FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: državna matura ne smije se diskreditirati ni ukidati

ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Državna matura iznimno je važan projekt, koji se ne smije diskreditirati ni ukidati i ključan je za vrednovanje postignuća učenika i škola, ističe Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) u današnjem priopćenju.

"Državna matura je iznimno važan projekt i ne smije se diskreditirati niti ukidati, a posebice se ne smije stvarati nepovjerenje prema njenim rezultatima jer pravednije mjeri školska postignuća svakog pojedinog učenika i unaprjeđuje kvalitetu obrazovanja", ističe HNS u današnjem priopćenju.

Rasprave koje se vode u javnosti ukazuju na ozbiljne probleme u cijelom konceptu obrazovnog sustava koji se nije mijenjao od devedesetih godina prošloga stoljeća. Stoga držimo da rasprave trebaju voditi stručnjaci i čim prije usuglasiti standarde, posebice u traženju razumne mjere između učenja činjenica, razumijevanja i osobnih vještina svakog učenika, navodi se u priopćenju HNS.

U testovima državne mature, kao i u ostalim instrumentima vanjskog vrednovanja, ne smije biti grešaka, niti strukturnih, niti sadržajnih niti gramatičkih. Jedino tako se može očuvati povjerenje u instrument kojim se vrednuje učenik, nastavnik, škola i cijela zajednica. Stoga je iznimno važno kvalitetno funkcioniranje Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje u kojem se trebaju nalaziti ljudi s najvišom razinom organizacijskih, stručnih i etičkih kompetencija.

HNS smatra da je nužno evaluirati strukturu, organizaciju i način rada Centra i pristupiti jačanju Centra u organizaciju koja će moći osigurati sve elemente vanjskog vrednovanja, posebice u stvaranju stručnog znanja i obrazovanju nezavisnih eksperata koji znaju razvijati alate i instrumente za vrednovanje učeničkih postignuća, navodi se među ostalim u priopćenju HNS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙