FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurozona bez obzira na izbore ne odustaje od uvjeta Grčkoj

BRUXELLES, 14. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro zona neće odustati do glavnih uvjeta za pomoć Grčkoj bez obzira tko će pobijediti na izborima u nedjelju ali bi mogla razmotriti da novoj vladi dopusti određenu slobodu u načinu njihovog ispunjavanja, rekli su dužnosnici euro zone.

Ta ponuda će također ovisiti o spremnosti vlade da se pridržava dogovorenih mjera štednje, a ako Grčka odbaci dogovor sklopljen u veljači sve će se ponude odbaciti i rast će pritisak na Atenu da napusti euro zonu.

"Glavni ciljevi se ne mogu mijenjati. Može biti manjih prilagodbi puta prema njhovom postizanju ali ne i ciljeva", rekao je agenciji Reuters jedna viši dužnosnik EU-a.

Niti jedna grčka stranka ne poziva na izlazak iz euro zone no ljevičarska SYRIZA odbacuje stroge uvjete za dobivanje pomoći. Čelnik SYRIZA-e Alexis Tsipras vjeruje da može postići mnogo pogodnije uvjete za Grčku no to čelnici EU-a odbacuju.

"Ako Grci ne ispune obveze koje su preuzeli, ne ispune svoje financijske obveze, ne otplate zajmove, Slovačka će tražiti da Grčka napusti euro zonu", rekao je slovački premijer Robret Fico parlamentu u četvrtak, no napomenuo i da Europa mora nastojati zadržati Grčku u euro zoni.

Francuski predsjednik Franocis Hollande je također upozorio Atenu da bi se, ako ne ispoštuje uvjete, mogla suočiti s povratkom svojoj staroj valuti, drahmi. "Moram ih upozoriti, jer sam prijatelj Grčke, da će, ako se stvori dojam da se Grčka želi distancirati od svojih obveza i napustiti sve izglede za oporavak, biti zemalja koje će radije htjeti zaključiti s prisutnošću Grčke u euro zoni", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙