FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ombudsmani upozorili na kršenje privatnosti građana BiH

MOSTAR, 31. svibnja 2012. (Hina) - Ombudsmani BiH ocijenili su diskriminirajućim zahtjeve vlasti za prilaganjem uvjerenja o zdravstvenome stanju i nekažnjavanju prigodom natječaja za zapošljavanje djelatnika u državnoj službi zatraživši promjenu takve prakse.

U priopćenju dostavljenom u četvrtak medijima u BiH ombudsmani ističu da podaci o kaznenim presudama i zdravstenome stanju spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka.

"Traženje uvjerenja o neosuđivanju građana, kao i liječničkog uvjerenja, prigodom natječajne procedure, suprotno je važećim domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje imaju obavezujuću snagu u pravnom sustavu BiH", ističu ombudsmani BiH. Po njihovoj ocjeni, inzistiranje za dostavljanjem ovih dokumenata predstavlja kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka BiH, što može uključiti kaznu od 50.000 eura.

Ombudsmani preciziraju da u iznimnim slučajevima državne institucije koje zapošljavaju djelatnike mogu od Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH zatražiti podatke o eventualnom kažnjavanju pojedinaca ako postoji "opravdan interes u skladu sa zakonom". Istodobno liječničko uvjerenje se po ombudsmanima može tražiti samo na kraju natječajne procedure.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙