FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON

Najutjecajnijem američkom glazbeniku 20. stoljeća Bobu Dylanu sljedećeg će tjedna biti uručena Predsjednička medalja slobode, najviše američko civilno odlikovanje. Odlikovanje će Dylanu uručiti američki predsjednik Barack Obama na svečanosti u Bijeloj kući 29. svibnja. Tom prilikom još 12 laureata dobit će Predsjedničku medalju slobode, a među njima je i bivša državna tajnica Madeleine Albright, koja je tu dužnost obavljala u drugom mandatu predsjednika Billa Clintona. Medalju će dobiti i bivši astronaut i američki senator John Glenn, prvi Amerikanac koji je ostvario orbitalni let, te predsjednik Izraela Shimon Peres. Među odlikovanima je i književnica Toni Morrison, dobitnica Nobelove nagrade 1993. godine.

SEUL

Južna Koreja namjerava kemijski kastrirati višestrukog silovatelja maloljetnih djevojčica i to će biti prvi slučaj upotrebe takve kazne koja je predviđena kaznenin zakonom usvojenim 2010. godine, objavili su u srijedu južnokorejski mediji. Kazna kemijske kastracije provest će se na 45-godišnjem osuđeniku, koji je osuđen zbog četiri silovanja ili pokušaja silovanja djevojčica mlađih od 13 godina, a koje je počinio u razdoblju između 1984. i 2002. godine. "Stručna procjena je da se radi o osobi seksualno devijantnog ponašanja koja napada maloljetnu djecu", kazao je za južnokorejske medije glasnogovornik Ministarstva pravosuđa.

CHICAGO

Amerikanac Eugene Polley koji je 1955. izumio daljinski upravljač, preminuo je u nedjelju u 96. godini u bolnici u Chicagu, objavili su predstavnici tvrtke Zenith Electronics u kojoj je radio kao inženjer 47 godina. Polley, podrijetlom iz Chicaga, umro je u nedjelju u bolnici u tom gradu. U Zenithu Polley je počeo raditi 1935. Tijekom Drugoga svjetskog rata radio je na radarskim sustavima u službi američkih vojnih snaga, a nakon rata je radio na izradi radio-prijamnika za automobile i videodiskova, preteči današnjih DVD-ova. 1997. nagrađen je Emmyjem kao pionir na području izrade daljinskih upravljača.

LONDON

Znanstvenici su se okrenuli genetskim istraživanjima kako bi utvrdili mogu li dokazati postojanje humanoida poznatog pod nazivima jeti, bigfoot ili sasquatch. Zajednički projekt sveučilišta Oxford i Muzeja zoologije iz Lausanne istražit će ostatke za koje neki smatraju da pripadaju stvorenjima koje su ljudi navodno sretali posljednjih desetljeća u vrlo različitim područjima. Ekipa će sustavnim pristupom i korištenjem napretka u genetskom istraživanju pokušati utvrditi radi li se samo o "ekscentričnim i zavaravajućim izvješćima" o susretima s velikim snježnim čovjekom ili u tim pričama postoji i nešto više. Dosadašnji testovi uglavnom su utvrdili da su navodni posmrtni ostaci jetija pripadali ljudima. Novi projekt fokusirat će se na ostatke koje je u Lausanni sakupio Bernard Heuvelmans koji je istraživao izvješća o jetiju od 1950. do svoje smrti 2001.

TOKIO

Tokyo Sky Tree, najviši televizijski toranj na svijetu, otvorio je u utorak svoja vrata i panoramske vidikovce posjetiteljima, a prvi dan ga je posjetilo više od 8.000 ljudi. Toranj, najnoviji dodatak tokijskoj panorami otvoren nakon četverogodišnje gradnje, visok je 634 metra. Dvostruko je viši od Eiffelova tornja u Parizu, a već ove godine mogao bi privući čak 32 milijuna posjetitelja. Novi toranj, kojim upravlja Tobu Railway Company, nova je baza za šest vodećih televizijskih i radijskih kuća, ali i turistička atrakcija. U njegovu podnožju su komercijalni sadržaji, poput stotina dućana i restorana, ali i akvarij i planetarij. Najviši je toranj u svijetu, za malo nadvisivši Canton Tower u kineskom Guangzhou, te je odmah upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, iako nije najviša građevina. Ta titula pripada neboderu Burj Khalifa u Dubaju, visokom 828 metara.

CANNES

Američki glumac Brad Pitt izjavio je u utorak u Cannesu, gdje na filmskom festivalu predstavlja svoj najnoviji film "Cogan - Killing Them Softly", da nikakav datum vjenčanja s Angelinom Jolie još nije određen. "Nema datuma, zaista nismo odredili nikakav datum", kazao je Brad Pitt na upit novinara, dodavši da se, što se datuma vjenčanja tiče, "radi samo o glasinama". Mediji su kao mogući datum vjenčanja dvoje slavnih glumaca navodili kolovoz. Brad Pitt (48) i Angelina Jolie (36) par su od 2005. godine, od zajedničkog snimanja filma "Mr. & Mrs. Smith". Imaju šestero djece, troje posvojene i troje biološke.

PARIZ

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su iskoristili jedinstvenu priliku da prouče učinke traume na mozak. U pokušaju da bolje razumiju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) znanstvenici su usporedili snimke mozga 42 zdravih adolescenata, snimljene u okviru ranijih istraživanja provedenih dvije godine prije potresa i tsunamija koji su pogodili Japan u ožujku prošle godine, s novim snimkama napravljenima tri do četiri mjeseca nakon katastrofe. Istraživanje objavljeno u utorak u časopisu Nature Journal Molecular Psychiatry pokazalo je da je kod osoba kojima je dijagnosticiran PTSP došlo do smanjenja obujma orbitofrontalnog korteksa - dijela mozga koji je uključen u donošenje odluka i emotivni odgovor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙