FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šunić: plinu u priobalju konkurira prljavo lož ulje

OPATIJA, 9. svibnja 2012. (Hina) - Plin je još uvijek ekstremno najjeftinji energent, ali mu u probalju od Umaga do Dubrovnika konkurira prljavo lož ulje i prljavi mazut, rekao je danas predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić na konferenciji za novinare održanoj u sklopu 27. međunarodnog susreta stručnjaka za plin koji je danas počeo u Opatiji.

Na upit o kvaliteti plina, Šunić je rekao je da tu nema problema jer se kvaliteta mjeri i prati te da je plin, u sadašnjem rasponu cijena od oko 3,6 kuna do 4,20 kuna za kućanstva, konkurentan čistom lož ulju.

Na pitanje kolike bi trebale biti cijene plina koje bi omogućile otvaranje tržišta i jačanje konkurencije, Šunjić je kazao da je plin u Sloveniji preko 5 kuna za kućanstva, a u Austriji blizu 5 kuna. Sada smo prvi put uveli tzv. pristojbu za plinomjere, a pristojbe za drugo, primjerice za telefon, postoje odavno, naveo je.

Govoreći o temama susreta, Šunić je naglasio da razdoblje "zlatnog doba plina" nije upitno, a da se na inteligentni sustavima kod nas malo radi. Što se tiče modernih tehnologija, to je borba između plina i obnovljivih izvora, nasuprot drugim energentima.

Šunić je kazao da je na lokalnoj razini novac od distribucije plina "išao u sve, najmanje u plinski sustav", da su mreže trebale biti ranije rekonstruirane i da plinski sustavi nisu odgovarajuće održavani.

Što se tiče novih dijelova sustava u priobalju, tarifa za distribuciju i opskrbu od 55 lipa nije dovoljna za izgradnju distributivnog sustava i za velika ulaganja, jer je upitno kada će se vratiti, ocijenio je.

Vladimir Đurović iz Plinacroa rekao je kako ta tvrtka radi na novim dobavnim projektima, ali se, budući da je realna vremenska upitnost otvaranja južnog koridora, sada usmjerio prema LGN projektu.

LNG terminal će biti projekt koji će usmjeriti daljnji razvoj plinskog sustava, osigurati stvarnu divezifikaciju i bitno utjecati na tržište, rekao je i ocijenio da je lokacija za LNG na Krku jedna od najboljih u južnoj Europi.

Plinacro je dobio zadatak istražiti mogućnost realizacije drugačije opcije LNG-a nego je prije bilo razmatrano, odnosno emigracijskog sustava s LNG brodovima i realnom opcijom izgradnje terminala kapaciteta pet milijardi prostornih metara, rekao je dodavši da je za izradu studije tog projekta, koja će uskoro započeti, Plinacro dobio bespovratnih milijun eura iz jednog europskog fonda.

(Hina) xhsup yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙