FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan 10. susret sjećanja "Mali križ velika žrtva"

SLAVONSKI BROD, 26. svibnja 2012. (Hina) - Deseti susret sjećanja na 402 dječaka i djevojčice poginule u Domovinskom ratu pod nazivom "Mali križ velika žrtva", održan je danas u Slavonskome Brodu pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja.

Na skupu su se okupili roditelji poginule djece iz cijele Hrvatske, a nazočni su bili i predstavnici državnih i lokalnih vlasti.

Predsjednica Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata Julijana Rosandić izrazila je nadu kako će povratkom civilnih stradalnika pod okrilje Ministarstva branitelja biti riješena i pitanja prava za koja se godinama bore.

"Mi ne tražimo izjednačavanje s braniteljima ali osjećamo se zaboravljeno i kao žrtve drugog reda", rekla je Rosandić i podsjetila kako očekuju da život ili invaliditet djeteta i civila, kada je riječ o materijalnim naknadama, vrijedi jednako kao i život ili invaliditet branitelja.

Priznajući kako razina materijalnih prava civilnih stradalnika nije u skladu s tragedijom koju su pretrpjeli, izaslanik ministra branitelja Tomo Bogović rekao je kako je "obveza korigiranja i usklađivanja zakonskih propisa kojima će se to ispraviti među prioritetima ministarstva".

Najavio je i donošenje Zakona o civilnim stradalnicima u čijoj će izradi sudjelovati i predstavnici udruge.

Na skupu sjećanja na poginulu djecu ponovno je postavljeno i pitanje odgovornosti za stradavanje civila. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara reko je kako je žalosno što dvadeset godina nakon stradavanja djece "još nemamo nijedno ime odgovorno za taj zločin jer u gradu nije bilo vojnih ciljeva".

Izaslanstva udruga proisteklih iz domovinskoga rata te državnih i lokalnih vlasti ispod spomenika "Djevojčica" u brodskom Naselju Plavo polje položili su vijence i zapalili svijeće. Spomenik je prije deset godina podignula udruga Hrvatska žena iz Slavonskog Broda u spomen na 28-ero brodske djece poginule u ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙