FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u središnjici stranke predao oko 700 potpisa za svoju kandidaturu, poručivši novinarima da sutra na općem saboru očekuje pobjedu nakon koje će voditi obnovljeni, čvrsti i kroatizirani HDZ. "Vodit ću obnovljeni, čvrsti HDZ koji se vraća svojim korijenima i ideologiji, koji će biti kroatiziran i u kojem neće biti lopovluka", rekao je. Ustvrdio je da HDZ ima izvanrednu mladež koja će u budućnosti voditi stranku. "To su ljudi koji će danas, sutra preuzeti stranku i državu. Moramo prilagodi sve standardima Europske unije u koju Hrvatska ulazi iduće godine", kazao je Karamarko. Na pitanje kako komentira izjavu Vladimira Šeksa da on ne bi smio pobijediti jer je bivši obavještajac, Karamarko je odgovorio da "nije obavještajac već homo politicus". Podsjetio je da je u HDZ ušao 1989. dok su, kako je rekao, neki plaćali članarine nekim drugim strankama i partijama. "Vihor povijesnih događanja me je bacio i u policiju i u službu. Sve svoje zadaće sam obavio dobro jer sam uvijek u prvom planu imao interes domovine", rekao je Karamarko ocijenivši neozbiljnim Šeksove kvalifikacije. U Karamarkovoj pratnji u predaji potpisa bilo je 50-ak članova njegova tima, a među njima Božidar Kalmeta, Gordan Jandroković, Dubravka Šuica i drugi.

ZADAR - Rano jutros oko 4,30 sati, nakon obavljena očevida, pripadnici zadarskoga GSS-a izvukli su tijelo američkog penjača koji je jučer poginuo prilikom pada sa stijene Anića kuka u Paklenici. U padu s visine od oko 30 metara, pri čemu je 28-godišnji alpinist poginuo, teško je ozlijeđen njegov 24-godišnji kolega koji je sinoć nakon akcije spašavanja prevezen u zadarsku Opću bolnicu, izvijestila je jutros zadarska policija. Razlozi nesreće utvrdit će se nakon razgovora s ozlijeđenim penjačem koji se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, rekao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan. U bolnici se doznaje da je alpinist zaprimljen u vrlo teškom stanju s ozljedama opasnim po život, ali je nakon liječničke intervencije sada stabilan i izvan neposredne životne opasnosti. U akciji njegova spašavanja sudjelovalo je 25 pripadnika zadarskog GSS-a i djelatnika NP Paklenica.

ZAGREB - Tijekom jučerašnje proslave Dana maturanata u Zagrebu do 22 sata u službene policijske prostorije zbog narušavanja javnog reda i mira dovedeno je šest maturanata - trojica 19-godišnjaka i trojica 18-godišnjaka, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Također, tijekom "norijade" evidentirana su dva nanošenja lakih tjelesnih ozljeda na štetu 21-godišnjaka i 20-godišnjakinje. U policiju je zbog krađe doveden jedan 18-godišnjak. Maturanti su slaveći zadnji dan srednje škole oštetili autobus javnog gradskog prijevoza, unutrašnjost vlaka i dva osobna automobila.

ZAGREB - Policijska uprava Zagrebačka (PUZ) izvijestila je da je jutros oko šest sati 38-godišnji vozač Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) napadnut nakon kraće svađe s jednim 25-godišnjim mladićem na okretištu tramvaja na Trešnjevci. Nakon svađe došlo je i do tučnjave, a u PUZ-u se doznaje kako je napadač na vozača priveden, dok je vozač prevezen u KBC Sestre Milosrdnice. PUZ dodaje da se razlog zašto su se potukli ispituje kao i ostali detalji ovog događaja o čemu će priopćiti kasnije.

ZAGREB - Seizmološka služba zabilježila je sinoć u 22,37 sati umjeren potres s epicentrom 11 kilometara sjeverozapadno od Otočca, izvijestio je jutros Državni centar (DC) 112. Magnituda potresa iznosila je 3,4 stupnjeva prema Richteru, a u epicentralnom se području osjetio intenzitetom IV-V stupnjeva Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na području Otočca u Lici, stoji u priopćenju DC 112, u kojemu se ne navodi ima li materijane štete.

ZAGREB - Subversive Festival zatvorit će se večeras u zagrebačkom kinu Europa okruglim stolom "Budućnost Balkana" na kojemu će se, nakon niza debata o budućnosti Europe, pokušati odgovoriti na pitanje što je Balkan, gdje se on zapravo nalazi i koja mu je uloga u suvremenoj Europi. U raspravi o tom entitetu, kojega su obilježila konstantna cijepanja i nedefinirane granice, ali koji je u europskoj imaginaciji ipak čvrst, sudjelovat će neki od najistaknutijih intelektualaca s ovih prostora, književnici i filozofi, Renata Salecl, Boris Buden i Dubravka Ugrešić. Oni će govoriti, među ostalim, o tome što se događa kada promatramo 'balkanizaciju' unutar Europske unije, u vrijeme kada je 'europeizacija' Balkana u dubokoj krizi i pod ozbiljnim kritičkim preispitivanjem. Festival je počeo 5. svibnja projekcijom nagrađivanog ruskog filma "Meta" Aleksandra Zeldoviča, znanstveno-fantastične psihološke drame prožete elementima društvene satire.

ZAGREB - Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se sutra u zagrebačkom parku Maksimiru, a u 15 sati građanima će se pridružiti i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. To događanje, u nedjelju od 11 do 17 sati organizira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, časopisom GEO, Javnom ustanovom park Maksimir i udrugom "Profesor Baltazar". Posjetiteljima će se na informativnim štandovima predstaviti aktivnosti koje se u Hrvatskoj provode u zaštiti prirode. Duž glavne maksimirske aleje bit će postavljena izložba ugroženih i zaštićenih, te invazivnih vrsta u Hrvatskoj. Također, organiziraju se edukativne ture radi upoznavanja s vrstama koje žive u Maksimiru - pticama, vodozemcima, gmazovima, paucima i biljkama. Za najmlađe se organiziraju radionice, poput izrade kućica za ptice i šišmiše. I ove godine na maloj pozornici kod ulaza u Maksimir "sagradit" će se Baltazar-grad, a uz crtane filmove o tom slavnom profesoru, bit će prikazani edukativni filmovi te dvije predstave za djecu.

SINJ - Na sinjskom Hipodromu počele su pripreme za ovogodišnje alkarske svečanosti. Alkarski vojvoda Ante Vučić na početak priprema pozvao je 29 kandidata od čega osam vježbenika koji do sada nisu imali prigodu sudjelovati u alkarskoj povorci. Vojvoda Vučić je istaknuo kako od svih očekuje odgovornost i ozbiljnost: „Pripreme za Alku, vaš život i posao moraju biti u duhu Alke i vjerujem kako će proći u najboljem redu“, istaknuo je vojvoda. Alajčauš Tonći Bešlić iznio je plan priprema prema kojima će se kandidati pripremati za svečanosti. Prema tom planu pripreme će se do srpnja odvijati u Sinjskom polju kada će početi pripreme na alkarskom trkalištu. Prozivci alkara nazočili su i članovi uprave VAD-a.

NOVIGRAD - U prometnoj nesreći koja se jutros oko 3,30 sati dogodila u Novigradu smrtno je stradao 46-godišnji motociklist iz Novigrada, izvijestila je danas istarska policija. On je na motociklu BMW pulskih registarskih oznaka najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine kod kružnog toka u blizini hotela Makin sletio s kolnika, udario u prometni znak na zelenom otoku na cesti, a potom završio na zelenoj površini rotora. Motociklist je preminuo na mjestu događaja.

SPLIT - Jedna je osoba pronađena mrtva u ranim subotnjim satima na području Rude nedaleko Sinja, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska. Za sada se zna da se radi o 33-godišnjem muškarcu koji je mrtav pronađen jutros u 6,40 sati u obiteljskoj kući u kojoj su vidljivi tragovi požara. Na terenu traje policijski očevid koji bi trebao utvrditi što se točno događalo u kući, kao i od čega je točno preminuo muškarac, doznaje se u splitskoj policiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙