FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštre osude atentata u Damasku

ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Kofi Annan, posebni mirovni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, osudio je u četvrtak napade u Damasku s 55 žrtava i 372 ranjenih prema najnovijim podacima, a osude su izrekli i Europska unija i Sjedinjene Države te Francuska koja je oštro ukorila sirijski režim, prenose agencije.

"Ovi užasni napadi neprihvatljivi su i nasilje u Siriji mora prestati", poručio je Annan priopćenjem objavljenim u Ženevi, prenosi Reuters.

U dvostrukom napadu u glavnome gradu Sirije ubijeno je 55 osoba, a ranjene su 372, prema najnovijim podacima koje prenose agencije te izvješavaju o apokaliptičnim slikama na poprištu napada.

Europska unija u izjavi kojom je osudila dvostruki napad u Siriji rekla je da nova eksplozija nasilja "sve više otežava Annanovu misiju "no ona upravo zbog toga postaje sve važnija", javlja AFP.

Annanov plan "i dalje je najbolji način za napredak" prema rješenju sirijske krize, rekao je glasnogovornik diplomatske službe Europske unije Michael Mann u Bruxellesu.

Sirijski režim i oporba međusobno se optužuju za atentate, što uobičajeno čine, a Kofi Annan je poručio da je prioritet "zaustaviti ubijanje".

"Sjedinjene Države osuđuju najoštrijim rječnikom današnje napade u Damasku", objavilo je američko veleposlanstvo u Bejrutu i poručilo da je "neselektivno ubijanje civila za osudu i neprihvatljivo u bilo kojem kontekstu" te pozvalo "sirijski režim da potpuno i odmah provede mirovni plan".

SAD kritizira Asada jer se ne drži plana o prekidu vatre i mirovnog plana Kofija Annana, a međunarodni promatrači tvrde da i oporba i vlada krše odredbe sporazuma o prekidu vatre, piše Reuters.

Francuska je u oštroj osudi napada odgovornost za 14-mjesečno nasilje pripisala sirijskom režimu.

"Režim snosi svu odgovornost za užase koje prolazi Sirija", istaknuo je Bernard Valero, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i dodao da se, "odabravši slijepu i brutalnu represiju, režim zakopao u bezizlaznu spiralu nasilja".

Pozvao je na "hitnu i cjelovitu" provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti o Siriji i Annanova plana za završetak nasilja i za mirnu i demokratsku političku tranziciju, prenosi AFP.

Voditelj mirovnih promatrača UN-a pozvao je u pomoć kako bi se obustavilo krvoproliće. U Siriji je sada 70 promatrača, za nekoliko dana trebalo bi ih biti 100, odnosno 300 kada se svi rasporede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙