FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: Deveti hrvatski kontingent na Golanskoj visoravni

ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Prvi dio snaga Devetog kontingenta Oružanih snaga RH upućen je u utorak na šestomjesečno razdoblje u mirovnu misiju UN-a (UNDOF) na Golanskoj visoravni, a njegove pripadnike je u ispraćaju pozdravio zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta GS OSRH, brigadni general Vlado Šindler, priopćeno je iz MORH-a.

Deveti hrvatski kontingent u misiji UNDOF brojat će ukupno 96 pripadnika OSRH među kojima su i tri stožerna časnika u Zapovjedništvu UNDOF-a na godišnjoj osnovi. Rotacija s Osmim kontingentom i odlazak ostatka dijela snaga Devetog kontingenta predviđeni su tijekom mjeseca lipnja. Zapovjednik Devetog hrvatskog kontingenta u misiji UNDOF je bojnik Davor-Josip Babić koji je istakao kako su svi pripadnici uspješno završili prethodne pripreme i obuku, te kako je kontingent spreman preuzeti svoje zadaće u zoni operacije.

Misija UNDOF uspostavljena je rezolucijom 350 Vijeća sigurnosti UN-a, 31. svibnja 1974. godine. Mandat mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni je održavanje primirja između Izraela i Sirije, nadziranje prekida neprijateljstava između izraelskih i sirijskih snaga, te nadzor područja razdvajanja. Prva dvojica hrvatskih časnika upućena su u područje misije UNDOF u svibnju 2008. godine, a prva postrojba oružanih snaga u područje misije upućena je mjesec dana kasnije.

Odlukom Hrvatskog sabora od 28. listopada 2011. u misiju UNDOF tijekom 2012. i 2013. godine moguće je uputiti do 110 pripadnika OSRH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙