FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 12,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska je dobro organizirana momčad koja igra intenzivno i večeras neće biti lagana utakmica, ali mislim da smo dovoljno kvalitetni da je pobijedimo, izjavio je talijanski izbornik Cesare Prandelli uoči večerašnje utakmice u skupini C protiv Hrvatske.

"Uvijek pokušavaju koristiti teren u cijelosti i koriste duge lopte. Mijenjaju svoju formaciju i dok igraju. Dosta su kvalitetni i igraju jako intenzivno. Fizički ih je teško zaustaviti. Vrlo su brzi. Utakmica neće biti lagana, ali mislim da imamo kvalitetu da ih pobijedimo, da dobijemo utakmicu. Moramo dati sve od sebe i igrati našu igru umjesto da pokušamo zaustaviti suparnike, kao što smo radili protiv Španjolske. Mislim da će to biti uravnotežena utakmica i moramo biti koncentrirani svih 90 minuta", rekao je Prandelli.

"Dobro smo se pripremali za ovu utakmicu. Bilić tvrdi da je Luka Modrić bolji igrač od Andree Pirla? No najprije mora osvojiti nešto važno", rekao je Prandelli.

Talijanski izbornik je dodao da ima samo jednu sumnju što se tiče prve postave, a iako nije spominjao imena sve je upućivalo na napadače Marija Balotellija i Di Natalea.

"Donijet ću odluku u zadnji tren što se tiče prve 11-orice. Želim imati pravi osjećaj i ne želim davati prednost nikome, ali razmišljam o promjenama. Koliko promjena? Imam samo jednu ideju što se tiče promjena u odnosu na utakmicu protiv Španjolske", izjavio je Prandelli.

"Jako samo ponosni kada uspijevamo igrati nogomet, kada ga možemo igrati na istoj razini kao naši protivnici, kao što smo igrali protiv Španjolske", dodao je.

Prandelli je potvrdio da će De Rossi igrati u obrani. "De Rossi može biti dodatna vrijednost za nas u smislu kao bismo trebali igrati. On ima dvije uloge: jednu u obrani i jednu u veznom redu. To nam daje različite opcije. To je ta dodatna vrijednost", rekao je za Rossija.

Za Antonia Cassana je kazao da se nada da će igrati kao protiv Španjolske.

LONDON

Engleski nogometni prvoligaš Tottenham Hotspur, članovi kojega su i trojica hrvatskih reprezentativaca Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Niko Kranjčar, smijenio je menadžera Harryja Redknappa koji je vrlo uspješno vodio momčad s White Hart Lanea u protekle četiri sezone.

"Ovo je bila vrlo teška odluka kako za upravu, tako i mene. Harry je došao u klub u vrijeme kada su nam njegovo iskustvo i znanje bili od iznimne važnosti, a odluka o razlazu nikako ne umanjuje odličan posao koji je napravio i na kojemu mu zahvaljujem", objavio je predsjednik Tottenhama Daniel Levy na Tottenhamovoj službenoj internetskoj stranici (www.tottenhamhotspur.com).

Redknapp je Tottenham preuzeo u listopadu 2008. godine kada se klub nalazio na posljednjem mjestu ljestvice sa samo dva osvojena boda iz osam utakmica. U toj prvoj sezoni odveo je momčad do sredine ljestvice, te finala Liga kupa, da bi u sezoni 2009/10. izborio plasman u Ligu prvaka po prvi put u klupskoj povijesti.

Prošle sezone je Tottenham igrao u četvrtfinalu najjačeg nogometnog natjecanja, da bi ove sezone momčad zauzela četvrto mjesto i nesretnim spletom okolnosti ostala bez nastupa u Ligi prvaka u sljedećoj sezoni.

"U potpunosti sam uživao na klupi Spursa i ponosan sam na svoj rad. Imali smo četiri fantastične sezone tijekom kojih smo u nekim razdobljima igrali nogomet koji oduzima dah. Žao mi je što odlazim, ali želio bih zahvaliti igračima, djelatnicima i navijačima na odličnoj podršci koju su mi pružali", objavio je Redknapp.

Redknapp je bio glavni kandidat za preuzimanje dužnosti engleskog izbornika nakon ostavke Fabija Capella ranije ove godine, ali su se čelnici FA-a na kraju odlučili za donedavnog menadžera West Bromwich Albiona Royja Hodgsona.

Nakon što je Redknapp postao kandidat za engleskog izbornika, forma momčadi s White Hart Lanea je dramatično oslabila, te je momčad skliznula s treće na četvrtu poziciju na ljestvici.

WASHINGTON

Američka antidopinška agencija (USADA) je u srijedu objavila da je pokrenula istragu protiv bivšeg američkog biciklista Lancea Armstronga kojeg optužuje da je uzimao nedopuštena sredstva od 1996. do 2011., što bi ako se pokaže točnim moglo dovesti do toga da mu se oduzme sedam naslova pobjednika Tour de Francea.

USADA je uputio pismo sedmerostrukom pobjedniku Toura (od 1999. do 2005.) i petorici njegovih suradnika među kojima je i njegov sportski direktor Belgijanac Johan Bruyneel, sadašnji direktor RadioShacka - da ih obavijesti o pokretanju istrage.

To je pismo "prva etapa zakonske procedure koja obuhvaća nekoliko kršenja antidopinških pravila".

U tom pismu kojeg su objavili američki mediji USADA optužuje Armstronga da je uzimao doping gotovo cijelu svoju profesionalnu karijeru i da je naveo i druge bicikliste da uzimaju doping.

Kako bi poduprla te tvrdnje USADA je objavila da posjeduje svjedočanstva bivših momčadskih kolega koji su izjavili da je "Armstrong imao pristup dopingu EPO, krvnim transfuzijama, testosteronu i kortizonu u razdoblju od prije 1998. do 2005., a da je prije toga 1996. godine koristio EPO, testosteron i hormon rasta".

USADA također dodaje i da je Antidopinški laboratorij u Lausanni sumnjao u prisutnost EPO-a u uzorku urina Lancea Armstronga za vrijeme utrke Tour de Suisse 2001. Ta je kontrola "ugušena", tvrde neki od njegovih bivših momčadskih kolega.

USADA se oslanja i na Armstrongove uzorke krvi uzete 2009. i 2010., kada se nakratko vratio profesionalnom biciklizmu nakon četiri godine pauze, "koji su bili savršeno kompatibilni s krvnim manipulacijama koje uključuju EPO i krvnu transfuziju"".

Unatoč brojnim optužbama koji su ga pratili kroz karijeru 40-godišnji Teksašanin nije nikada službeno bio optužen za doping.

Nakon priznanja Floyda Landisa, svrgnutog pobjednika Toura iz 2006., koji je optuživao svog momčadskog kolegu, američko savezno pravosuđe je pokrenulo opsežnu istragu 2010.

Istraga pod palicom Jeffa Novitzkog, čovjeka koji je srušio kraljicu sprinta Marion Jones, ima za cilj utvrditi i jesu li javna sredstva korištena unutar US Postala za nezakonito djelovanje kao što je doping.

No, iako su se pojavila i svjedočanstva drugog njegovog momčadskog kolege Tylera Hamiltona, istraga je prekinuta u veljači ove godine.

Iščekujući rezultata istrage Armstrong koji se više ne bavi profesionalno biciklizmom je suspendiran i ne može se natjecati u triatlonu, svom novom sportu.

Teksašanin tvrdi da su sve optužbe protiv njega bez temelja, ističući da savezni istražitelji razgovaraju sa svim svjedocima iz prve istrage koja je prekinuta.

Armstrong u ovome vidi osvetu: "Nikada nisam bio dopingiran i suprotno od svih ovih koji me optužuju sudjelovao sam u utrkama 25 godina i prošao sam 500 kontrola na doping bez da sam i jednu propustio."

HARKIV

Izjave nakon utakmice Nizozemska - Njemačka (1-2):

Joachim Loew, njemački izbornik:

"EURO je za nas dobro počeo, ali očekivanja su velika i pred nama je još dug put. Bilo je vrlo važno već nakon druge utakmice otvoriti si vrata prolaska u četvrtfinale. No, bit će vrlo važno pobijediti Dansku u posljednjem kolu, jer ne bi bilo dobro ići na daleki put u Gdanjsk na četvrtfinalnu utakmicu. Gomez je postigao dva sjajna gola, iza sebe ima odličnu sezonu i pun je samopouzdanja".

Bert van Marwijk, nizozemski izbornik:

"Igrali smo dobro prvih 20 minuta, držali se dogovora, ali potom je stigao njemački gol. Napravili smo nekoliko pogrešaka u obrani, a u sredini terena smo ostavili previše prostora našim suparnicima zbog nedostatka inicijative s naše strane. U drugom smo poluvremenu odlučili dati sve od sebe, ali nažalost nismo se uspjjeli vratiti. Ipak, moramo nastaviti vjerovati i boriti se jer još uvijek imamo izgleda za prolazak".

Mario Gomez, dvostruki strijelac za Njemačku:

"Utakmica je čitavim svojim tijekom bila vrlo napeta i nervozna. No, uspjeli smo osvojiti šest bodova protiv dvije svjetski jake momčadi, što bismo više mogli tražiti? Jako sam sretan što sam svojim golovima pomogao momčadi, ali još je dug put do finala".

HARKIV

U utakmici 2. kola skupine B na EURU Njemačka je u Harkivu pobijedila Nizozemsku sa 2-1 (2-0).

Oba gola za Njemačku postigao je Mario Gomez (24, 38), dok je strijelac za Nizozemsku bio Robin van Persie (73).

Pred 38.000 gledatelja na stadionu Metalista sudio je Jonas Eriksson iz Švedske.

Nakon dva kola Njemačka je na vrhu ljestvice sa šest bodova, slijede Portugal i Danska sa po tri, dok je svjetski doprvak Nizozemska bez bodova.

Ovom pobjedom Njemačka je gotovo osigurala nastup u četvrtfinalu, dok se Nizozemska nalazi u vrlo teškoj situaciji. Osim što mora u posljednjem kolu u nedjelju svladati Portugal s više od jednog gola razlike, potrebna joj je i pbojeda Njemačke protiv Danske kako bi stigla do druge pozicije.

Usprkos opreznom ulasku u utakmicu s obje strane, svaka je reprezentacija uspjela stvoriti po jednu izglednu prigodu za pogodak u prvih 10 minuta. Prvi su zaprijetili Nizozemci, ali Van Persie je u 7. minuti iz izgledne situacije slabo pucao i Neuer je uhvatio loptu. Samo minutu potom Ozil je odlično tukao prema vratima Nizozemske, ali lopta se od vratnice odbila do Stekelenburga.

Iako je Nizozemska imala više loptu u nogama, Njemačka je bila opasnija, te je preko svog isturenog napadača Marija Gomeza do kraja prvoga dijela stigla do prednosti od 2-0, a oba je puta izravni asistent bio Bastian Schweinsteiger. U 24. minuti Schweinsteiger je sjajnom loptom roz sredinu "rasparao" obranu Nizozemske, a Gomez je sjajno u okretu primio loptu i potom smireno pogodio mrežu.

Sedam minuta prije odmora Njemačka je povisila vodstvo, ovoga se puta akcija odvijala preko desne strane, Schweinsteiger je gurnuo loptu u kazneni prostor prema Gomezu, a ovaj je iskosa pogodio suprotni kut nemoćnog Stekelenburga.

Tako je Gomez ispravio promašaj Badstubera koji je nekoliko trenutaka ranije naon kornera glavom sa samo tri metra pogodio nizozemskog vratara.

Njemačka je kontrolirala situaciju na terenu i početkom nastavka, a najbolju prigodu za povećanje vodstva imao je stoper Hummels nakon sjajnog solo-prodora u 52. minuti.

Nizozemska je prijetila udarcima s distance, nakon što je Neuer obranio pokušaj Van Persiea u 58. minuti, a udarac Sneijdera iz 62. minute prohujao pored vratnice, u 73. minuti Robin van Persie je uspio smanjiti na 2-1. Napadač Arsenala opalio je sa 20-ak metara i pogodio lijevi donji kut Neuerovog gola.

Do kraja dvoboja Nizozemci nisu uspjeli stvoriti dovoljno jak pritisak prema njemačkim vratima, te su Nijemci lakoćom čuvali minimalnu prednost. Štoviše, u 89. minuti veteran Klose umalo je iskoristio poigravanje Stekelenburga, ali opta se od njegove noge odbila nekoliko centimetara pored vratnice.

PULA

U 6. kolu tradicionalnog međunarodnog otvorenog šahovskog turnira u Puli riječki velemajstor Ognjen Jovanić postigao je šestu uzastopnu pobjedu i izdvojio se na vrhu ljestvice. U odlično vođenoj partiji kao crni je svladao Španjolca Javiera Agueru Nareda.

Od naših velemajstora pobjedu je postigao još Robert Zelčić, Nenad Ferčec i Ante Šarić remizirali su u međusobnom susretu, a pola boda osvojio je i Saša Martinović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙