FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata koji predstavljaju službenike i namještenike, odnosno zaposlenike čije se plaće osiguravaju u gradskom proračunu, razgovarali su danas o privremenom ograničavanju plaće i materijalnih prava reguliranih kolektivnim ugovorima, a s obzirom da dogovor nije postignut, započet će postupak mirenja.

"S obzirom na to da dogovor nije postignut, sukladno odredbama kolektivnog ugovora, započet će postupak mirenja", stoji u priopćenju iz Gradske uprave nakon šestog kruga pregovora između gradonačelnika i sindikata.

Iz Gradske uprave podsjećaju da podaci o izvršavanju proračuna za ovu godinu nalažu potrebu smanjivanja rashoda u svim segmentima, pa tako i u pravima iz kolektivnih ugovora.

"Pregovori sa sindikatima započeli su prije dva mjeseca, a paralelno s time, gradonačelnik je donio i mjere privremene obustave izvršavanja proračuna s ciljem usklađivanja rashoda s ostvarenim prihodima. U trenucima krize i recesije, gradonačelnik i dalje inzistira na principima socijalne pravednosti i pravednog raspoređivanja tereta, prije svega u davanjima, ali i u primanjima. Teret krize ne može zaobići nikoga, pa tako ni zaposlenike na Proračunu, baš kao što nije zaobišao sugrađane koji pune taj isti proračun", stoji u priopćenju.

Navodi se i da je Grad u pregovorima ponudio dvije opcije: u prvoj bi se umanjila osnovica za obračun plaće za pet posto za sve kategorije službenika i namještenika, a 10 posto za dužnosnike, dok bi isplata ostalih materijalnih prava išla do visine neoporezivog iznosa. "To nije prihvaćeno, pa je ponuđena i druga opcija, koja je također odbijena od strane sindikata. Po njoj bi osnovica za obračun plaće ostala na istoj razini, ali bi se privremeno suspendirala ostala materijalna prava", navodi se u priopćenju iz Službe za informiranje Ureda gradonačelnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙