FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Francuzi smatraju da je njihova nova prva dama Valerie Trierweiler (47) normalna i nezavisna ali je za razliku od njene predhodnice Carle Bruni distancirana od javnosti, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja. Anketa je provedena od 9. do 11. svibnja za časopis Grazia i u njoj je sudjelovalo 1300 ispitanika. Tri četvrtine ispitanih kaže da je Trierweiler "nezavisna" a 71 posto je smatra "normalnom". Na pitanje je li nova prva dama Francuske "bliska narodu", samo je jedna trećina odgovora bila pozitivna. Jedna četvrtina ispitanih misli da bi se ona sada trebala prestati baviti novinarstvom, dok 55 posto kaže da se može baviti svojim dosadašnjim poslom ali ne bi smjela pratiti politiku. Životna partnerica novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, novinarka Valerie Trierweiler, prva je neudana prva dama u Elizejskoj palači.

BERLIN - Njemački bariton Dietrich Fischer-Dieskau čija je strastvena i nježna interpretacija njemačkog lieda približila tu formu pjesme iz 19. stoljeća novim generacijama, umro je u petak, deset dana prije 87. rođendana. Fischer-Dieskau kojega su katkad opisivali kao najsnimanijega pjevača u povijesti, umro je u mjestu Bergu na jezeru Starnbergu u Bavarskoj, objavila je na svojoj internetskoj stranici bavarska državna opera. U gotovo pedesetogodišnjoj karijeri, a u mirovinu je otišao 1992., nastupao je u mnogim operama. Rodio se 1925. u Berlinu, školovao se na berlinskom konzervatoriju, a nakon prvog nastupa angažirala ga je berlinska Gradska opera 1947. Međunarodnu je slavu stekao nakon Drugoga svjetskog rata, a osobito je zabilježena njegova intepretacija njemačke pjesme, lieda, osobito u Schubertovim romantičnim djelima poput ciklusa pjesama Winterreise i Die schoene Muellerin.

MANILA - Američka pjevačica Lady Gaga idući će tjedan na Filipinima morati paziti na svoje ponašanje - neće smjeti biti obnažena, neće smjeti prostačiti i, općenito, neće se smjeti "nepristojno ponašati", upozorile su tamošnje vlasti, nekoliko dana nakon što je kontroverznoj pjevačici Indonezija zabranila koncert u Džakarti. Ponašanje pjevačice provjeravat će inspektori na mjestu događaja, rekao je načelnik okruga Pasay u Manili, gdje bi Gaga trebala gostovati 21. i 22. svibnja u sklopu azijske turneje. "Producentima turneje Lady Gage smo naglasili da na koncertu i cijelom događaju ne smije biti nimalo golotinje i da to ne smije biti izlika za nepristojno ponašanje koje bi moglo naštetiti moralu i dobrom ukusu", stoji u gradonačelnikovoj pisanoj izjavi. Filipini su najveća katolička zemlja u Aziji u kojoj 80 posto stanovništva izražava pripadnost toj vjeri, što je posljedica nekadašnjeg kolonijalnog života pod španjolskom krunom.

PARIZ - Francuska ministrica stanogradnje izazvala je senzaciju kada se na prvoj sjednici nove vlade u Elizejskoj palači pojavila u trapericama, dok su njezine kolege i kolegice stigli u odijelima i haljinama.

Cecile Duflot, 37-godišnja predsjednica stranke Zelenih, "bola je oči" svojim ležernim stilom na sastanku na kojem ostalih 34-ero kolega nije štedjelo truda da izgledaju jako "chic" na prvom sastanku s predsjednikom Francoisom Hollandeom. "Osobno mislim da, kada si predstavnik francuskog naroda, moraš praviti razliku između odjeće za sjednice vlade od odjeće koju nosiš preko vikenda", rekla je Nadine Morano, koja je bila ministrica dok "ljevičari" ovoga tjedna nisu preuzeli vlast. Duflot, jedini član vlade koji se na sjednicu dovezao javnim prijevozom, poduprla je bivša ministrica zdravstva Roselyne Bachelot koja je na Twitteru napisala: "Iskreno govoreći, ako su njezine traperice proizvedene u Francuskoj odjenula se sasvim prikladno za sjednicu vlade".

LONDON - Uobičajeno vjerovanje da bi trudnice trebale jesti za dvoje pobilo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da je strogi režim prehrane vrlo koristan za buduće mame, piše list Irish Times. Stručnjaci su utvrdili da je stroga kontrola težine u trudnoći ne samo sigurna za majke i nerođene bebe već može i smanjiti komplikacije trudnicama i biti korisna za dijete. Rizik preeklampsije, dijabetesa i preranog poroda može se smanjiti ako se majka drži zdravog režima prehrane uz kontroliranu količinu unesenih kalorija, pokazuje studija objavljena u časopisu British Medical Journal. Suprotno tome, prekomjerni kilogrami tijekom trudnoće vezani su uz brojne ozbiljne zdravstvene probleme. U Velikoj Britaniji, više od polovice žena reproduktivne dobi ima prekomjernu težinu ili je pretilo, a širom Europe i u SAD-u čak 40 posto žena dobiva tijekom trudnoće previše kilograma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙