FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPB odgovara Sindikatu poljoprivrede u vezi prosvjeda radnika PPK Valpovo

ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatska poštanska banka (HPB) u današnjem je priopćenju odgovorila Sindikatu poljoprivrede na njegovu najavu prosvjeda radnika PPK Valpovo, te mu poručila da umjesto prosvjedne akcije protiv banke pokuša postići dogovor s predstavnicima tvrtke PPK Valpovo.

Sindikat je za četvrtak, 14. lipnja, najavio prosvjed radnika PPK Valpovo ispred sjedišta HPB-a zbog navodnog netransparentnog postupanja banke prilikom naplate potraživanja od tvrtke Valvita d.o.o. u stečaju, kao i prosvjed ispred Vlade jer je HPB u državnom vlasništvu.

HPB suosjeća s radnicima tvrtke PPK Valpovo te naglašava da je bio neugodno iznenađen kada je Valvita d.o.o. završila u stečaju. Svi postupci banke išli su u pravcu očuvanja proizvodnje, a time i potraživanja i imovine, ali i radnih mjesta.

O tome smo obavijestili sindikat dopisom u kojem smo naglasili da nemamo namjeru mijenjati dosadašnju djelatnost društva, odnosno želimo nesmetan nastavak proizvodnje, te da nakon djelomičnog podmirenja potraživanja preuzimanjem imovine tvrtke Valvita tu imovinu namjeravamo ponuditi postojećem najmoprimcu (PPK Valpovo) po tržišnim uvjetima, a ne više po simboličnoj cijeni, ističe u priopćenju HPB.

No, HPB se sada našao u situaciji da postojeći najmoprimac (PPK Valpovo) želi i nadalje unajmljivati imovinu, ali ne želi plaćati tržišne uvjete najma niti uz dodatni diskont od 25 posto, već bi plaćao simboličnu cijenu.

Sindikat pak koristi radnike kao sredstvo pritiska i traži od HPB-a da prihvati uvjete najma po simboličnoj cijeni te prijeti pritiskom preko većinskog vlasnika – Vlade, odnosno zahtijeva da se trgovačko društvo u državnom vlasništvu (HPB) odrekne budućih prihoda i pretrpi gubitke, kako bi dobit ostvarila tvrtka u privatnom vlasništvu (PPK Valpovo).

Iako u potpunosti razumijemo zabrinutost radnika i želimo da se njihove brige što prije riješe, najavljene sindikalne akcije ne idu u tom smjeru, pa predlažemo sindikatu da razmotri najavu prosvjeda i umjesto toga porazgovara s dosadašnjim najmoprimcem – PPK Valpovo, koji je najodgovorniji za nastalo stanje u Valviti, kaže se u priopćenju.

HPB želi zaštititi svoje potraživanje, odnosno imovinu, te nam je cilj pronaći odgovarajućeg kupca ili najmoprimca za pogone Valvite koji bi ne samo zadržao proizvodnju i radna mjesta, već bi modernizirao i unaprijedio poslovanje.

Banka je svjesna da radnicima prijeti gubitak radnih mjesta ako postojeći najmoprimac ne postigne željenu cijenu najma, pa je samo zbog toga spremna razmotriti daljnje snižavanje cijene najma do određene razine.

Stoga HPB upućuje sindikalce da svoje napore i energiju usmjere na predstavnike PPK Valpova, kako bi se postigao kompromis ili osigurali uvjeti da banka pronađe novog kupca ili najmoprimca pogona Valvite, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙