FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Povijest osječkih tržnica"

OSIJEK,21. svibnja, 2012.(Hina) - Udruga "Prijatelji grada Osijeka" otvorila je danas u suradnji s tvrtkom "Tržnica" d.o.o. i gradom Osijekom izložbu "Povijest osječkih tržnica" na kojoj su, uz replike slika, fotografija i razglednica, izloženi vrijedni predmeti iz prošlosti osječkih tržnica.

Većinu slika i izložaka osječka javnost može vidjeti prvi put, a najstarija je replika slike osječke tržnice iz 1680. godine. Direktor "Tržnice" d.o.o. Željko Krivić istaknuo je kako su se osječke tržnice kroz povijest selile gradom, mijenjale mjesto rada i bogate ponude, ali "uvijek se vodila briga o higijenskim uvjetima, o čemu svjedoče kraljevske uredbe i pečati".

Glavna osječka tržnica danas je na Gajevu trgu, a bila je i na današnjemu Zrinjevca, gdje je nekad bilo vašarište. U doba turske vladavine veliki sajmovi su se održavali na tzv. Panđur-mjestu, palači od drveta. Unutrašnjost te zgrade bila je u obliku šahovske ploče, a imala je na stotine trgovina. Tada su sajmovi trajali i dulje od mjesec dana.

Otvarajući izložbu "Povijest osječkih tržnica" osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je kako se na toj iznimno zanimljivoj izložbi vidi da je Osijek oduvijek bio važno trgovačko središte.

"Cilj je da Osijek ponovno postane poznati sajamski grad kakav je u povijesti bio", rekao je, dodajući da tome pridonose mnogi sajmovi u tom gradu koji iz godine u godinu privlače sve više izlagača i posjetitelja. Bubalo je čestitao članovima Udruge "Prijatelji grada Osijeka" na ljubavi koju pokazuju prema svojem gradu skupljajući vrijedne predmete iz bogate povijesti. Na izložbi o osječkim tržnicama, među ostalim, izložene su stare vage, kantari, mjerice za sir, vrhnje i drugi predmeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙