FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

SPLIT - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Splitu ponovio svoje neslaganje sa stajalištima novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u kojima se Vukovar proglašava "srpskim gradom", te je istaknuo kako je promjena Nikolićevih stajališta uvjet suradnje Hrvatske sa Srbijom. Na upit kako komentira da je Nikolić porekao da je za jedan njemački list izjavio kako je Vukovar "srpski grad" u koji se Hrvati ne trebaju vraćati, Josipović je kazao: "Dobro ako je porekao, ali tekst stoji". "U svakom slučaju znamo da je povijest njegova odnosa prema Hrvatskoj loša. Ja sam izrazio želju, uvjerenje i nadu da će on promijeniti svoje stanovište i naravno pod tim uvjetom će biti moguća i suradnja", istaknuo je Josipović. Na upit kako komentira "aferu" u Ministarstvu obrane (MORH) gdje neki časnici uz plaće primaju i naknade, Josipović je rekao kako "tu treba vidjeti zašto postoje propisi koji to omogućavaju". "To je pitanje pravednosti. Mislim kako je konačno došlo vrijeme da u cijelom društvu 'skeniramo' ona rješenja koja su očito nepravedna i koja trebamo promijeniti", rekao je Josipović. Dodao je kako posebno danas, kada dio ljudi jedva spaja kraj sa krajem "vrste privilegija koje nemaju ni moralnog ni ekonomskog uporišta treba ukloniti". Na upit što Vlada može učiniti na poboljšanju gospodarskog stanja, Josipović je rekao kako "Vlada, evo, vidimo, čini - promijenila je odnosno smanjila proračun, uvode se pojedine mjere". "Posao reformi koji je bolan i težak mora biti odlučan i vjerujem da ćemo polako ali sigurno izaći iz krize", dodao je. Osvrćući se na zahtjeve da ministri, zbog solidarnosti, smanje svoje plaće, Josipović je rekao kako se uvijek o tome može govoriti premda je ekonomski efekt toga malen. Na upit bi li on, kao predsjednik Republike, pristao na smanjenje svoje plaće, Josipović je odgvorio potvrdno rekavši da poštuje "sve što Sabor odluči".

SPLIT - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas nakon sastanka s organizatorima splitske Povorke ponosa da će to biti test naše demokratičnosti te kako ne vjeruje da će doći do promjene lokacija njezina održavanja, što traži skupina protivnika gay pridea, budući da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo. "Gay pride u Splitu je test naše demokratičnosti i spremnosti da svakog čovjeka i jedinku prihvatimo kao ravnopravnu i jednaku nama. Taj test svi možemo i moramo položiti", rekao je Josipović nakon razgovora s predstavnicima udruga Domine, Kontra i Iskorak koje 9. lipnja organiziraju drugu splitsku Povorku ponosa. Kazao je kako neće doći na Split Pride, ali je danas došao izraziti podršku organizatorima. Rekavši kako ne vjeruje da će biti promijenjeno mjesto održavanja ovogodišnjega gay pridea, Josipović je istaknuo da je "pravo na mirno okupljanje ustavno pravo" te da će policija, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova, u okviru svojih nadležnosti donijeti odgovarajuću odluku. Protivnici Povorke ponosa traže da se ne dopusti održavanje gay pridea rutom Đardin-Marmontova ulica-Riva jer tvrde da se u vrijeme parade ne mogu slobodno kretati tim dijelom Splita te da se time krši njihovo pravo. "Izabrana ruta ni na koji način ne zaustavlja promet i izvan je gradskih zidina i bolje rute u Splitu nema", rekla je koordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer izrazivši uvjerenje kako na ovogišnjem splitskom gay prideu, za razliku od prošlogodišnjeg, neće biti nasilja i nereda.

RIJEKA - Radna skupina koja je imenovana zbog brojnih primjedaba na test iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, obavila je veći dio posla i utvrdila da je bilo manjkavosti, rekao je danas u Rijeci ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Njihovo ćemo izvješće objaviti u ponedjeljak, jer još rade na tome, dodao je. Ministarstvo nema ovlasti u sastavljanju pitanja za državnu maturu ni u odlukama vezanim uz rezultate, rekao je i dodao kako smatra da je ministarstvo dužno ukazati na nelogičnosti i na temelju tih zaključaka tražiti od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) da poduzme sve kako nijedan učenik ne bi bio oštećen. Nakon mature analizirat ćemo sve što se dogodilo, rekao je Jovanović i dodao da se mora odlučiti u kojem smjeru državna matura mora ići, posebno kada je riječ o strukovnoj maturi. Na novinarsko pitanje o navodnoj većoj zapošljivosti onih koje završe privatna učilišta, odgovorio je da pronalaženje posla ne ovisi o tome je li netko završio privatni ili javni fakultet, nego o tome što je završio i kakvo je znanje stekao. Ministarstvo će financirati javna učilišta, a svi koji redovito ispunjavaju obveze moći će studirati besplatno, kazao je. Upisne kvote moraju se uskladiti s potrebama tržišta rada, a to je preduvjet da se svi koji završe fakultet zaposle, dodao je. Vlada je na temelju upisnih kvota osigurala 146 milijuna kuna pa studenti koji upišu prvu godinu studija na javnim učilištima ne moraju platiti školarinu, a na temelju pregovora s fakultetima do kraja srpnja donijet će se i odluka o sufinanciranju svih redovitih studenata na svim javnim učilištima u Hrvatskoj, rekao je Jovanović.

VARAŽDIN - Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Varaždinu poručio da preventivni kolonoskopski pregledi spašavaju živote te pozvao građane starije od 50 i građanke starije od 55 godina da obave preglede debelog crijeva. "Danas će 70 hrvatskih građana dobiti dijagnozu raka, a 36 građana će umrijeti od raka. Barem 30 posto njih se moglo otkriti na vrijeme", kazao je ministar Ostojić. Istaknuo je veliku važnost javnozdravstvenih akcija kao što je akcija "Ruka nade za plavu vrpcu" koja se u organizaciji invalidskih društava ILCO Varaždin, Čakovec i Koprivnica te Lige protiv raka i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, danas održava u Varaždinu. "Ove smo godine uz akcije otkrivanja karcinoma dojke i otkrivanja karcinoma debelog crijeva, uveli i akciju otkrivanja karcinoma grlića maternice. Javnozdravstvene akcije mogu utvrditi dijagnozu raka, ali u izlječivoj fazi, i to je bit svega", naglasio je ministar. Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj na drugom mjestu po broju novooboljelih i umrlih od raka. Prema podacima državnog Registra za rak u Hrvatskoj je 2009. bilo registrirano 2912 novooboljelih osoba od raka debelog crijeva, a 2010. godine je od tog raka umrla 1931 osoba. Broj novooboljelih osoba je, kao i broj umrlih, iz godine u godinu sve veći. No, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, u potpunosti je izlječiva.

DUBROVNIK - Predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević i saborska zastupnica Ruža Tomašić izjavila je danas kako je njezinoj stranci pristupilo pet novih podružnica iz HSP-a iz Drubrovačko-neretvanske županije čime je stranka zaokružila pravaštvo u najjužnijoj hrvatskoj županiji. Govoreći o mogućim koalicijama ususret lokalnim izborima 2013., Ruža Tomašić je na konferenciji za novinare naglasila kako u toj stranci u ovom trenutku ne razmišljaju o koalicijama već rade na osnivanju novih podružnica. Na pitanje o mogućoj suradnji s HDZ-om i Tomislavom Karamarkom, Ruža Tomašić odgovorila je kako je HDZ pomogao u stvaranju Hrvatske ali je i uništio. "HDZ se mora odmaknuti od onoga što je do sada radio i okrenuti novu stranicu s novim ljudima", rekla je Tomašić. Kad je u pitanju SDP i aktualna vlada kazala je kako drži da vladajuća koalicija neće izdržati četiri godine jer njihov plan i program 21 ne postoje već se to pretvorilo u zapošljavanje prijatelja i stranačkih kolega.

ZAGREB - Dvojica razbojnika jutros su u cik zore, oko 4,20 sati, provalila u obiteljsku kuću u Sesvetskom Kraljevcu, probudila 79-godišnju vlasnicu i ukrali joj nakit u vrijednosti od oko 2000 kuna, izvijestila je zagrebačka policija. U kuću u Cesarčevoj ulici ušli su nasilno otvorivši prozor u prizemlju, zatim su probudili vlasnicu Zorku P. i oduzeli joj dva dva lančića i privjesak te otišli nakon što su ispremetali stvari. U Velikoj Gorici, u Školskoj ulici, dvojica nepoznatih maskiranih počinitelja kasno sinoć su opljačkala maloljetnika otuđivši mu skupocjeni sat Rolex, mobilni uređaj iPhone, novčanik s novcem i osobnim dokumentima, sve skupa u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna. Pritom su ga lakše ozlijedili, pa je maloljetniku liječnička pomoć pružena u velikogoričkom Domu zdravlja. U poslovnici za otkup plemenitih kovina, koje su sve češća meta pljački, nepoznati je počinitelj, uz prijetnju vatrenim oružjem u Sesvetama u Ninskoj ulici od 28-godišnje zaposlenice otuđio više tisuća kuna. Postoje osumnjičenici, kriminalistička obrada je u tijeku, izvijestila je policija.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija kazneno će prijaviti dvojicu 17-godišnjaka koje se tereti da su ukrali zvono s mrtvačnice u osječkom prigradskom naselju Briješću. Policija je utvrdila da su 17-godišnjaci u travnju s mrtvačnice na groblju u Briješću ukrali zvono težine oko tridesetak kilograma, čime je pričinjena materijalna šteta od više tisuća kuna. Protiv dvojice maloljetnih osumnjčenika polcija će podnijeti kaznenu prijavu osječkom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Osijeku, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙