FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska dužnička kriza najveća prijetnja svjetskom gospodarstvu; - UN

NEW YORK/ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Rast svjetskog gospodarstva usporit će u ovoj godini a najveća mu opasnost i dalje prijeti od europske dužničke krize, upozorili su Ujedinjeni narodi u najnovijim međuprognozama, upozoravajući da fokus fiskalne politike treba preusmjeriti s kratkoročne konsolidacije na srednjoročnu održivost.

Stručnjaci UN-a blago su naniže revidirali prognozu rasta svjetskog gospodarstva za ovu i iduću godinu, na 2,5 posto i 3,1 posto. U siječanjskim redovnim prognozama predvidjeli su stope rasta od 2.6 odnosno 3,2 posto.

Posebno su upozorili na pogoršanje krize u eurozoni, za koju sada predviđaju pad aktivnosti u ovoj godini za 0,3 posto, u odnosu na ranije prognozirani rast od 0,4 posto. U idućoj godini gospodarstvo eurozone trebalo bi porasti za 0,9 posto, u odnosu na ranije očekivanih 1,2 posto.

Najveća je opasnost pritom situacija u Italiji i Španjolskoj, budući da će veličina njihovih dugova vjerojatno zahtjevati pomoć regionalnih fondova, upozoravaju autori izvješća iz Odjela UN-a za socijalnu i ekonomsku politiku (DESA), UN-ove konferencije za trgovinu i razvoj (UNCTAD) i pet regijalnih komisija UN-a.

Najoštrije su snizili prognoze za gospodarstva u tranziciji u regiji jugoistočne Europe, za koja sada očekuju da će u prosjeku u ovoj godini rasti za samo 0,6 posto, u odnosu na u siječnju prognoziranih 2,3 posto. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,8 posto, u usporedbi s ranije prognoziranih 3,2 posto.

„Očekuje se da će gospodarstva u jugoistočnoj Europi stagnirati u 2012. , a Hrvatska vjerojatno ponovno kliznuti u recesiju", napominju autori UN-ova izvješća.

Ta regija se prošle godine donekle oporavila od svjetske financijske krize zahvaljujući oporavku potražnje za robama, uspješnoj turističkoj sezoni i umjerenom oporavku doznaka radnika privremeno zaposlenih u inozemstvu, tumače u UN-u.

Za tekuću godinu predviđaju nastavljeni spori rast izvoza, s obzirom na anemično gospodarstvo EU-a. Domaću potrošnju i ulaganja ograničit će slaba zaposlenost, niske plaće u javnom sektoru, kresanje javne potrošnje, slabi rast kredita i dug privatnog sektora. Potporu bi pak gospodarstvima u regiji trebala pružiti javna ulaganja u infrastrukturu i energiju, koja će se financirati iz fondova EU-a i ostalih međunarodnih izvora financiranja, ističu u UN-u.

Za gospodarstva u tranziciji u cjelini UN predviđa u ovoj godini rast od 4,0 posto, a u 2013. od 4,2 posto, što je neznatno više u odnosu na prijašnju prognozu.

Razvijena gospodarstva u cjelini trebala bi po UN-ovim računicama porasti u ovoj godini za 1,2 posto, čime je tek neznatno snižena prognoza iz siječnja. Ujedno je potvrđena siječanjska procjena o 1,8-postotnom rastu te skupine u idućoj godini.

UN je istodobno znatno povisio prognozu za američko gospodarstvo u tekućoj godini, na 2,1 posto, s ranije prognoziranih 1,5 posto. Poboljšali su i prognozu za iduću godini, s dva na 2,3 posto.

Upozoravaju također da treba preusmjeriti fokus fiskalne politike s kratkoročne konsolidacije na srednjoročnu do dugoročnu fiskalnu održivost. Također ističu da bi fiskalna politika trebala biti međunarodno koordinirana i da bi trebala podupirati izravno stvaranje radnih mjesta i zeleni rast.

Među faktorima koji pridonose gospodarskoj krizi izdvajaju i visoku nezaposlenost, smanjivanje dugova banaka, tvrtki i kućanstva, te izloženost banaka dugovima, ističu autori UN-ova izvješća, dodajući da najviše teškoća u prevladavanju tih problema imaju europske zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙