FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Kulin - zaštitnik sarajevske policije?

SARAJEVO, 30. svibnja 2012.(Hina) - Policija Sarajevske županije svoj će dan ubuduće obilježavati 29. kolovoza, a taj datum odmah je izazvao negodovovanje i dvojbena regairanja jer seže u davnu povijest i vezan je uz povelju bana Kulina.

Na prijedlog ministra unutarnjih poslova Sarajevske županije Muhameda Budimlića županijska je skupština u srijedu odlučila kako će upravo 29. kolovoza ubuduće biti obilježavan kao dan sarajevske policije, prenijeli su lokalni mediji.

Po interpretaciji ministra Budimlića, 29. kolovoza je pogodan datum jer je tog dana 1189. godine bosanski ban Kulin potpisao povelju Dubrovčanima dopustivši im nesmetanu trgovinu po tadašnjoj Bosni i jamčeći im pritom punu sigurnost u njihovu poslu.

Upravo ta dimenzija o "sigurnosnim jamstvima", kao i tvrdnja da ovaj datum "ne vrijeđa nikoga", Budimliću je bila dostatna da ustvrdi kako je 29. kolovoza pravi datum za policijske proslave.

Argumentacija ministra, člana SDP-a BiH, nije impresionirala policijski sindikat, ali ni SDP-ova koalicijskog partnera Stranku demokratske akcije (SDA) u kojoj se ne mogu načuditi da netko tako važan datum kao onaj kada je potpisana povelja bana Kulina, što je ujedno prvi dokument kojega se povezuje s državnošću Bosne, svodi na razinu marginalnog županijskog praznika.

"Taj bi se datum zapravo trebao obilježavati kao dan državnosti BiH", poručio je Budimiliću zastupnik SDA Amir Zukić.

Predsjednik sindikata policajaca u Sarajevskoj županiji Nedžib Đozo izjavio je kako mu ministrova zamisao nije jasna jer bi policija trebala obilježavati datume iz rata ili poraća, ali sindikaliste o tome Budimlić nije pitao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙