FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: rast kamatne stope

ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Na Tržištu novca Zagreb danas su ponuda i potražnja blago smanjene dok je prosječna kamatna stopa porasla i to ponajviše zbog toga što su glavninu prometa činile pozajmice na duži rok, odobrene uz višu kamatnu stopu.

Ukupna ponuda na Tržištu novca danas je dosegnula 275,2 milijuna kuna, što je 10,6 posto manje nego jučer. Istodobno, potražnja je smanjena 13,2 posto, na 50,2 milijuna kuna.

Najviše je bilo ugovorenih pozajmica s rokom vraćanja za 3 mjeseca, u visini do 20 milijuna kuna, po prosječnoj kamatnoj stopi od 2,3 posto.

Ugovoreno je bilo i 3,2 milijuna prekonoćnih pozajmica, po cijeni od 2,44 posto, što je 2,09 postotnih bodova više nego jučer.

Ujedno, ugovoreno je i 2 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja iznad 3 mjeseca, pio cijeni od 2,5 posto.

Ukupno je tako plasirano 25,2 milijuna kuna pozajmica, pri čemu je prosječna kamatna stopa uvećana s jučerašnjih 0,44 na 2,33 posto.

„Kraj tjedna nije obilježen značajnijim promjenama u tržišnim kretanjima. I dalje, unatoč iznimnoj ponudi kunskih pozajmica, zbog niske kamatne stope dio potražnje nije podmiren. Glavninu prometa čine pozajmice na duži rok što je i razlog porasta kamatne stope na 2,33 posto“, navodi se u priopćenju s Tržišta novca.

Danas se trgovalo i devizama, pri čemu je 1,5 milijuna eura plasirano na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 2,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙