FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australija će razgovarati o vojnoj intervenciji u Siriji

SYDNEY, 30. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Australija je najavila u srijedu da je otvorena za razgovore o vojnoj intervenciji u Siriji protiv režima predsjednika Bašara al-Asada što je dan ranije spomenula i Francuska.

Australski ministar vanjskih poslova Bob Carr izjavio je da će " njegova zemlaj razgovarati" o francuskome prijedlogu za vojnu intervenciju.

"No potrebna je jednoglasna potpora u Vijeću sigurnosti i moramo uzeti u obzir kritike Kineza i Rusa, to je njihovo pravo", rekao je aludirajući na protivljenje Moskve i Pekinga međunarodnoj intervenciji u Libiji.

Australija je prva zapadna zemlja koja je u utorak objavila da u roku od 72 sata protjeruje sirijske diplomate nakon pokolja počinjenog u Huli s najmanje 108 žrtava. Takve su odluke zatim objavili i Europljani, Amerikanci i Kanađani.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u utorak kako vojna intervencija nije isključena, ali uz uvjet da se provede uz poštovanje međunarodnog prava i uvjeri Ruse i Kineze da ne stave veto na takvu operaciju.

Međunarodna zajednica oštro je osudila masakr u Huli pa su tako u utorak svoje veleposlanike iz Damaska povukle Britanija, Francuska, SAD, Njemačka, Italija, Kanada, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Švicarska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙