FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Organizatori Split Pridea najavili tužbu protiv splitske Gradske uprave

SPLIT, 28. svibnja 2012. (Hina) - Organizatori ovogodišnje gay-parade u Splitu najavili su poslijepodne tužbu protiv Gradske uprave zbog odluke da se završni skup održi na Trgu Republike (Prokurative), a ne na Rivi, kao što je bilo prvobitno dogovoreno, te su poručili da će povorka završni skup upriličiti na Rivi.

Pokušaj promjene rute već utvrđene pravomoćnim zaključkom mjerodavnih gradskih tijela kršenje je ustavnih i konvencijskih odredaba koje jamče pravo slobodnog okupljanja, navodi se u priopćenju što su ga potpisali kordinatorica udruge "Kontra" Sanja Juras, koordinator udruge "Iskorak" Zoran Dominković i koordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer, te će, kako ističu, dobiju li takvo rješenje, pokrenuti sudske postupke protiv grada.

Oni osuđuju postupak grada Splita kojim se, kako su naveli, u javnosti stvara negativno ozračje i ponovno potiče diskriminacija i nasilje.

Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štititi prava svih građana krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti, stoji u priopćenju čelnika triju udruga uz napomenu da će se oni kao organizatori "držati najavljenog programa i rute".

Naša povorka neće ići na Prokurative, nego na Rivu jer za to imamo rješenje, to jest zaključak o davanju prava na korištenje javnog prostora koji je potpisao gradonačelnik Kerum, izjavila je kordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer.

Po njezinim riječima, promjena rute i mjesta završnog skupa povorke desetak dana uoči gay-parade "nekorektna je i politički neodgovorna" te se tako, kako je rekla, pridonosi "stvaranju usijanog ozračja u Splitu".

"Očekujemo da će ove godine država osigurati pravo na javno okupljanje. Dolazak na Split Pride potvrdili su već gosti iz Hrvatske i inozemstva, uključujući i članove vlade, predstavnike međunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava", stoji u zajedničkom priopćenju koordinatora triju udruga - organizatora ovogodišnje gay-parade u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙