FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 12,30 sati

ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 12,30 sati.

POZNANJ

U susretu 1. kola C skupine EURA u Poznanju su nogometaši Hrvatske svladali Irsku sa 3:1 (2:1).Hrvatska je pobjedom zasjela na vrh ljestvice skupine, a junak dvoboja bio je Mario Mandžukić sa dva zgoditka. Mandžukić je zabio u 3. i 48. minuti, a jednog je dodao Jelavić (43), dok je za Irsku pogodio St Ledger (19).

Hrvatska je dobila ono što je priželjkivala, pobjedu na startu Eura protiv Irske. A osim toga, igra "vatrenih" bila je uvjerljiva i pruža puno optimizma za nastavak EP-a.

Početak iz snova, Hrvatska je povela već u 3. minuti. Nakon kornera Rakitića, lopta je završila na desnom krilu gdje je bio Srna, koji je ubacio za Mandžukića, a on je iz teške situacije pogodio glavom za vodstvo 1-0.

To je bio najbrže postignuti gol na ovom Euru do sada.

Nažalost Irci su relativno brzo poravanali, u 19. minuti iz prekida. McGeady je ubacio na drugu stativu, a Ćorluki je izmakao Sean St. Ledger, koji glavom zabija za 1-1.

Nakon nespretno primljenog gola Hrvatska je podignula ritam. U 22. minuti dobar udarac Perišića sa 20 metara Given je jedva obranio. Nakon toga opasnim udarcima iz daljine zaprijetili su još i Rakitić te Modrić.

Pred kraj poluvremena Hrvatska je svoju bolju igru materijalizirala novim vodstvom. Modrić je pucao sa 20-tak metara, a Ward je loše ispucao, pa je lopta došla do Jelavića, koji zabija za 2-1. Irci su se žalili na zaleđe, ali su zaboravili da je loptu Jelaviću, koji je bio iza obrane, dodao irski igrač Ward.

U sudačkoj nadoknadi još jedna prilika za "vatrene". Perišić se probio po lijevoj strani i ubacio za Rakitića, koji glavom puca iznad gola.

Nakon silovite hrvatske završnice u prvom poluvremenu, isti scenario na početku drugog dijela. Dugačka akcija "vatrenih", lopta je došla na lijevi bok do Perišica, koji ubacuje za Mandžukića, a on ponovno zabija glavom za hrvatsko vodstvo 3-1.

Hrvatska je nakon vodstva 3-1 usporila ritam, pa više nije bilo toliko prijetnji prema irskom golu. Irska je, pak, bila potpuno nemoćna, jedino je mogla zaprijetiti iz prekida, a i takvih je situacija bilo malo.

78. minuti dobra prilika za "vatrene". Nakon Srnine "rolice" Rakitić je odlično ciljao sa vrha 16-erca, ali lopta je zamalo promašila gol.

Jedina prava prilika za Irce u drugom dijelu dogodila u sudačkoj nadoknadi. Nakon kornera Andrews glavom puca pored gola.

POZNANJ

Spremali smo se mjesecima za utakmicu s Irskom, pridržavali smo se plana i zaslužili smo pobjedu", kazao je hrvatski izbornik Slaven Bilić nakon pobjede protiv Irske (3:1) na otvaranju EURA u Poznanju.

"Pao mi je kamen sa srca, isključivo smo se spremali za Irce, malo za Talijane i nimalo za Španjolce. Utakmica je bila dobra, mislim da su uživali i neutralni gledatelji. Plan je u potpunosti uspio jer smo sve što smo zacrtali proveli na terenu, a pogoci su padali u pravo vrijeme, kao i u Istanbulu protiv Turske. Jedino što je bilo loše jest primljeni zgoditak, ali i Ircima treba odati poštovanje na njihovoj igri. Irci će činiti velike probleme i Španjolcima i Talijanima sa svojom skok-igrom. No, mi smo danas jednostavno bili bolji od njih", kazao je Bilić, koji se osrvnuo i na sljedeću utakmicu Talijanima.

"Italija je danas protiv Španjolske odigrala moderno, nisu me iznenadili, a vidi se da je izbornik Prandelli momčad sjajno pripremio psihološki. Bit će to vrlo teška utakmica, ali glavno je da mi u taj susret ulazimo s dva boda više", zaključio je Bilić.

"Pripremao sam se maksimalno za ovo prvenstvo, jedva sam čekao da počne. Dao sve od sebe, kao i ostali suigrači, i to je rezultiralo našom pobjedom", kazao je dvostruki strijelac Mario Mandžukić.

"Pritisli smo ih i to je rezultiralo s tri zgoditka. Lijepo je pobjedom započeti EURO. Sada smo na vrhu ljestvice i puni smo samopouzdanja pred ogled s Italijom", kazao je strijelac drugog zgoditka za naše Nikica Jelavić.

DUBLIN

Hrvatska je bila superiornija, ali je imala i sreće, složni su u ponedjeljak irski mediji ocjenjujući sinoćnju utakmicu između Hrvatske i Irske na europskom prvenstvu u Polsjkoj i Ukrajini koju je Hrvatska dobila 3-1.

"Hrvatska je sinoć došla do tri boda iz dva razloga. Prvi je taj da je tehnički bila superiornija i dominantnija u posjedu lopte što teško da je iznenađenje. Drugi razlog više zabrinjava,a to je da su Hrvati bili taktički pametniji i iskoristili su očite pogreške koje su ismijale irsku defenzivnu statistiku od prije početka utakmice", piše "Irish Independent".

"I iako s irske strane nije nedostajalo volje Hrvatska je ipak bila kvalitetnija i bila je surova uz mrvice sreće koje su joj se našle na putu", ocjenjuje "Irish Independent".

"Hrvatska je imala sreće, ali je bila bolja cijelu večer", priznaje Irish Times.

"Mario Mandžukić je uništio nadu Irske da s pobjedom započne europsko prvenstvo a i okončao je niz Giovannija Trappatonija od 14 utakmica bez poraza", dodaje "Times".

"Irish Independent" piše da se u drugom poluvremenu činilo da Hrvati imaju čovjeka više.

Iako svi ističu činjenicu da je drugi gol za Hrvatsku postignut iz zaleđa, "Irish Independent" i "Times" ističu da je "rezultat bio pošten odraz igre".

Irski mediji navode i da je pred kraj utakmice na Robbieju Keanu napravljen prekršaj za kazneni udarac ali da je nizozemski sudac Bjorn Kuipers nije sudio možda pod utjecajem prosvjeda Hrvata što su irci nastavili igru iako je Mario Mandžukić ležao na travnjaku.

"Pokazalo se da Irce ipak ne možeš pobijediti. Dečki Giovannija Trapattonija olakšali su to", zaključuje "Irish Independent", a "Irish Times" dodaje: "Zaboravili smo kako nam mogu slomiti srce te irske nogometne večeri".

ZAGREB

Pobjedu hrvatske reprezentacije nad Irskom od 3-1 u prvoj utakmici europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini popratili su mediji u Španjolskoj i Italiji, ali u u drugim zemljama, koji ocjenjuju kako je Hrvastka pokazala da je ozbiljan konkurent u skupini C.

"Hrvatska je sada prva u skupini C ispred Španjolske i Italije, i ovom pobjedom pokazali su koliko su ozbiljna momčad", piše španjolski sportski dnevnik "Marca".

"Ova važna pobjeda s tri gola protiv momčadi Giovannija Trappatonija šalje jasnu poruku Italiji i Španjolskoj. Hrvatska je objavila rat tim dvjema reprezentacijama ", piše "Marca".

Irski bunker trajao je 120 sekundi ", piše pak drugi španjolski dnevnik "As", dodajući kako se Irci "unatoč upornosti u igri nisu mogli suprotstaviti talentiranim Hrvatima".

"Mundo Deportivo", kao i ostali mediji, hvali hrvatske igrače Nikicu Jelavića i Marija Mandžukića, te Ivana Perišića, Ivana Rakitića i posebno Luku Modrića.

Talijanski dnevnik "Gazzette dello Sport" također je pun hvale za igru Luke Modrića, kojeg nazivaju "vođom veznog reda" i hrvatsku igru protiv Iraca.

"Corriere della Sera" dodaje da je Hrvatska pokazala da je po kvaliteti iznad Iraca te također ističe da je to upozorenje za Italiju i Španjolsku koje su s njim u skupini.

Svi mediji sada ističu i da je "Hrvatska također rival" u skupini.

ZAGREB

Najbolja hrvatska tenisačica Petra Martić, koja je na upravo završenom teniskom turniru Roland Garrosu došla do osmine finala, napredovala je osam mjesta na najnovijoj WTA ljetsvici objavljenoj ovaj tjedna i sada je 42. tenisačica svijeta.

Mirjana Lučić je pala sa 117. na 125. mjesto, dok se Tereza Mrdeža popela sa 220. na 203. poziciju. Ajla Tomljanović je također zabilježila pad sa 194. na 213. mjesto. Mlada Donna Vekić napredovala je sa 248. na 234. mjesto.

Kod vodećih je došlo do promjena. Prvu poziciju preuzela je pobjednica Roland Garrosa Ruskinja Marija Šarapova, druga je Bjeloruskinja Victoria Azarenka, a treća Poljakinja Agniezska Radwanska. Talijanka Sara Errani, koja je na Roland Garrosu došla do finala, skočila je 14 mjesta i sada je 10. tenisačica svijeta.

BUENOS AIRES

Urugvaj je sinoć pobijedio 4-2 Peru u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, a uvjerljiv rezultata uklonio je kontroverzu oko prvog gola, dok je Ekvador s 1-0 bio bolji od Kolumbije.

Ovom pobjedom je Urugvaj došao na drugo mjesto na ljestvici južnoameričke skupine, bod iza vodećeg Čilea i jedan bod više od Argentine, dok je pobjeda Ekvador dignula na četvrto mjesto.

Urugvaj je poveo nakon 15 minuta pogotkom Sebastiana Coatesa, a kontroverza je nastala nakon što je peruanski igrač Antonio Gonzales blokirao loptu na gol liniji. Osim toga, izbornik Perua Sergio Markarian tvrdi i da je drugi urugvajski pogodak postignut iz zaleđa. Drugi gol za Urugvaj zabio je Pereira u 29. minuti, a Peru je smanjio na 2-1 autogolom Diega Godina šest minuta prije kraja poluvremena.

Guerrero je izjednačio na 2-2 dvije minute nakon početka poluvremena, a Rodriguez je povećao za Urugvaj na 3-1 u 62. minuti, dok Eguren zaključio rezultat na 4-2 u sudačkoj nadoknadi.

U Quitu je ekvadorski napadač Cristian Benitez zabio jedini gol na utakmici devet minuta nakon početka drugog poluvremena.

MONTREAL

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu.

Hamilton je sedmi različiti pobjednik u sedam ovosezonskih utrka, što se nije dogodilo nikad u povijesti Formule 1. Drugo mjesto osvojio je Francuz Romain Grosjean u Lotusu, dok je treći bio Meksikanac Sergio Perez.

Hamilton je sa svojom 18.pobjedom u karijeri preuzeo ukupno vodstvo s 88 bodova, dva više od Španjolca Fernanda Alonsa (Ferrari), dok je treći Nijemac Sebastian Vettel (Red Bull) s 85 bodova.

Sljedeća utrka je 24. lipnja - VN Europe u Valenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙