FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje Goran Sirovatka ustvrdio je da je njegov stručni tim pri izradi testova državne mature odradio dobar posao oko kojega se, smatra, digla nepotrebna tenzija. Nakon što je ministar obrazovanja Željko Jovanović jučer prozvao taj centar zbog grešaka u maturalnom testu iz hrvatskog jezika i književnosti te poručio da će netko za to morati snositi odgovornost, Sirovatka je u izjavi za Hinu ustvrdio da se on osobno ne osjeća prozvanim jer je njegov tim odradio dobar i kvalitetan posao, a izjave ministra, kaže, ne želi komentirati. Prema nalazu 20-ak stručnjaka, sveučilišnih i srednjoškolskih profesora koje je okupilo Ministarstvo, na ispitu iz hrvatskog jezika i književnosti za višu razinu mature bilo je dvojbeno sedam, a na B razini barem pet pitanja. Sirovatka je istaknuo de je testove izradila radna skupina, sastavljena od najkvalitetnijih nastavnika, sveučilišnih profesora i psihologa, koji su, kaže, isto tako stručni kao i tim koji je okupio ministar. U vezi 12 spornih pitanja, u slučaju kojih ministar Jovanović traži priznavanje više odgovora, Sirovatka kaže da nije dobio nikakvo službeno očitovanje iz Ministarstva. Jedino može obećati da će Centar sve te slučajeve razmotriti, a ono što ocijeni opravdanim, uzeti u obzir u sastavljanju testova za iduću maturu. "Sada je najvažnije da se maturanti smire i da se matura nastavi u miru", poručio je Sirovatka.

ZAGREB

Cijene motornih benzina od ponoći su na Ininim benzinskim postajama niže za 21 odnosno 22 lipe po litri, a dizelska su goriva pojeftinila od 14 do 17 lipa. Eurosuper BS 95 se prodaje po 10,40 kuna po litri (do sada 10,62 kune), a eurosuper BS 95 class po 10,45 kuna (do sada 10,67 kuna). Time je Inini eurosuper 95 class na razini najviše dopuštene cijene koje je jučer utvrdilo i objavilo Ministarstvo gospodarstva, a Inin eurosuper BS 95 bez oznake class uobičajeno ima pet lipa nižu cijenu od classa. Inin eurosuper BS 98+ class stoji 10,78 kuna (do sada 10,99 kuna). Inin eurodizel BS class od ponoći se prodaje po 9,79 kuna (do sada 9,93 kune), a eurodizel bez oznake class, eurodizel BS po 9,74 kune (do sada 9,89 kuna). Pojeftinilo je i loživo ulje ekstra lako i nova mu je cijena 6,96 kuna (do sada 7,13 kuna), a nova cijena plavog dizela je 6,17 kuna (do sada 6,33 kune).

SISAK

U radu sinoć održane konvencije Županijske organizacije SDP-a Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo je čak šest ministara koji su, svaki iz svoje oblasti, obrazlagali odluke, često nepopularne, koje donosi aktualna vlada. "Na žalost bili smo prisiljeni na takve mjere, da okrenemo priču, jer pet godina nitko nije mogao kontrolirati potrošnju. Sada zaduživanje dolazi u obzir, ali samo za razvoj, a ne potrošnju", kazao je ministar financija Slavko Linić, koji je napomenuo da nastojanje da opterete one koji imaju više već na početku nailazi na veliki otpor. "Smanjujemo obaveze gospodarstvu, kako bi potvrdili da se u Hrvatskoj isplati raditi i ulagati. Svaka se zarađena kuna mora ulagati u razvoj, pa smo se tako odrekli i dividende Ine u korist razvoja. Ove ćemo se godine, uz ostalo, baviti i porezom na imovinu. Iz Vlade smo poručili da se ne može opterećivati samo rad, već da teret krize moraju snositi oni koji imaju više. Međutim, već smo na početku naišli na goleme otpore. Konačne će prijedloge predložiti stručnjaci, ali to nas očekuje tek za sedam, osam mjeseci. Smatramo da moramo rasteretiti plaće, a da bogatiji moraju participirati više u punjenju proračuna" , rekao je Linić. U radu izvještajno-tematske konvencije, posvećene zdravstvu, sudjelovali su i stranački dužnosnici i ministri Mirando Mrsić, Gordan Maras, Željko Jovanović, Rajko Ostojić i Arsen Bauk. Nazočnošću u tolikom broju su htjeli, kako su sami izjavili, pružiti potporu i izraziti zahvalnost sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić-Merzel, koja je bila nositelj SDP-ove liste, za izvanredne rezultate na prošlim parlamentarnim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙