FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton proziva Azerbajdžan zbog ljudskih prava

MOSKVA, 6. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u srijedu Azerbajdžan da više poštuje ljudska prava.

Tijekom kratkog posjeta toj zemlji, Clinton je uz zabrinutost za ljudska prava izrazila i američki interes za njezine energetske resurse, sastavši se s aktivistima za otvoreniju vladu te obišavši godišnji energetski sajam.

"Pozivamo vladu da poštuje pravo svojih građana da na miran način izražavaju svoja stajališta te da oslobodi one koji su pritvoreni zato što su to činili", kazala je Clinton nakon sastanka s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Kritičari optužuju Alijeva, koji je 2003. naslijedio svojeg oca na čelu države, da guši glasove oporbe. No Baku ističe da u zemlji postoji puna sloboda govora i vitalan oporbeni tisak.

Aktivisti za demokraciju pokušali su iskoristiti natjecanje za pjesmu Eurovizije 26. svibnja kako bi organizirali prosvjede protiv političkih uvjeta u zemlji. Vlasti su na to odgovorile uhitivši desetke mirnih prosvjednika u središtu Bakua tijekom skupova na kojima je tražena demokracija i ostavka vlade.

U godišnjem izvješću o ljudskim pravima prošli mjesec, State Department je upozorio da je najveći problem na području ljudskih prava u Azerbajdžanu prošle godine bilo ograničavanje slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja.

Drugi problemi navedeni u tom izvješću uključuju izvješća o utjecaju vlade na pravosuđe, politički motivirana uhićenja i mučenja i zlostavljanja u policijskom i vojnom pritvoru koja su stajala života devetero ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙