FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 13 sati.

ZAGREB - Saborski klubovi Hrvatskih laburista HDSSB-a i HDZ-a u današnjoj su se saborskoj raspravi o prijedlogu dopune Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ oštro suprotstavili zakonskoj mogućnosti da Vlada sama donosi odluke o promjenama unutar HŽ-a. Mladen Novak (Hrvatski laburusti) ocijenio je kako Vlada, predlaganjem ovakvih dopuna zakona, ukida demokraciju. „Po prvi pita se događa da napuštamo demokraciju. Vlada želi sama donositi odluke o promjeni unutar HŽ-a“, naglasio je. Dodao je, međutim, kako problemi unutar HŽ-a neosporno ipak postoje. „Samo je pitanje što podrazumijeva restrukturiranje, s obzirom da praksa u Hrvatskoj govori da to obično znači masovno otpuštanje“, rekao je Novak. Boro Grubišić (HDSSB) kazao je kako je u HŽ-u tijekom u proteklih 20 godina napravljen napravljen 'željeznicocid' i unatoč svih potpora koje je HŽ dobio. Josipa Borića (HDZ) posebno je zasmetalo što je riječ o još jednom zakonu koji se 'pokušava progurati' po hitnoj proceduri. S predoženim se dopunama zakona ne slaže jer se, kazao je, njima vladi daje mogućnost da radi što hoće sa HŽ-om i to bez javnosti.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je većinom glasova podržao nacrt izmjena saborskog Poslovnika koje je iniciralo Predsjedništvo Hrvatskog sabora. Izmjene Poslovnika podržali su članovi Odbora iz vladajuće koalicije, a HDZ je bio suzdržan, ne prihvaćajući predloženo ukidanje instituta ispravka netočnog navoda. Vladajući zastupnici u raspravi su isticali da će ukidanje tog instituta demokratizirati parlamentarnu raspravu, odnosno da je replika kvalitetniji i demokratičniji institut koji će omogućiti dvosmjernu komunikaciju, što ispravak netočnog navoda ne predviđa. Početak rasprave obilježio je demonstrativni izlazak iz dvorane Dragutina Lesara (Hrvatski laburisti), koji je vladajućima zamjerio da ne poštuju proceduru izmjene Poslovnika, jer s očitovanjima koja su na taj nacrt dali klubovi zastupnika i predstavnici civilnog društva nisu upoznali zastupnike. Iako je na Odbor na dnevnom redu današnje sjednice imao i davanje mišljenja na zaključak Odbora za informiranje, informatizaciju i medije vezano uz izvješće o radu Upravnog vijeća Hine, Leko je tu točku skinuo s dnevnog reda, budući da je sporni zaključak Odbor za medije jučer promijenio. Naime, Odbor za medije jučer je donio novi zaključak vezano uz Hinino izvješće, te od Sabora zatražio da smijeni Upravno vijeće Hine, a ne ravnateljicu kako je bilo formulirano prvotnim zaključkom.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora danas je u ime svog odbora izrazio zabrinutost zbog ksenfobičnih izjava protiv Roma. Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina najavio je prije dva dana kako će reagirati na događaje u Škabrnji koju su romske obitelji napustile zbog prosvjeda mještana, i to zahtjevom da se o tom problemu progovori na današnjoj plenarnoj sjednici Sabora. Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi je od Odbora zatražio da na tematskoj sjednici raspravi i osudi događaje u Škabrnji, te najavio da će osobno tražiti ostavku načelnika Škabrnje Luke Škare, čije je istupe nazvao sramotnima

ZAGREB - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) oglasila se danas povodom Vladina prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) o kojemu se raspravlja u Saboru, priopćivši kako taj prijedlog smatra moralno i pravno neprihvatljivim te u suprotnosti s Ustavom RH. "Naša je dužnost upozoriti javnost o moralnoj i pravnoj neprihvatljivosti namjere da se predloženim Zakonom o medicinski pomognutoj oplodnji legalizira zamrzavanje ljudskih zametaka, omogući stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja, te omogući stvaranje zametka izvan obiteljskog okružja i time lišavanje takvim postupkom rođenog djeteta prava na oba roditelja. Prijedlog toga zakona nije u skladu s načelima Ustava Republike Hrvatske, sa zahtjevima međunarodnih ugovora koji uređuju ljudska prava, posebice Konvencijom o pravima djeteta, te Obiteljskim zakonom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije", stoji uz ostalo u priopćenju stalnog vijeća HBK.

VALBANDON - Ministri unutarnjih poslova i turizma Ranko Ostojić i Veljko Ostojić danas su u MUP-ovoj uslužnoj jedinici u Valbandonu potpisali sporazum o sufinanciranju projekta "Sigurna turistička sezona". Ministarstvo turizma i ove je godine osiguralo 200 tisuća kuna za smještaj stranih policajaca tijekom njihova boravka u Hrvatskoj te je time pridonijelo provedbi tog projekta i potvrdilo dobru suradnju na tom području s Ministarstvom unutarnjih poslova. Govoreći o važnosti tog projekta, ministar turizma Veljko Ostojić istaknuo je kako je upravo pitanje sigurnosti u mnogim istraživanjima jedan od glavnih motiva dolaska gostiju u Hrvatsku. "Zahvaljujući sjajnom radu hrvatske policije, Hrvatska je u tom segmentu među liderima ne samo u ovom dijelu Europe i na Mediteranu, nego i u svijetu", naglasio je Veljko Ostojić i dodao da je pitanje sigurnosti među prvih pet elemenata koji gosti navode kao razlog dolaska i zbog čega se osjećaju sigurni. Istaknuo je kako su očekivanja od ovogodišnje sezone iznimno velika iako je 2011. godina, kako je rekao, "dosad bila turistički najuspješnija". "Očekujemo da će 2012. godina što se fizičkih pokazatelja tiče, odnosno dolazaka i noćenja, biti na tragu prošlogodišnje sezone, ali očekujemo veće financijske efekte", rekao je i dodao kako dosadašnji tijek pokazuje da su predviđanja realna.

ZAGREB - Udruge Iskorak i Kontra pozdravljaju izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića objavljenu danas u "Jutarnjem listu", u kojoj se, uz ostalo, navodi kako je Vlada pokrenula inicijativa za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama, te da će proučiti pozitivna rješenja iz Španjolske, Portugala i nordijskih država, priopćeno je iz Iskoraka i Kontre. Kako je objavljeno, premijer Milanović je za "Jutarnji list" izjavio da je Vlada pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuje dijalog i s LGBT zajednicom, kao i sa stručnom i općom javnosti. Udruge Iskorak i Kontra smatraju kako je riječ o velikom koraku naprijed u zaštiti ljudskih prava istospolnih parova.

ZAGREB - Financijski revizor tvrtke Deloitte iz Mađarske Gabor Gion, koji je 2004. bio vođa revizorskog tima Ine, posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da bi izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine bilo dobro za tu naftnu kompaniju koja godinama plin nabavlja po tržišnoj cijeni, a prodaje ga jeftinije. USKOK Sanadera tereti da je od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija primio deset milijuna eura mita kako bi upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji prepustio Ini mađarskom strateškom partneru, a iz Ine pritom izdvojio nerentabilno plinsko poslovanje. Gion, koji je na sud došao kao svjedok obrane, rekao je kako je poseban problem u Ini bilo upravo plinsko poslovanje, jer se plin svake godine kupovao po većoj, tržišnoj cijeni, a prodavao po nižoj reguliranoj cijeni. Dodao je i da je prije izmjene dioničkog ugovora koji je potpisala Sanaderova Vlada, Ina imala kredit od milijardu dolara koji bi u slučaju kršenja pojedinih financijskih pokazatelja morala odmah vratiti. Svjedok Gabor Gion tvrdi i da je tijekom 2008. Ina još bila likvidna, ali da su se krajem te godine pojavili problemi zbog kojih više nije bila sposobna izvršavati svoje obveze.

ZAGREB - Prvi put po načelu 'jedan član - jedan glas' oko 38.000 članova SDP-a sutra će birati predsjednika stranke, odnosno mandat ponovno povjeriti aktualnom predsjedniku i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću koji se jedini kandidirao za čelno mjesto u SDP-u. Glasovanje će biti otvoreno od 9 do 18 sati na 529 biračkih mjesta u svim stranačkim županijskim organizacijama. Najviše birača, njih oko 6400, glasovat će u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija gdje pravo glasa ima 3980 članova SDP-a. U toj je županiji i najviše biračkih mjesta, 47, u Zagrebu će biti otvoreno 17 biračkih mjesta, a zajedno sa Zagrebačkom županijom njih ukupno 32. Prvi rezultati izbora očekuju se u subotu oko 20 sati, a iako je središnja izborna komisija dužna pobjednika objaviti do 14. svibnja, Milanović će kao jedini kandidat potvrdu za novi mandat na čelu stranke dobiti već te večeri.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je danas u Gradskoj upravi Mandatno pismo s predstavnicom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku i Mađarsku, Zsuzsanom Hargitai, radi suradnje na pripremi i provedbi projekta izgradnje podzemne garaže u Klaićevoj ulici, kao i izbora savjetnika za javno privatno partnerstvo. Izgradnjom garaže riješit će se dugotrajni problem parkiranja, prvenstveno za građane s djecom koji koriste zdravstvenu zaštitu Dječje bolnice u Klaićevoj. Revitalizacijom kompleksa srednjoškolskog igrališta i izgradnjom sportske dvorane polivalentnog sadržaja osigurat će se uvjeti za sportske aktivnosti na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Predviđena je i izgradnja pratećih trgovačko uslužnih sadržaja. Radovi bi trebali početi najkasnije na proljeće iduće godine, izjavio je novinarima gradonačelnik Bandić. Predstavnica EBRD-a Zsuzsana Hargitai naglasila je da ulažu u samoisplative projekte na dobrobit građana te da su osigurali 400.000 eura za pripremu projekta gradnje podzemne garaže na najvišem standardu kako se ne bi opterećivao gradski proračun.

ZAGREB - Treći regionalni sajam mode "Fashion.hr industrija" otvorio je danas gradonačelnik Milan Bandić na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na kojem će tri dana, od 11. do 13. svibnja, izlagati 111 domaćih i stranih izlagača iz svijeta mode i nakita. Sajam je otvorio gradonačelnik Bandić koji je izrazio zadovoljstvo da se ovakva manifestacija, na kojoj će se promovirati hrvatsko poduzetništvo i kultura odijevanja, održava po treći puta u Zagrebu. U tri dana održavanja sajma posjetitelji će u dva šatora na glavnom zagrebačkom trgu moći razgledati i kupiti kreacije i nakit domaćih i stranih kreatora iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije i sudjelovati u kreativnim radionicama, humanitarnim akcijama i uživati u modnim revijama i svirkama mladih domaćih bendova.

ZAGREB - U povodu deset godina osnivanja i postojanja Centra za intervencijsku gastroenterologiju na Kliničkom bolničkom centru (KBC) Sestre milosrdnice u Zagrebu, otvorena je Endoskopska radionica na kojoj su uz prijenos postupaka iz endoskopskih dvorana i predavanja prikazane najsuvremenije dijagnostičke i intervencijske pretrage. Pročelnik Interne klinike u KBC-u Sestre milosrdnice Marko Duvnjak danas je na otvorenju radionice podsjetio kako je Zavod za gastroenterologiju osnovan 1984. godine, a Centar za intervencijsku gastroenterologiju 2002. godine. U Centru u godini dana pregledaju 8250 gastroenteroloških bolesnika, naprave 6500 ultrazvučnih pregleda, 6300 gastroskopija, 5150 kolonoskopija, 550 ERCP-a, 402 endoskopska ultrazvuka te oko 60 biopsija.

SPLIT - Dvije su osobe, među kojima jedna maloljetna, primljene u splitsku bolnicu zbog pada sa stabla i balkona, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. U Krivodolu, nedaleko od Imotskog, jučer oko 17 sati s trešnje visoke oko četiri metra pao 31-godišnjak. Najvjerojatnije je pao zbog starosti i istrošenosti stabla, kažu u policiji. Teško ozlijeđeni muškarac je na traumatološkom odjelu Kliničkoga bolničkog centra. Petnaestogodišnji učenik pao je noćas u 1,40 sati s balkona hotela u Baškome Polju. Učenik osnovne škole iz Sarajeva, koji je bio na ekskurziji, pao je s visine od četiri metra i teško se ozlijedio. Zadržan je na Odjelu dječje kirurgije u splitskoj bolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙