FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački energetski tjedan od 14. do 19. svibnja

ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Treći Zagrebački energetski tjedan održat će se od 14. do 19. svibnja, a u šest dana i 38 događanja pružit će niz konkretnih informacija i praktičnih mogućnosti mjera energetske učinkovitosti novih tehnologija, obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva, najavljeno je danas u prostorijama Gradske uprave.

Niz aktivnosti na temu energije i klime provest će profesori i odgajatelji u svim vrtićima, prvim razredima osnovnih i srednjih škola obrtnici i poduzetnici, strukovne komore inženjera, gospodarstvenici, instituti, obrazovne i znanstvene institucije, Hrvatski autoklub te druge udruge civilnog društva, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljujući Energetski tjedan.

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras rekao je kako su za tu priliku već štampani priručnici, bojanke i slikovnice za različite školske uzraste kao i brošure za obrtnike i poduzetnike, te najavio da će se tijekom energetskog tjedna održavati brojne konferencije međunarodnih razmjera, okrugli stolovi, prezentacije i seminari.

Događaji koji će, između ostalih, obilježiti energetski tjedan su predstavljanje rezultata projekta "Civitas elan", okrugli stol o biciklizmu, prezentacija ekoloških vozila na Trgu bana Jelačića, prezentacija novih rješenja proizvodnje energije uporabom obnovljivih izvora energije na Danima otvorenih dana na energetskom institutu Hrvoje Požar, prezentacija energetski nezavisne građevine na Danima Otvorenih vrata bit će, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje bit će prezentirane nove tehnologije obnovljivih izvora energije, a u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održat će se predavanja na temu energetske učinkovitosti u industriji.

Energetski tjedan organizirao je Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske.

"Pridruživanjem zajednici europskih gradova prihvatili smo obveze ispunjenja strogih i vremenski definiranih kriterija u području učinkovitog korištenja energije, zaštite klime i prirodnih resursa, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Istaknuo je kao je ovaj projekt prepoznat u europskim okvirima te je pozvao građane da posjete događanja na energetskom tjednu.

"Nema rješenja ekološkog pitanja u Zagrebu samo sanacijom Jakuševca, izgradnjom pročišćivača, ili treće sastavnice - termičke obrade otpada ako se ne jača ekološka svijest i ekološka kultura, zaključio je Bandić.

Marijan Maras istaknuo je da kako je potrošnja energije u Hrvatskoj znatno veća od europskog prosjeka te da proces i postupci određenih mjera mogu donijeti znatne uštede. Dodao je da Zagreb radi na opservaciji 900 gradskih objekata gdje se prati potrošnja.

Ravnatelj energetskog instituta Hrvoje Požar Goran Granić istaknuo je da je energetika nešto s čime se treba stalno baviti te da je to područje u kojem nema rezultata preko noći.

"Ako se nastavi s ovako visokom razinom aktivnosti moguće je da Zagreb, ne samo po manifestaciji koja je dobra, važna i nužna, nego i po objektivnim rezultatima bude primjer u Hrvatskoj", ocijenio je Granić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙