FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

25. oblljetnica Univerzijade u Zagrebu 7. lipnja

ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Obilježavanje 25. obljetnice Univerzijade Zagreb 1987. održat će se u četvrtak, 7. lipnja s ciljem podsjećanja na najveću sportsku manifestaciju ikad održanu u Zagrebu i infrastrukturni procvat koji je grad doživio tijekom njezine pripreme uz podizanje spomen obilježja Zagiju i promociju ideje o organizaciji 3. Europske univerzijade u Zagrebu 2016.

Predsjednik Hrvatskog sveučilišnog sportskog saveza Zrinko Čustonja podsjetio je da je ideja upravo tog saveza bila kandidatura za dobivanje domaćinstva Univerzijade 1987. istaknuvši da je cilj ponoviti isto organizacijom 3. Europske univerzijade u Zagrebu 2016. godine čiji okvirni sporazum za dobivanje kandidature će se potpisati u palači Dverce u četvrtak, 7. lipnja.

"To je još uvijek na razini ideje, do kraja godine podnijet ćemo kandidaturu, a do sljedećeg ljeta znat ćemo je li Zagreb domaćin Univerzijade 2016.", rekao je Čustonja podsjetivši da je Univerzijada 1987. bila najveći sportski događaj na području Hrvatske i cijele bivše države.

Napomenuo je da će se u četvrtak, 7. lipnja održati i svečana akademija povodom 25. obljetnice Univerzijade u Zagrebu gdje će između ostalih, izlagati i tadašnji glavni tajnik Univerzijade 1987. Mirko Novosel.

Novosel se prisjetio početaka rađanja ideje za domaćinstvo Univerzijade 1987. na kojoj je, kako je rekao, bilo 123 država sudionica koje su se natjecale u deset obaveznih i 11. fakultativnom sportu, veslanju.

"U to vrijeme u Zagrebu je sagrađeno devet dvorana, tri bazena, cijela Šalata i Jarun, Cibonin centar i obnovljeno 220 fasada", rekao je Novosel naglasivši da je najveća satisfakcija organizacijskom odboru Univerzijade bilo oduševljenje građana poželivši da se isto ponovi 2016.

Govoreći o troškovima održavanja Univerzijade, Novosel je kazao da je u svemu najskuplja izgradnja sportskih objekata, koje, rekao je, imamo od prošle Univerzijade dodavši da tehnička organizacija nije skupa jer sudionici sami pokrivaju troškove boravka s 40 eura po danu sa smještajem u studentskim domovima.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić istaknuo je da je Univerzijada sportski događaja koji je probudio Zagreb i dao mu novu dimenziju ne samo kroz izgradnju sportskih i drugih objekata nego i mnogo više. Naglasio je da će se u četvrtak, 7. lipnja otvoriti spomen obilježje maskoti Univerzijade 1987., Zagiju, koju će na zagrebačkom Jarunu otkriti njezin autor Nedjeljko Dragić. Napomenuo je da će se nakon toga na Jarunu otvoriti Sveučilišno sportsko prvenstvo Hrvatske 2012., koje će otvoriti ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH, Željko Jovanović uz prisustvo 500 studenata iz cijele Hrvatske koji sudjeluju na natjecanjima.

Na novinarsko pitanje zašto su baš Rijeka i Zagreb kandidati za održavanje Univerzijade 2016., Čustonja je odgovorio da je Univerzijada prva etapa za izgradnju 500 mjesta u Riječkom kampusu, čija gradnja je financirana iz europskih fondova.

Univerzijada je međunarodni višesportski događaj, koji organizira Međunarodni studentski športski savez, a na njemu sudjeluju mladi sportaši, odnosno studenti. Igre se održavaju svake dvije godine. Prva ljetna univerzijada održana je u Torinu 1959. godine, a prva zimska u Chamonixu godinu dana kasnije, 1960. godine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙