad teatra iz Budve. "Guslač na krovu" projekt je svih ansambala HNK u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem Igora Vlajnića, a bit će izveden 20. lipnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji. "Gostioničarku Mirandolinu" režira Jug Radivojević, a riječka premijera najavljena je za 27. lipnja. Na programu Riječkih ljetnih noći su i brojne kazališne uspješnice riječkoga HNK i HKD teatra, koncerti Riječke filharmonije i zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca. Na pozornici HNK 12. srpnja otvorit će se multimedijalna izložba o stvaralaštvu scenografa Dalibora Laginje. Organizatori Riječkih ljetnih noći su HNK Ivana pl. Zajca, grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke.

ZAGREB - Festival plesa i neverbalnog kazališta u istarskom gradiću Svetvinčenat, na kojemu će se izvesti predstave iz Portugala, Španjolske, Belgije, Francuske, Norveške, Austrije i Hrvatske, održat će se od 20. do 23. srpnja. U dosadašnjih dvanaest godina na tom jedinom ljetnom plesnom festivalu prikazano je više od 160 plesnih predstava iz cijeloga svijeta, čime se definirao kao jedna od najzanimljivijih manifestacija u regiji i okupljalište brojnih plesnih umjetnika, pedagoga te brojne publike. Trinaesto izdanje predstavit će žanrovski različite predstave suvremenog plesa, među kojima je i španjolski koreograf Daniel Abreu s predstavom "Animal", španjolski ansambl "Senor Serrano" izvest će vizualno snažnu predstavu "Katastrophe", a belgijski "Wazovol" će otvoriti Festival s predstavom novog cirkusa "De pied ferme". Od hrvatskih umjetnika nastupit će Matija Ferlin s predstavom "Sad sam lucky", koja je nastajala u Svetvinčentu u sklopu festivalskog rezidencijalnog programa, te Katarina Đurđević i Iva Horvat koje će premijerno izvesti "Ustav republike". Najavljene su još predstava "Off-beat" Milana Tomašika, "You Never Know How Things Are Going To Come Together" portugalske skupine "Tok'Art", "Ispod sklopljenih očiju" Zagrebačkog plesnog ansambla, austrijska "Esnes.n.on2" grupe CieLaroque i "Large" Studija za suvremeni ples. U sklopu festivala prikazat će se i snimak predstave "Blanche neige" (Snjeguljica) koreografa Angelina Preljocaja, koju izvodi 26 plesača na glazbu Gustava Mahlera, u kostimima koje je dizajnirao Jean Paul Gaultier.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙