FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom svojih udžbenika, poručivši da će se korupciji u visokom obrazovanju morati stati na kraj. Kupovina udžbenika ne može biti uvjet da student pristupi ispitu i da o tome, a ne o znanju, ovisi njegova ocjena, izjavio je Jovanović novinarima uoči sjednice Vlade. Zbog autonomije sveučilišta ministar ne može sankcionirati sveučilišne profesore koji navodno tako ucjenjuju studente, ali Jovanović ističe da će tražiti da sveučilišta donesu etičke kodekse kojih će se morati držati. Upitan za odluku o ukidanju Vijeća za normu hrvatskog standarnog jezika, odgovorio je da će sva pitanja vezana uz hrvatski jezik ubuduće odrađivati Institut za hrvatski jezik. "Cilj je smanjiti broj svih tijela koja zapravo nisu funkcionirala, a imenovana su političkom odlukom bivšeg ministra", rekao je Jovanović. Najavio je i da će Institut za hrvatski jezik uskoro morati dugoročno riješiti "goruće pitanje" hrvatskog pravopisa. Upitan o tome kako se moglo dogoditi da se o ukidanju Vijeća za normu šalje obavijest i pokojnom Tomislavu Ladanu, Jovanović je rekao da je riječ o administrativnom propustu na koji nije mogao utjecati. O navodnoj inicijativi da se u znanstvenim časopisima ubuduće objavljuju i tekstovi na jezicima bivše države, bez prijevoda na hrvatski jezik, Jovanović, kaže, nije upoznat.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a ocijenilo je danas neutemeljenim vladin prijedlog Saboru da ne prihvati izvješće o radu tog vijeća i obrazloženje ministrice kulture Andreje Zlatar Violić da vijeće nije ispunilo obveze oko javnih interesa i da su uočeni propusti vezani uz neravnomjernu zastupljenost sadržaja od javnog interesa. "Ovakav prijedlog vlade Programsko vijeće smatra neutemeljenim s obzirom na to da je Programsko vijeće u cijelosti ispunilo sve svoje Zakonom o HRT-u propisane obveze u 2011.", stoji u priopćenju kojim je predsjednica vijeća Nada Zgrabljić Rotar reagirala na današnje vladino negativno mišljenje o radu vijeća. Iz vijeća objašnjavaju da njihove obveze, kad je riječ o programu HRT-a, podrazumijevaju nadzor provedbe programa koji je utvrđen privremenim Ugovorom između HRT-a i vlade. Ugovornim obvezama, objašnjavaju, predviđaju se udjeli, to jest postotci pojedinih vrsta programa koje HRT mora ostvariti u ukupnom programu, a prema godišnjim izvješćima glavnih urednika HTV-a i Hrvatskog radija o emitiranom programu i statističkim pokazateljima, ti su udjeli, tvrde u vijeću, u potpunosti realizirani, čime su ugovorne obveze u cijelosti izvršene. "Ukoliko postoji mišljenje da bi određene vrste programskih sadržaja trebale biti zastupljene u ukupnom programu HRT-a više nego što jesu u važećem privremenom Ugovoru, u tijeku je javna rasprava o novom petogodišnjem Ugovoru između vlade i HRT-a, gdje se takvi prijedlozi mogu iznijeti", stoji u priopćenju Programskog vijeća HRT-a koje zaključuje da razlozi koje je iznijela ministrica kulture ne mogu ni u kom slučaju biti razlozi za neprihvaćanje njihova izvješća te da bi neprihvaćanje uz takvo obrazloženje bilo u postupnosti protivno Zakonu o HRT-u.

ZAGREB - Tvrtka za odnose s javnošću Madison Consalting (MC) odgovorila je Sudu časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), koji je zbog potencijalnog sukoba interesa danas zatražio službeno očitovanje te tvrtke i njihove izvršne direktorice strateških komunikacija Zinke Bardić, posebne savjetnice premijera Zorana Milanovića, istaknuvši kako MC "nema ugovor ni s jednom službenom institucijom RH, niti s bilo kojom tvrtkom u većinskom vlasništvu hrvatske države". Član Uprave Madison Consaltinga Mladen Hrgarek potvrdio je Hini da su poslali odgovor Sudu časti HUOJ-a te naglasio kako se ta tvrtka ne bavi "politikom i lobiranjem već odnosima s javnošću" te da "kolegica Bardić nije i ne može biti ni u kakvom sukobu interesa, budući ne donosi nikakve odluke ni vezano za poslovanje državnih tvrtki niti savjetuje u donošenju političkih odluka". Očitovanje Zinke Bardić i tvrtke u kojoj je zaposlena kao direktorica, HUOJ je zatražio nakon što je portal Index.hr objavio da je posebna savjetnica premijera u sukobu interesa jer je direktorica u privatnoj PR tvrtki, čiji su klijenti švedska Ikea i Gripen. Predstavnici Ikee bili su u ožujku na primanju kod premijera u Banskim dvorima, a predstavnici Gripena pregovaraju s MORH-om oko posla vrijednog skoro pola milijarde eura, odnosno kupoprodaje vojnih zrakoplova. U istom tekstu se navodi da Zinka Bardić u vladi radi besplatno, a plaću prima u Madison Consultingu, privatnoj PR tvrtki za strateško savjetovanje i implementaciju odnosa s javnošću koja je u veljače ove godine priopćila da Bardić "ne radi operativno s komercijalnim klijentima", ali i dalje obavlja dužnost direktora, za koju je i plaćena. Hrgarek je Hini kazao kako MC, poštujući najviša etička načela, nema ugovor ni s jednom službenom institucijom Republike Hrvatske, niti s bilo kojom tvrtkom u većinskom vlasništvu hrvatske države. "A izuzeli smo se i iz svih budućih ponuda i natječaja", naglasio je. Napominje da je ugovor MC-a s švedskom Ikeom, koji pokriva odnose s medijima, na snazi od 1. siječnja 2010. te da je odluku o odabiru PR agencije donijelo povjerenstvo sastavljeno od predstavnika IKEA-e iz četiri zemlje. "U ugovoru izričito stoji da naš posao ne obuhvaća područje lobiranja", napominje Hrgarek ističući kako to znači da je netočna tvrdnja objavljena na portalu Index.hr. Napominje i da MC ni na koji način nije sudjelovao u pripremi sastanka glavnog izvršnog direktora IKEA Grupe Mikaela Ohlssona s premijerom Milanovićem. Dodaje, također, da MC ugovor s tvrtkom Gripen ima od listopada 2009. godine, "opet isključivo za područje odnosa s medijima". "I u tom ugovoru izričito stoji da posao MC ne obuhvaća područje lobiranja", naglašava Hrgarek dodajući da su obje tvrtke iz Švedske, odnosno zemlje, kazao je, koja je na vrhu ljestvica po etičnosti na svim razinama njihova djelovanja.

ZAGREB - Dani udruga 2012. koji su posvećeni strateškim prioritetima u potpori razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj, u kontekstu donošenja nove Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva u razdoblju od 2012. do 2016., počeli su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a skup je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Dane udruga 2012. organizira Ured za udruge Vlade RH, u suradnji s TACSO - uredom tehničke pomoći organizacijama civilnog društva u Republici Hrvatskoj i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Na manifestaciji, koja se održava do subote 16. lipnja, sudjeluje 120 udruga te više od 280 predstavnika organizacija civilnog društva, tijela javne vlasti i drugih domaćih i međunarodnih institucija U sklopu Dana udruga održat će se niz okruglih stolova i rasprava o stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, poput sudjelovanja mladih u oblikovanju javnih politika na lokalnoj razini, ulozi organizacija civilnoga društva u razvoju socijalnog poduzetništva ili kriterijima za dodjelu državnih i gradskih prostora na korištenje udrugama. Otvarajući Dane udruga, ministrica Opačić naglasila je kako Vlada RH radi na Nacionalnoj strategiji stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva za razdoblje od 2012. do 2016. godine, a Ministarstvo uprave radi na zakonu o udrugama koji bi trebao stvoriti bolje mehanizme za financiranje udruga i za bolju kontrolu dodjele sredstava. Izaslanica predsjednika Republike, Zrinka Vrabec Mojzeš, kazala je kako predsjednik Ivo Josipović podupire donošenje Nacionalne strategije koja bi trebala unaprijediti postojeći financijski, pravni i institucionalni sustav potpore djelovanja organizacija civilnog društvo.

RAB/RIJEKA - Dva talijanska državljanina spašena su danas oko 17 sati s tonuće motorne brodice „Papillon“ kod otoka Raba, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Odmah po dojavi i zatraženoj pomoći zbog prodora vode u motornu brodicu Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja Rijeka je na poziciju brodice kod otočića Mali Laganj uputila plovilo Lučke kapetanije ispostave Rab. Na brodici „Papillon“, dugačkoj 10 metara, bila su dva talijanska državljanina, a nijedan od njih nije ozlijeđen. Oštećeno plovilo do Raba je oteglio brod Lučke ispostave Rab, gdje će biti sanirano oštećenje, navode iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

SPLIT - U Kaštelanskom zaljevu poslijepodne je spašena tročlana obitelj s brodice kojoj se pokvario motor, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Naime, zbog puknuća nosača izvanbrodskog motora na pet metarskoj brodici u Kaštelanskom zaljevu, na kojoj se nalazila tročlana obitelj, danas oko 17 sati zatražena je pomoć putem Centra 112. Akciju je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru iz Rijeke, a posadu i brodicu spasilo je plovilo Pomorske policije koje je bilo najbliže poziciji brodice. Brodica je do dolaska pomoći plutala bez pogona, a potom je dotegljena u Sućurac. Posada brodice su hrvatski državljani i nitko nije ozlijeđen, navode iz Ministarstva.

RIJEKA/SPLIT - Na granici teritorijalnog mora Republike Hrvatske oko 15 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Jabuka uočeno je onečišćenje mora uljem, a procijenjena količina ulja je oko 2.000 kubičnih metara. Kako je priopćeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) je iz CleanSeaNet sustava jutros zaprimila satelitske snimke mogućeg onečišćenja na granici hrvatskoga teritorijalnog mora oko 15 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Jabuka. U postupak provjere odmah je uključen brod „Aziz Torlak“ koji na navedenoj poziciji nije uočio zagađenje, a potom je na zahtjev Nacionalne središnjice (MRCC) Rijeka upućen i zrakoplov Ministarstva obrane RH. Nakon izviđanja zrakoplova, Nacionalna središnjica je oko 13 sati zaprimila snimke područja na kojima je vidljiva veća količina onečišćenja mora uljem. Procijenjena količina ulja je oko 2.000 kubičnih metara. U skladu s Planom intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora, zapovjednik Županijskog operativnog centra Splitsko-dalmatinske županije kapetan Boris Matošić na poziciju je uputio i brod Lučke kapetanije Split „Pojišan“. Za slučaj potrebe sanacije onečišćenja u stanje pripravnosti bit će stavljeni i tegljači. S obzirom na sadašnje ponašanje mrlje i prema usporedbama prvih i popodnevnih snimki onečišćenja, očekuje se da će se mrlja razgraditi prirodnim putem bez posljedica po morski okoliš. Nadležne službe Ministarstva istražuju podrijetlo i izvor onečišćenja.

ZAGREB - Zbog požara u području stroja, danas oko 15 sati, pomoć su zatražili članovi posade s 15-metarske motorne jahte „Spice of life“ švedske zastave kod Murtera, a u trenutku izbijanja požara na plovilu su bile četiri odrasle osobe i dvoje djece, svi švedski državljani, koji su prekrcani na na putnički brod "Maestral", priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru uputila je na poziciju putnički brod „Maestral“, koji je bio u blizini pa je na njega, kako se navodi, prekrcana posada. Na jahti na kojoj se aktivirao protupožarni sustav te je požar ugašen nitko nije ozlijeđen, a jahta je nakon spašavanja posade otegljena do Školjića kod Murtera.

VUKOVAR - U Galeriji Oranžerija Gradskoga muzeja Vukovar otvorena je izložba "Tradicijsko ruho Slavonije i Baranje" iz zbirke Etnografskoga muzeja u Splitu, autorice Maje Alujević, više kustosice i voditeljica Zbirke nošnji kontinentalne Hrvatske, Slavonije i Baranje Etnografskog muzeja Splita. Izloženo je 20 kompleta narodnih nošnji i svečanih oglavlja te niz pojedinačnih odjevnih predmeta s područja Slavonije i Baranje. U fundusu splitskog Etnografskog muzeja, koji prvenstveno čuva tradicijsku baštinu Dalmacije, nalaze se i izuzetno vrijedne zbirke narodnih nošnji i sa ostalih područja Hrvatske, a među njima u Slavonije i Baranje, istaknula je autorica izložbe Maja Alujević. "Zbirka narodnih nošnji Slavonije i Baranje nabavljena je 1941. godine, ali sustavne obrade zbirke nije bilo sve do 70-tih godina prošloga stoljeća da bi 2011. godine zbirka bila ponovno obrađena i restaurirana", rekla je kustosica Alujević. Ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić podsjetila je kako su njene kolege iz Etnografskog muzeja Split godine 1991. iz svoga bogatoga fundusa izdvojili nekoliko narodnih nošnji koje su potekle s vukovarskog područja, i darovali ih Gradskom muzeju Vukovar koji je tada djelovao u progonstvu, čime su potakli ponovno formiranje zbirke tradicijske kulture koja je u vukovarskom Gradskom muzeju gotovo u cijelosti bila uništena u ratnim razaranjima.

ZAGREB - Slavica Knežević i Darko Milas proglašeni su najboljim glumcima teatra Gavella u sezoni 2011./12. po izboru prosudbenog povjerenstva sastavljenoga od najvjernijih gledatelja toga zagrebačkog kazališta. Nagrade su dobitnicima uručene večeras na zatvaranju festivala "Gavella i Europlakat Fair", na kojemu se tradicionalno izvode sve predstave koje su trenutačno na repertoaru tog kazališta. Nagrade u iznosu od deset tisuća kuna dobitnicima je uručio predstavnik tvrtke "Europlakat d.o.o." Marko Ajduković. Nagrade dodjeljuje izborno povjerenstvo sastavljeno od sedam "Gavellinih" pretplatnika, a oboje glumaca nagrađeni su za uloge u predstavi Davora Špišića "Crne oči" u režiji Dražena Ferenčine koja je premijerno izvedena 18. veljače ove godine. U konkurenciji su još bili glumci iz ostalih premijernih predstava ove sezone: "Dundo Maroje", "Prolazi sve" i "Platonov ili Drama bez naslova".

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku novoizabranom muftiji i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću uz želju jačanja odgovornosti i solidarnosti u hrvatskom društvu, priopćeno je danas iz ureda Zagrebačke nadbiskupije. "Saznavši da ste 9. lipnja 2012. godine izabrani za muftiju i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, srdačno Vam čestitam na izboru te molim svevišnjeg i svemogućeg Boga da Vam pomogne u vršenju odgovorne službe na dobrobit povjerenih Vam muslimanskih vjernika. Neka se po suradnji među religijama i po osobnom svjedočenju vjernika jača odgovornost i solidarnost u hrvatskom društvu", stoji u čestitki kardinala Bozanića.

POREČ - Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za Hinu kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša savjesno upravljati biskupijom, ali nije htio govoriti o razlozima ostavke. "Zahvalan sam svetom ocu Ivanu Pavlu drugom koji me prije 14 godina imenovao biskupom, dužnost koju sam, smatram, prema svojim skromnim mogućnostima savjesno obnašao", kazao je mons. Milovan. Zahvalio je svima koji su mu u tome pomogli, a dodao je i kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša znati savjesno i mudro upravljati ovom časnom i dragom biskupijom. "Želim mu Božji blagoslov i dobru suradnju s vjernicima, svećenstvom i drugim institucijama, a pozivam i članove mjesne crkve da s mojim nasljednikom dobro surađuju", kazao je mons. Ivan Milovan. Mons. Ivan Milovan prošloga je ljeta odbio predati crkvenu imovinu župe Dajla talijanskim benediktincima iz Praglie koji se oko te crkvene imovine spore pred hrvatskim sudovima. Vatikan je tada spor odlučio riješiti izravno intervencijom pape Benedikta sa zahtjevom da biskup Milovan potpiše predaju imovine benediktincima iz Praglie i pritom još podmiri sudske troškove. Kako mons. Milovan to nije htio učiniti, Papa ga je razriješio na jedan dan i privremenim biskupom Porečke i Pulske biskupije imenovao španjolskoga kardinala koji je potpisao sporni ugovor. U cijeli slučaj uključile su se i hrvatske državne institucije, a Papa je u međuvremenu mons. Dražena Kutlešu imenovao biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima u Porečko-pulskoj biskupiji.

RIJEKA - Skulptura u obliku broda Vjekoslava Voje Radoičića "Dobro more" danas je svečano otkrivena na Pavlinskom trgu u Rijeci. Skulptura, postavljena ispred murala površine 170 četvornih metara koji je naslikao Radoičić, izrađena je od metala, oslikana akrilnim bojama, teži oko 500 kilograma a visoka je oko četiri metra. Radoičić je, predstavljajući skulpturu s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, istaknuo da je ovaj događaj poseban u njegovoj karijeri, premda je imao više od 180 izložaba. "Ovo je nešto drukčije, jer ovaj brod darujem svom gradu, da u njemu ugođaj boravka bude još ljepši", rekao je Radoičić. Vojo Radoičić bavi se slikarstvom, ilustracijama za djecu, primijenjenom grafikom i dizajnom te kiparstvom. Autor je i više od 40 scenografija za kazalište i televiziju.

ZAGREB - Ratni roman dragovoljca Domovinskoga rata Antuna Jozinga "Mrtvi se ne vraćaju" objavio je zagrebački nakladnik Hrvatsko slovo - Hrvatska kulturna zaklada - HKZ, priopćio je danas nakladnik. U Jozingovu djelu niz ratnih priča povezano je u mozaičnu romanesknu cjelinu, koje dragovoljac Domovinskoga rata pretače iz osobnoga iskustva na razinu univerzalnih ljudskih vrijednosti. Sukobi dobra i zla mogu se pratiti u proznim zapisima, čija se radnja odvija na banovnskom bojištu tijekom 1991. i 1992. godine, a junaci romana dobro su psihološki profilirani. Hrvatski su branitelji naoružanjem i vojnom snagom u podređenu položaju prema napadačima, ali ih zato moralno nadilaze, ističe nakladnik. Roman i precizno slika početak rata u Zagrebu te nastajanje i potragu Zagrepčana za oružjem. Na banovinskoj bojišnici susreću se ljudi iz različitih hrvatskih krajeva, koje autor karakterizira njihovim mjesnim govorima i mentalitetima. Autor Antun Jozing rođen je 1939. u Voćinu. Dragovoljac je Domovinskoga rata. Piše pripovjetke i prozne zapise. Ovo mu je prvi objavljeni roman.

ZAGREB - Čistoća-podružnica Zagrebačkog holdinga ima novo univerzalno komunalno vozilo, u potpunosti hrvatski proizvod, izvijestio je danas Zagrebački holding. To novo univerzalno komunalno vozilo namijenjeno je službama za zimsko održavanje, za čišćenje i održavanje čistoće ulica te za tvrtke koje se bave održavanjem zelenih površina. Na vozilo je, između ostaloga, moguće ugraditi priključke za čišćenje snijega, kosidbu trave i pranje ulica. U potpunosti je hrvatski proizvod, jer su ga konstruirali inženjeri Rasca i sve je dijelove proizveo ili Rasco ili hrvatski kooperanti. Na sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje je vozilo izloženo, izazvalo je golemo zanimanje mogućih poslovnih partnera, navodi Zagrebački holding. Vozilo je jučer u Servisno operativnom centru Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnice Čistoća predstavila tvrtka komunalne opreme Rasco iz Kalinovca.

SPLIT - Splitska gradska uprava će iz gradskog proračuna izdvojiti 600 tisuća kuna za nabavku udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2012./2013. učenicimama osnovnih škola iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, priopćeno je danas iz Ureda gradonačelnika Splita, Željka Keruma. Taj je iznos za 150 tisuća kuna veći od lanjskog, kada je gradska uprava Splita financijski pomogla nabavku udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za 1821 učenika osnovnih škola na splitskom području. Iz ovogodišnjega gradskog proračuna Grad Split za školovanje srednjoškolcima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji osigurano je 2,1 milijuna kuna, istiću u uredu gradonačelnika Keruma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙