FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 12. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Amerikanac Garrett McNamara službeno drži rekord najvišeg vala na kojem se ikad surfalo, prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Podrijetlom s Havaja, McNamara (44) ukrotio je val od 24 metra visine (78 stopa) u studenom prošle godine ispred Nazarea na portugalskoj obali. Njegovu izvedbu potvrdili su stručnjaci pregledavajući video snimke i fotografije njegova podviga, ističu u subotu iz Guinnessa. "Jahati na tako monstruoznom valu zahtijeva potpunu kontrolu nad daskom", rekao je McNamara telefonski iz Haleiwe na Havajima gdje živi. "Ako padnete nemate puno izgleda za preživljavanje", dodao je on. Prethodni rekord držao je Mike Parsons koji je jahao na valu nižem za jednu stopu 2008.

NEW YORK

Jedan američki bračni par i njihovo dijete zamoljeni su ovih dana da iziđu iz zrakoplova tvrtke Jetblue Airways u zračnoj luci Fort Lauderdale na Floridi jer se ime 18-mjesečne djevojčice nalazilo na listi nepoželjnih putnika iz sigurnosnih razloga. "Mislimo da se radi o informatičkoj pogreški", priopćila je tvrtka u subotu. "Naše osoblje slijedilo je uobičajeni postupak te se ispričavamo obitelji upletenoj u taj nesretni incident", dodao je Jetblue Airways.

WASHINGTON

Manično-depresivni poremećaj najvjerojatnije počinje već u adolescenciji a ne nešto kasnije kako se do sada vjerovalo, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Archives od General Psychiatry. Broj tinejdžera koji pate od maničnog poremećaja, koji je glavno obilježje bipolarnog poremećaja, otprilike odgovara broju odraslih osoba koje pate od tog poremećaja raspoloženja što sugerira da se kod mnogih osoba bolest razvija već u adolescenciji, utvrdili su znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje. "Uobičajeno se mislilo da manija započinje u 20-im ili 30-im godinama života", kaže Kathleen Ries Merikangas, voditeljica istraživanja. "Mislim da je važno da ljudi shvate da od manije mogu patiti i adolescenti", dodala je.

PARIZ

Arheolozi su na Cipru otkrili selo staro oko 11000 godina za koje drže da je najstarije poljodjelsko selo na sredozemnim otocima i dokazuje da su se poljodjelci ondje vrlo brzo naselili s Bliskog istoka, rekli su francuski stručnjaci koji vode istraživanje. Iskapanja na arheološkom nalazištu Klimonas još traju, a dosad su pokazala da su se seoske zajednice na Cipru formirale između 9100 i 8600 godina prije Krista. To je tek nekoliko stoljeća nakon prvih sjedilačkih zajednica iz doba neolitika koje su počele uzgajati divlje žitarice na Bliskom istoku (otprilike 9500 godina prije Krista). Na nalazištu Klimonas pronađene su kremene strelice, perle od zelena kamena te pougljenjena zrna pšenice koja je prve stigla s Bliskog istoka.

HELSINKI

Ako biste rado probali pivo staro 170 godina, ne gubite nadu jer finski istraživači možda uspiju obnoviti pivo iz 1840. zahvaljujući tome što su u njemu našli žive bakterije. U brodu otkrivenom 2010., za koji se vjeruje da je potonuo četrdesetih godina 19. stoljeća, pronađen je i najstariji šampanjac koji se još može piti. Šampanjac je već prodan na dražbi. Znanstvenici su analizirali dvije boce piva i priznali su da ono "nije prošlo na ispitu vremena", ali zadržalo je blijedozlatnu boju. Vjeruju da je izvorno sadržavalo ružu, badem i klinčić.

MELBOURNE

Australac Daniel Huf, kojega su liječnici hitne medicinske službe proglasili mrtvim u prometnoj nesreći, napustio je bolnicu hodajući, nakon šest tjedana oporavka, piše u petak australski dnevnik The Age. Daniel Huf (30) pretrpio je teške ozljede za upravljačem svojeg Porschea 1. travnja nedaleko od Melbournea, a hitna medicinska služba proglasila ga je mrtvim na licu mjesta. Djelatnici koji su iz stradalog vozila izvlačili tijelo uspjeli su napipati slabašne otkucaje bila. Duštvo "Ambulance Victoria" objavilo je da je otvorilo istragu i da je ekipa medicinske pomoći u šoku zbog počinjene pogreške.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙