FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FIFA: Prva žena u Izvršnom odboru

BUDIMPEŠTA, 25. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Predsjednica Nogometnog saveza Burundija Lydia Nsereka postala je u petak prva žena članica Izvršnog odbora Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), odlučeno je na kongresu FIFA-e u Budimpešti.

U 108 godina postojanja FIFA-e nijedna žena nije bila članom izvšnog tijela te organizacije, a Nsereka će i službeno postati članom IO-a od ljedeće godine. Nsereka (45) je i članica Međunarodnog olimpijskog odbora, a njezion izbor pozdravilo je svih 209 zemalja-članica.

"Narod Burundija može biti jako ponosan dana i sigurna sam da će diljem moje zemlje odzvanjati bubnjevi. Ovo je poseban dan za sve žene svijeta, a današnji dan je bio i rođendan mojeg preminuloga supruga, pa sam dvostruko ponosna", kazala je Nsereka.

Na kongresu FIFA-e u Budimpešti, i to sa 98 posto glasova, u članstvo FIFA-e je kao 209. član primljen i Južni Sudan, afrička zemlja koja je lani u srpnju proglasila neovisnost otcijepivši se od Sudana.

Predsjednik Nogometnog saveza Južnog Sudana Oliver Mori Benjamin nije zaboravio podsjetiti da je njegova zemlja opet u ratu, ali je dodao da će primanje Južnog Sudana u članstvo FIFA-e "pomoći u borbi protiv rata i gladi u zemlji". Južni Sudan će sljedeće godine sudjelovati u kvalifiakcijama za Afrički kup nacija, a od 2015. će po prvi puta dobiti šansu da se bori za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙