FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. lipnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Čuveni toranj sa satom na britanskom parlamentu, Big Ben, mogao bi se uskoro preimenovati u "Elizabetin toranj" povodom jubileja kraljice Elizabete, tvrdi u subotu Daily Mail. Tri stotine trideset i jedan član britanskog parlamenta, među kojima premijer David Cameron, potpisao je peticiju za odavanje te počasti kraljici Elizabeti povodom obilježavanja 60. obljetnice njezina uspona na prijestolje, ističe dnevnik. Službeno se toranj visok 96 metara zove "Clock Tower", ali je poznatiji pod imenom Big Ben prema velikom zvonu koje otkucava vrijeme u središtu Londona. Parlament bi o tom pitanju trebao raspravljati krajem lipnja i vjerojatno odobriti novo ime Big Bena, piše Daily Mail.

RIM

Talijanska policija objavila je u petak da je razotkrila vrlo poznatog zubara iz Rima koji je zatajio od poreznih vlasti najveći dio svojih primanja od približno osam milijuna eura u pet godina, kazao je policijski dužnosnik. "U četvrti gdje radi, stručnjaci njegova tipa - liječnici, plastični kirurzi, zubari - zarađuju najmanje tri milijuna godišnje", kazao je policijski dužnosnik Gavino Putzu, dodajući da je zubar prijavio "samo" 250.000 eura godišnje. Policija je posumnjala zbog zubarevih "brojnih egzotičnih putovanja", dodao je Putzu ne navodeći više detalja. Istražitelji su izvršili premetačinu njegove ordinacije gdje su se dočepali bilježnica u kojima je zubar upisivao sve neprijavljene prihode.

ZUERICH

Švicarac Erwin Meier izmislio je kapsulu od inoksa za kavu koja se može višekratno koristiti i ekološka je alternativa tradicionalnim dozama za jednokratnu uporabu koje se gomilaju i skupe su. Meier (49), ispričao je da je prije dvije godine prvi put vidio sustav doza kod prijatelja koji su imali aparat za kavu Nespresso. Razmišljajući o gomili uporabljenih i odbačenih kapsula, počeo je razmišljati o kapsuli koja bi se mogla ponovno koristiti. Doza od nehrđajućeg čelika izrađena je iz dva dijela koji se odvijaju kako bi se u njih stavila kava. Nakon korištenja, kapsulu se isprazni te ispere pod mlazom vode. Kompatibilna je s velikim brojem aparata za kavu Nespresso, objasnio je Meier.

ZAGREB

Četrnaestogodišnja Snigdha Nandipati, dijete indijskih emigranata, pobijedila je na američkom državnom natjecanju u sricanju pošto je u finalu točno odgovorila kako se piše riječ "guetapens", francuski izraz za "zasjedu", te je postala peta po redu pobjednica indijskog podrijetla na tom prestižnom natjecanju, prenosi portal India Today. "Ovo je pravo čudo", kazala je Nandipati, učenica iz San Diega, nakon što je pobijedila 14-godišnju Stuti Mishra, također dijete indijskih emigranata, koja je "zapela" na riječi njemačkog podrijetla "schwarmerei", a znači pretjerani entuzijazam. Nandupati je nagrađena s 30.000 dolara. Ta nadarena djevojčica svira violinu i osim engleskog tečno govori telugu, jezik koji se prvenstveno koristi u indijskoj državi Andra Pradeš. Želja joj je postati psihijatrica ili neurokirurginja.

LONDON

Nikad objavljene snimke britanske kraljevske obitelji, uključujući i kraljicu Elizabetu II., prikazat će se u BBC-jevom dokumentarcu kojim će princ Charles odati počast majci koja obilježava 60 godina od stupanja na britanskom prijestolje. U njemu princ Charles priča o svojim uspomenama, dajući uvid u kraljičin privatni i javni život. Dokumentarac koji će biti prikazan na BBC-ju u petak navečer, sadrži i snimke, od kojih je neke napravila i sama kraljica, devetogodišnjeg Charlesa i njegove mlađe sestre, princeze Anne na obiteljskom ljetovanju u Norfolku 1957. godine. Charles i sestra do vrata su zakopani u pijesku, a između njih je jedan korgi, pasmina koju kraljica najviše voli, vidi se na snimkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙