FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud u Sarajevu oslobodio krivnje Dragana Čovića

SARAJEVO, 7. svibnja 2012.(Hina) - Županijski sud u Sarajevu u ponedjeljak je oslobodio krivnje predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića optužbe za zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme kada je obnašao dužnost ministra financija Federacije BiH.

"Tijekom dokaznog postupka tužiteljstvo nije priložilo niti jedan dokaz koji bi potvrdio navode optužnice", kazao je tijekom izricanja nepravomoćne presude predsjednik sudskog vijeća Jasenko Ružić.

Optužnica koju je županijsko državno odvjetništvo u Sarajevu podignulo u lipnju 2011. godine teretila je Čovića da je 2000. i 2001. godine pogodovao tvrtki "Lijanovići" iz Širokog Brijega u stjecanju protupravne imovinske koristi nešto manje od milijun eura.

Navodi optužnice temeljili su se na tvrdnji kako je Čović protuzakonito izdao obvezujuće mišljenje carinskoj upravi FBiH, po kojemu su "Lijanovići" bili oslobođeni plaćanja posebnih pristojbi na uvoz pilećeg i purećeg mesa korištenog za dalju preradu.

Tijekom dokaznog postupka, kako je kazao sudac Ružić, nije potvrđena nikakva izravna veza Čovića i tvrtke "Lijanovići", niti je dokazano kako je on potpisao dokument u kojemu se dopušta da "Lijanovići" sirovine za proizvodnju uvezu bez plaćanja pristojbi koje su tada bile propisane.

Strane u postupku na presudu mogu uložiti žalbu vrhovnom sudu FBiH, čija bi odluka u tom slučaju postala pravomoćna.

Draganu Čoviću zbog istog slučaja već je suđeno pred sudom BiH i on je 2006. godine u prvostupanjskom postupku proglašen krivim za zloporabu službenog položaja i ovlasti te je osuđen na pet godina zatvora.

Prizivno vijeće suda BiH tu je presudu ukinulo 2008., godine proglasivši istodobno ovaj sud nenadležnim za dalje vođenje postupka pa je on potom prebačen pravosuđu Sarajevske županije.

Dragan Čović je nakon izricanja presude na Županijskom sudu u Sarajevu novinarima kazao kako je to i očekivao "jer dobro zna što je i kako radio".

"Ja vjerujem da je ovo zadnji ovakav slučaj", kazao je Čović, aludirajući na cijeli niz sudskih postupaka koji je do sada protiv njega vođen.

Kazao je kako čvrsto vjeruje u bosanskohercegovačko pravosuđe, a dokaz tome je po njegovim riječima i činjenica da je došao saslušati izricaje presude iako na to po zakonu nije bio obvezan.

Čovićev odvjetnik Zdravko Raić također je kazao kako je očekivao oslobađajuću presudu.

"Ovo je još jedan primjer prizvoljno i olako podignute optužnice", izjavio je Raić novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙