FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa i kardinal Bertone pokazali jedinstvo u jeku skandala

ZAGREB/MILANO, 1. lipnja 2012. (Hina) - Papa Benedikt i njegov prvi suradnik kardinal Tarcisio Bretone, kojega se smatra glavnom metom kampanje curenja informacija iz Vatikana, u petak su se pojavili jedan uz drugoga na početku Papina posjeta Milanu.

Papa je pozdravio tisuće hodočasnika na trgu pred milanskom gotičkom katedralom, Duomom a navečer je posjetio milansku Scalu gdje je njemu u čast izvedena Beethovenova Deveta simfonija. Za osiguranje trodnevnog Papinog posjeta Milanu povodom sedmog Svjetskog susreta posvećenog obitelji angažirano je oko 15.000 policajaca kako bi se prosvjednike zadržalo na udaljenosti od Pape a tisuće okupljenih na trgu milanske katedrale toplo su pljeskom pozdravili Papu, izvijestili su mediji. Bertone je sjedio na podiju s gradonačelnikom Milana i kardinalom Angelom Scolom, nadbiskupom Milana.

Papa je u svom govoru pozdravio predstavnike obitelji pristigle na susret iz cijelog svijeta, a zatim sve "kojima treba pomoć i utjeha", izrazivši zadovoljstvo onime što je milanska nadbiskupija "činila i nastavlja činiti kako bi konkretno odgovorila na potrebe obitelji najpogođenijih gospodarsko-financijskom krizom, i time što se odmah aktivirala, zajedno sa cijelom crkvom i civilnim društvom Italije, na pomoći stanovništvu Emilije Romagne pogođenom potresom". Papa je glede pogođenih potresom rekao da su oni "u našim srcima i našim molitvama" i pozvao na "velikodušnu solidarnost" prema njima.

"Neka Papa osjeti naš zagrljaj. Možete računati na mnoge, mnoge prijatelje po cijelom svijetu. Vaša Svetosti, mi Vas volimo", rekao je Scola.

U svom govoru Papa nije spominjao skandal koji je izbio kada je njegov sobar uhićen zbog krađe privatnih dokumenata. Mnogi upućeniji u Vatikanu vjeruju da je sobar samo žrtveno janje u borbi za moć između Bertoneovih saveznika i neprijatelja.

Ranije ovoga tjedna Papa Benedikt je izrazio povjerenje u "najbliže suradnike", što su mnogi protumačili kao izraz potpore Bertoneu, moćnom državnom tajniku Vatikana. Objava neugodnih pojedinosti o ljudima koje je Bertone imenovao ili smjenjivao i projektima koje je promicao, ili im se protivio, sugeriraju postojanje usklađenih nastojanja da ga se primora da napusti položaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙