FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi Dani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Najmlađe hrvatsko sveučilište - Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) predstavit će se studentima i široj javnosti tijekom tri dana bogatim programom - 2. lipnja kada će biti održan Dan otvorenih vrata te 4. i 5. lipnja okruglim stolom te predavanjima uglednoga gosta kardinala Raffaelea Farine, arhivara i knjižničara Svete Rimske Crkve.

Rektor HKS-a Željko Tanjić predstavio je program na današnjem druženju s novinarima rekavši kako je želja toga sveučilišta da Dani HKS-a postanu tradicija kako bi otvorenim pristupom javnosti priopćili novosti o njihovu sveučilištu koje, istaknuo je, od ostalih sveučilišta razlikuje nastojanje da, osim znanja, studentima prenese važnost odgojne i duhovne dimenzije u poslu i njihovoj svakodnevici.

Od iduće akademske godine na HKS-u će se početi izvoditi dva nova studija - sociologija i psihologija tako da će, uz postojeći studij povijesti, budući studenti sada moći studirati i na dva nova studija, najavio je rektor Tanjić.

Studiji će zainteresiranim studentima, ali i široj javnosti, biti predstavljeni u subotu, 2. lipnja na Danu otvorenih vrata na radionicama: "Povijesni dokumenti - putovanje kroz vrijeme ", "Kako se istražuje društvo?" i "Psihologijski laboratorij", a predavanje pod nazivom "Evolucija i embriologija" održat će poznati mladi znanstvenik s Instituta Ruđera Boškovića Tomislav Domazet Lošo. Program je organiziran od 10 do 16 sati, a sudionike će na početku pozdraviti i na kraju im održati zaključnu riječ rektor Tanjić.

U ponedjeljak, 4. lipnja bit će pak na HKS-u održan okrugli stol "Vrjednote, znanje, tržište" na kojemu će, među ostalima, sudjelovati ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wiesław Tarka te pročelnik Studijskog odjela sociologije na HKS-u Gordan Črpić, koji je danas novinarima kratko predstavio i nove studije sociologije i psihologije.

Navečer istoga dana bit će održano i euharistijsko slavlje koje će u sveučilišnoj kapelici predvoditi veliki kancelar HKS-a kardinal Josip Bozanić.

Potom će biti predstavljena Sikstova dvorana Vatikanske knjižnice o kojoj će govoriti kardinal Raffaele Farina, švedski veleposlanik u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist i voditelj Hrvatskoga muzeja arhitekture akademik Andrija Mutnjaković, a moderator će biti redoviti profesor na HKS-u Emilio Marin.

Dani HKS-a bit će završeni u utorak kada će njihovo obilježavanje u sklopu akademskoga čina okupiti, osim domaćina kancelara i rektora HKS-a kardinala Josipa Bozanića i profesora Željka Tanjića, ugledne goste, među kojima i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića i rektora Sveučilišta u Zadru i predsjednika Hrvatskoga rektorskog zbora Antu Uglešića.

Rektor Tanjić nada se da će na svečanost moći doći i talijanski ministar kulture Lorenzo Ornaghi, čiji dolazak još nije potvrđen zbog potresa koji je je zadesio talijansku regiju Emilia-Romagnu.

Na kraju svečanosti predavanje pod nazivom "Konstantin Veliki i ideologija mira" održat će kardinal Raffaele Farina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙