FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

LOS ANGELES - "Snjeguljica i lovac", nova inačica glasovite bajke, izbila je na vrh sjevernoameričke ljestvice najgledanijih filmova zaradivši 56,2 milijuna dolara prvog vikenda prikazivanja, priopćila je u ponedjeljak tvrtka Exhibitor Relations. Taj težak i tmuran film pun specijalnih efekata, s Charlize Theron i Kristen Stewart u glavnim ulogama, priča je o lovcu koji dobiva zadaću da otme Snjeguljicu, ali zapravo postaje njezin zaštitnik, za razliku od klasičnog scenarija braće Grimm. Treći nastavak filma "Ljudi u crnom" ("Men in Black"), slavni tajni agenti koji se bore s izvanzemaljcima, pao je na drugo mjesto drugog vikenda prikazivanja, s 28,1 milijun dolara ovog vikenda, od ukupno 111,1 milijun. Na trećem su mjestu superjunaci iz filma "Osvetnici" koji su petog vikenda prikazivanja zaradili još 20,5 milijuna. Film je postao najveći uspjeh u povijesti Disney studija, sa zarađenih gotovo 1,4 milijardu dolara diljem svijeta, od čega 553 milijuna u Sjevernoj Americi. "Battleship", s pop-zvijezdom Rihannom u kojemu se američka mornarica bori s najezdom izvanzemaljaca, pala je na četvrto mjesto, zaradivši ovog vikenda tek 5,1 milijun dolara (ukupno 55,4 milijuna), a na petom je satirična i otkvačena komedija "Diktator", s utrškom od 4,7 milijuna dolara, ili 50,8 milijuna u tri tjedna.

LONDON - Hospitalizacija devedesetogodišnjeg princa Philipa bacila je u ponedjeljak sjenu na proslavu dijamantnog jubileja njegove supruge, britanske kraljice Elizabete II., ali se ona ipak nastavila po planu velikim koncertom ispred Buckingamske palače kojemu je po procjeni organizatora nazočilo 250.000 ljudi. Philip je zbog infekcije mjehura primljen u londonsku bolnicu King Edward VII. u ponedjeljak poslijepodne, trećeg i predzadnjeg dana proslave 60. obljetnice vladavine njegove supruge. Sa zalaskom sunca, na pozornici postavljenoj ispred Buckingamske palače nastupila su najveća imena britanske rock i pop scene, a Mall, aveniju koja vodi do palače preplavilo je nepregledno mnoštvo s britanskim zastavama. Robbie Williams je otvorio trosatni koncert pjesmom "Let Me Entertain You", a nakon njega su nastupili Annie Lennox s krilima anđela na leđima, Grace Jones u crveno-crnom bodiju, Australka Kilye Minogue u seksi policijskoj odori i drugi.

Stevie Wonder je izveo jubilejsku inačicu "Isn't She Lovely?" a zatim i "Happy Birthday". Veteran Cliff Richard nastupio je s izborom iz svog repertoara, Tom Jones s "Delilahom", a Shirley Bassey je otpjevala "Diamonds Are Forever". Skupina Madness je s krova Buckinghamske palače, kraljevske londonske rezidencije sa 775 soba, otpjevala svoj hit iz 1980-ih "Our House".

Elton John je razgalio mnoštvo hitovima "I'm Still Standing", "Your Song" i "Crocodile Rock", u čijoj izvedbi mu se pridružila i publika te mlađi članovi kraljevske obitelji. Spektakl je završio Paul McCartney s "Let It Be", "Live and Let Die" i "Ob-La-Di, Ob-La-Da" koju su na pozornici zajedno s njim otpjevali i drugi izvođači. Večer se završila nezaobilaznom himnom "God Save the Queen" koju je pjevalo oduševljeno mnoštvo i raskošnim vatrometom iznad palače.

Kraljica je, kao što je bilo predviđeno, došla u sredini koncerta, u crnoj pelerini s pozlaćenim pucetima i s čepićima za uši.

Ovacijama ju je dočekalo 18.000 uzvanika - 10.000 je izvučeno na lutriji a 8.000 su članovi humanitarnih organizacija po izboru kraljevske obitelji - uz desetke tisuća drugih koji su pratili koncert na golemim zaslonima. Potkraj večeri kraljica je zapalila jedan od 4.200 lampiona što će formirati lanac od otoka Tonge do Malte, preko Kenije, gdje je Elizabeta kao djevojka 1952. primila vijest o smrti svog oca Georgea VI. U ponedjeljak ujutro održan je 'kraljevski' piknik na kojemu je sudjelovalo desetak tisuća gostiju koji su izgazili travnjake oko palače. U utorak je predviđena misa zahvalnica u Katedrali svetog Pavla, a nakon nje ophod kočija od Westminstera do Buckinghamske palače i kraljičino obraćanje okupljenima, čime će se završiti četverodnevno slavlje u kojemu je sudjelovala cijela kraljevina.

LONDON - Za deset tisuća uzvanika na velikom pikniku organiziranom u čast dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II. u Buckinghamu ponuđeni su domaći proizvodi iz kraljevskog vrta. Sretni gosti, koji su ulaznice dobili na lutriji, u ponedjeljak poslijepodne, prije velikog koncerta organiziranog tijekom večeri, primili su po košaru biranih hladnih jela. Tri vrhunska kuhara osmislila su jelovnik. Za početak je ponuđena ledena juha engleskog sela na bazi rajčice i krastavaca, s metvicom iz vrta, zatim losos, jasno škotski. Slijedi nezaobilazna "krunska piletina", recept iz 1953. napravljen za Elizabetu II. Ni vegetarijanci nisu zaboravljeni - dobili su pire od gljiva na žaru s portom. Sve nadopunjava svježe pecivo sa seoskim maslacom i svježom sezonskom salatom. Pio se francuski šampanjac ili pivom"Cobra beer" te mineralna vodom s juga Engleske. U košari su bili i engleski sirevi i zobeni keksi "Duchy Originals" marke koju je 90-ih lansirao princ Charles tijekom promocije bio proizvoda. Najslasniji kolači bioli su s jagodama iz biološkog uzgoja s kraljičina posjeda.

LONDON - Princ Philip, suprug kraljice Elizabete, hospitaliziran je u ponedjeljak zbog infekcije mokraćnog mjehura, objavila je palača. Vijest je objavljena trećeg dana proslave kraljičina dijamantnog jubileja i neposredno uoči početka pop koncerta ispred Buckinghamske palače u kraljičinu čast, prenosi BBC. Princ Philip, koji sljedećeg tjedna slavi 91. rođendan, u bolnici je bio i preko božićnih blagdana kada mu je zbog začepljene koronarne arterije ugrađen stent. Ovoga puta princ je hospitaliziran iz preventivnih razloga, kaže palača. Smješten je u bolnicu Edvarda VII. i očekuje se da će na liječenju i promatrarnju provesti nekoliko dana, javlja Sky.

TOKIO - Japanski znanstvenici sa sveučilišta u Tokiju izradili su naočale koje korisniku pomažu smršaviti jer zavaravanjem osjetila pružaju privid ukusnijeg i obilnijeg obroka. Okviri naočala bitno su kompaktniji od klasičnih i pomoću računalne tehnologije kod korisnika stvaraju privid da jedu mnogo veće i ukusnije porcije. Naočale imaju ugrađenu mini kameru koja daje uvećan prikaz hrane, što zavarava mozak pogrešnom percepcijom. Usto, uz pomoć cjevčice koja ispušta ugodan miris u nos, naočale mijenjaju okus jela pa hrana djeluje ukusnije. Novo očno pomagalo ispitala je skupina dragovoljaca koja je pojela gotovo 10 posto manje kolača od kontrolne skupine. Ispitanici su ponuđene kolače vidjeli 50 posto većima, a kolače koji su im izgledali dvije trećine manjima od stvarnih pojeli su 15 posto više. "Stvarnost je u našem mozgu", tvrdi voditelj istraživanja Michitaka Hirose koji je dodao da su "zavaravanje osjetila ili djelovanje na njih pomoću računala, važni za proučavanje virtualne stvarnosti".

Precizirao je da je 80 posto osoba koje su kušale njegov kolač bile zavarane. Njegova ekipa još ne planira komercijalizirati izum, ali želi istražiti mogućnost mršavljenja pomoću njega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙