FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Načelnik Neuma protiv planova o izgradnji luke u tom gradu

MOSTAR, 25. svibnja 2012. (Hina) - Načelnik Neuma Živko Matuško oštro se usprotivio nakani entitetskih vlasti Federacije BiH da u Neumu izgrade luku kojom bi vlasti, kako tvrdi, pokušale parirati luci Ploče i potpuno upravljati ovom općinom, priopćeno je u petak iz ureda neumskog načelnika.

Matuško je na sastanku održanom u Neumu s predstavnicima Ministarstva prostornoga uređenja Federacije BiH upozorio da općinske vlasti neće prihvatiti prijedloge po kojima bi se u ovoj jedinoj pomorskoj općini u BiH izgradila luka, nakon čega je napustio sastanak.

"U svome nacrtu (prostornog plana) nisu uzeli u razmatranje stajališta lokalne zajednice, kao ni županijske vlasti. Federalna vlast nastavila je realizaciju odavno zacrtanog plana da od Neuma napravi luku koja bi parirala luci Ploče", navodi se u pisanoj izjavi načelnika općine Neum Živka Matuška dostavljenoj medijima.

On je kazao da je cilj vlasti u Sarajevu "proglašenje područja općine Neum područjem od posebnog interesa za Federaciju, čime bi područjem općine Neum upravljala federalna vlast".

Matuško je dodao i da općina ima svoje prostorne i regulacijske planove ne dopuštajući izgradnju luke bez suglasnosti lokalnih vlasti i pučanstva, a o čemu federalne vlasti, dodaje Matuško, žele samostalno odlučiti.

Po navodima medija u Mostaru u novome nacrtu Prostornoga plana Federacije od 2008 do 2028. planirana je izgradnja luke u Neumu, oko čije izgradnje vlasti BiH nisu postigle dogovor s Hrvatskom. Po navodima stručnjaka, luka bi ugrozila biljni i životinjski svijet u malostonskom zaljevu te turističku orijentaciju Neuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙