FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Tadić se sprema preuzeti dužnost premijera

BEOGRAD, 28. svibnja 2012. (Hina) - Srbijanska vladajuća Demokratska stranka (DS) odlučila je svog predsjednika Borisa Tadića predložiti kao mandatara za sastavljanje nove srbijanske vlade, a sam Tadić izjavio je kako je spreman preuzeti premijersku funkciju ukoliko budu prihvaćeni ciljevi i način rada za koje se zalaže DS i na kojima treba biti utemeljena nova vlada.

Tadić je naveo kako vlada mora biti usmjerena prije svega na rješavanje problema siromaštva i nezaposlenosti, a potom i na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, prenose u ponedjeljak beogradski mediji, izvještavajući o sinoć održanoj sjednici šireg predsjedništva DS-a.

Predsjednik DS-a ustvrdio je kako će o sastavljanju parlamentarne većine prvo razgovarati s koalicijom oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, te ponovio kako ''ne dolazi u obzir bilo kakva velika koalicija Srpske napredne stranke (SNS) i koalicije oko DS-a''.

Tadić, koji je u postizbornoj noći 20. svibnja, nakon što je utvrđeno da je izgubio na predsjedničkim izborima, javno ustvrdio kako neće biti premijer, kazao je da je to što je rekao u izbornoj noći bio odraz njegova mišljenja u tom trenutku. Dodao je kako je odluku o spremnosti da preuzme premijersku dužnost donio nakon razgovora s koalicijskim partnerima, užim i širim predsjedništvom stranke, kao i sa srbijanskim građanima.

''Znam da će biti raznih komentara u javnosti, ali nema nikakavih problema, spreman sam suočiti se s tim komentarima, najvažnije je da se ne prestanemo boriti i da nikada ne odustanemo'', zaključio je Tadić.

Govoreći o problemu Kosova, Tadić je podsjetio kako njegov plan u četiri točke na predsjedničkim izborima nije dobio većinu te naveo kako od novoizabranog predsjednika e Tomislava Nikolića očekuje da izloži svoj plan i preuzme dio odgovornosti za vođenje politike prema Kosovu.

Tadić, koji je do početka travnja bio predsjednik Srbije, tijekom dana bi se trebao sastati s Nikolićem te s njime razgovarati o primopredaji dužnosti. To će biti njihov prvi susret nakon 20. svibnja, kada je održan drugi krug srbijanskih predsjedničkih izbora u kojem je Nikolić pobijedio.

Kako je u nedjelju najavila predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta i sjednica na kojoj će Nikolić prisegnuti bit će održane u srijedu 30. ili u četvrtak 31. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙