FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena kampanja za predsjedničke izbore u Srbiji

BEOGRAD, 18. svibnja 2012. (Hina) - Kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji završena je u četvrtak u ponoć, kada je započela izborna šutnja koja traje do završetka izbora u nedjelju u 20 sati.

Građani Srbije u nedjelju će birati između Borisa Tadića, kandidata koalicije koju predvodi vladajuća Demokratska stranka (DS) i Tomislava Nikolića, kandidata oporbene Srpske napredne stranke (SNS).

Tadić i Nikolić osvojili su najveći broj glasova u prvom krugu izbora, 6. svibnja, kada su uz predsjedničke održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Tadić je, po konačnim rezultatima državnog izbornog povjerenstva, osvojio 25,31 posto glasova, dok je Nikolić osvojio 25,05 posto glasova.

Prema jednom od posljednjih istraživanja javnog mnijenja, objavljenom proteklog tjedna, za Tadića bi u drugom krugu moglo glasovati 58 posto birača, dok bi za Nikolića glasovalo njih 42 posto.

Tadić je u tijekom kampanje u razgovorima s građanima najavljivao nova ulaganja i rad na podizanju zaposlenosti i životnog standarda, te je izražavao uvjerenost da će Srbija do kraja 2012. započeti pregovore o pristupanju Europskoj uniji (EU), kao i da te pregovore Srbija može završiti za pet godina.

Kao najveći rezultati Tadiću i njegovom timu tijekom dosadašnjeg vladanja pripisuju se dodjela Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, uhićenje i izručenje haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, unaprjeđenje odnosa sa susjednim zemljama i ukidanje viza za građane Srbije koji putuju u zemlje EU.

Nikolićev SNS nastao je potkraj listopada 2008. od nekadašnjih članova Šešeljevog SRS-a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izbora bit će, kao i prije dva tjedna, omogućeno i na Kosovu, u suradnji srbijanskog državnog izbornog povjerenstva s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙