FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSUPM traži aktivniju ulogu Vlade i Ministarstva u zaštiti proizvodnje mlijeka

ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) pozvao je danas Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti proizvodnje mlijeka kako ne bi bio prisiljen tražiti pravnu zaštitu.

Od države tražimo i posredovanje u nastavku pregovora s prerađivačima o dugoročnom modelu izračuna troškova proizvodnje i otkupne cijene mlijeka kako bi se izbjegli dugotrajni sudski troškovi i propast velikog broja proizvođača mlijeka, poručili su s današnje konferencije za novinare čelnici HSUPM-a.

Predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar najavio je da će ovaj tjedan Ministarstvu poljoprivrede dostaviti pravno mišljenje odvjetničkog ureda iz kojeg je vidljivo da promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. ima obvezujuću pravnu snagu.

Ministarstvu daju rok od tjedan dana da se očituje i organizira sastanak kako bi se pokušao riješiti problem, jer će mljekari u protivnom pokrenuti sudske tužbe.

Naime, proizvođači su tijekom travanja dobili fakture za mlijeko isporučeno u ožujku s cijenama nižim nego što je to utvrđeno promemorijom iz 2009. (na temelju prosjeka EU).

Ako prerađivači neće obračunavati i isplaćivati otkupljeno mlijeko po cijeni iz promemorije, iz Saveza najavljuju da će u ime proizvođača pokrenuti sudske postupke radi naknade štete.

Najavljuju i pokretanje pravnog postupka protiv Ministarstva poljoprivrede kako bi se utvrdila odgovornost za pogrešno tumačenje pravne valjanosti promemorije, ali i Agencije za tržišno natjecanje koja nije spriječila udruživanje i dogovaranje prerađivača mlijeka oko cijene.

Pravni zastupnik mljekara, odvjetnik Anđelko Jureško također je kazao kako je vrijeme da se sve tri strane nađu i razmotre argumente prije nego se krene na sud.

U Savezu su istaknuli kako su početkom ovog mjeseca uputili pisma prerađivačkoj industriji u kojima traže da se povuku fakture za isporučeno mlijeko u ožujku i da im se plati otkupna cijena iz promemorije.

Mljekari ističu kako je stanje u sektoru i dalje teško, velikom broju proizvođača mlijeka prijeti zatvaranje farmi, a kažu kako resorni ministar Tihomir Jakovina ne bi smio ignorirati probleme koje ima cijeli sektor.

Upozorili su i kako je do sada više od 800 malih mljekara prestalo s proizvodnjom, neke farme smanjuju broj muznih krava, a ostali razmišljaju o isplativosti nastavka proizvodnje mlijeka.

Proizvodnja mlijeka je u ožujku u odnosi na veljaču pala tri posto, a ako se ne krene u rješavanje problema proizvodnja bi mogla drastično i dalje padati, kazao je Rešetar.

Iz Saveza upozoravaju kako je zbog neisplate poticaja, neredovitog plaćanja otkupljenog mlijeka, primjerice tvrde da Vindija kasni s isplatom gotovo 80 dana, a Dukat dvadesetak dana, zbog smanjenja otkupne cijene, povećanja troškova proizvodnje te nerješavanja problema sa zemljom, sektor doveden na rub propasti.

Tvrde i kako potpore nisu dobili oni mljekari koji su bili u prosvjedima već da su potpore prvo išle velikim sustavima, primjerice Agrokoru i Nexe grupi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙