FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 5. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

PEKING

Američka državna tajnica Hillaryi Clinton u subotu je otputovala iz Pekinga nakon burnih pregovora s Kinom zbog zaštite prava slijepog disidenta Chena Guangchenga koji bi trebao prema dogovoru kineskih i američkih vlasti napustiti Kinu i otići u Sjedinjene Države. 40-godišnji Chen trenutno se nalazi u bolnici u Pekingu, nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora u kojem je bio 19 mjeseci, javlja Reuters. Kineske su vlasti u petak objavile da bi slijepi kineski disident Chen Guangcheng mogao podnijeti zahtjev za studijem u inozemstvu, što je potez koji je pozdravila američka državna tajnica Hillary Clinton, ocjenivši kako bi to moglo označiti i kraj diplomatskih napetosti između Pekinga i Washingtona. Hillary Clinton kazala je kako je američki veleposlanik u Pekingu Gary Locke u petak ponovno razgovarao s Chenom koji mu je potvrdio da želi otputovati u SAD na studij.

LONDON

Dosadašnji gradonačelnik Londona, konzervativac Boris Johnson, osigurao je u petak drugi četverogodišnji mandat na toj dužnosti pobijedivši na lokalnim izborima održanim u Velikoj Britaniji s 51,5 posto laburističkog protukandidata Kena Livingstona. Johnsonova pobjeda spasila je premijera Davida Camerona od potpunog poraza u cijeloj zemlji. Konzervativci su na lokalnim i regionalnim izborima u Britaniji, prema prvim rezultatima, u 176 lokalne skupštine od njih ukupno 181 izgubili 405 vijećnika, dok su laburisti dobili 823 nova mjesta. Liberalni demokrati, koalicijskih partneri konzervativaca u britanskoj vladi, također su pretrpjeli težak poraz i izgubili 336 mjesta u lokalnim skupštinama. Konzervativna koalicija na čelu Velike Britanije gubi popularnost i povjerenje glasača zbog oštrih mjera štednje, ponovne gospodarske recesije, porasta stope nezaposlenosti, divljanja cijena i smanjenja plaća. Lokalni izbori smatraju se važnim indikatorom općeg raspoloženja i potpore vladi na pola njezina mandata. Sljedeći opći izbori trebali bi se održati 2015.

MIRANŠAH

Najmanje deset pobunjenika ubijeno je u subotu ujutro u napadu američke bespilotne letjelice u plemenskom području Pakistana blizu afganistanske granice, objavili su pakistanski dužnosnici za sigurnost. Bespilotna letjelica izbacila je dvije rakete koje su uništile kompleks pobunjenika u Šavalu, smještenom 70 km zapadno od Miranšaha (glavnog grada Sj. Vaziristana), poznata kao uporišta talibana i militanata povezanih s Al Kaidom. "Američka bespilotna letjelica izbacila je dvije rakete na kompleks. Ubijeno je deset pobunjenika", kazao je dužnosnik sigurnosti u Pešavaru. Još dva pakistanska dužnosnika sigurnosti u Miranšahu potvrdila su napad i broj poginulih. Po njima, pobunjenici su koristili kompleks kao vježbalište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙