FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN osudio skandalozne napade na novinare

TUNIS/NEW YORK, 3. svibnja 2012. (Hina) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je skandalozne napade na novinare u četvrtak na Dan medijskih sloboda na koji su u Meksiku, jednoj od najsmrtonosnijih zemalja za tu profesiju, pronađena raskomadana tijela dvojice fotografa , a na svečanosti u Tunisu je za pokazanu medijsku hrabrost UNESCO-ovu nagradu primio azerbajdžanski novinar Eynulla Fatullayev.

"Više od 60 novinara ubijeno je lani u svijetu, a brojni su drugi ranjeni" i "takvi su napadi skandalozni", rekao je Ban u New Yorku u raspravi na Općoj skupštini UN-a u povodu Svjetskog dana medijskih sloboda.

Sudionici su minutom šutenje odali počast ubijenim novinarima, a Ban je pozvao sve nadležne da to nasilje spriječe i počinitelje kazne.

Glavni tajnik je istaknuo ključnu ulogu koju su novi mediji - mobiteli, satelitska televizija i društvene mreže, odigrali u pokretima Arapskog proljeća i kazao da su "ti novi načini komunikacije pomogli su milijunima ljudi da prvi put pristupe demokraciji i prilikama koje su im tako dugo bile uskraćene".

Robert Young iz Međunarodnog odbora Crvenog križa rekao je da je nasilje protiv novinara "ratni zločin" prema Ženevskim konvencijama i Međunarodnom kaznenom sudu.

Od početka godine 21 novinara i šest internetskih novinara ubijeno je u zonama sukoba kao što su Somalija i Sirija, prema podacima Reportera bez granice.

Upravo na Dan medijskih sloboda u istočnoj meksičkoj državi Veracruz pronađena su u vrećama za smeće raskomadana tijela dvojice fotografa. Guillermo Luna i Gabriel Huge pronađeni su mrtvi samo pet dana nakon pronalaska tijela novinarke Regine Martinez, ugušene u njezinu domu u gradu Xalapa. Martinez je čsto pisala o krijumčarima droge te istraživala suradnju policije s narkokartelom.

U utorak je pet trupla pronađeno na zapadu Meksika uz poruke upozorenja svim novinarima koji bi istraživali narkokartel Zetas.

Više od 70 novinara ubijeno je u Meksiku zadnjeg desetljeća, prema Nacionalnom povjerenstvu za ljudska prava, a lani je Meksiko bio treća najsmrtonosnija zemlja za novinare nakon Pakistana i Iraka, prema popisu Reportera bez granice.

U priopćenju u srijedu Međuameričko novinarsko društvo (SIP) podsjetilo je da je 24 novinara u godinu dana ubijeno u Latinskoj Americi: Brazilu, Kolumbiji, Gvatemali, na Haitiju, u Hondurasu, Meksiku, Peruu i Dominikanskoj Republici. Predsjednik SIP-a Gustavo Mohme izrazio je žaljenje što nijedan slučaj nije riješen te zločinci ostaju nekažnjeni.

Međunarodna organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) koja dodjeluje nagradu u povodu svjetskog dana slobode medija odabrala je svečanost uručenja tog priznanja u Tunisu, kolijevci revolucije nazvane Arapsko proljeće",

"To je simbol, Tunis je zemlja demokratske promjene", rekao je azerbajdžanski novinar Fatullayev koji je primio nagradu iz ruke glavne direktorice UNESCO-a Irine Bokove.

Eynulla Fatullayev (35), bivši je glavni urednik i utemeljitelj popularnog tjednika na ruskom jeziku Realny Azerbaijan te dnevnog lista koji izlazi na jeziku azeri Gundalik Azarbaycan. U svojoj je karijeri branio slobodu govora i izražavanja, a u zatvoru je bio od 2007. do lani kada je oslobođen predsjedničkim pomilovanjem na Dan Republike Azerbajdžan.

Nagrada za slobodu tiska UNESCO/Guillermo Cano ustanovljena je 1997. i UNESCO je svake godine dodjeljuje osobi ili organizaciji koja brani ili promiče slobodu izražavanja često pod prijetnjama smrću.

U povodu Dana medijskih sloboda iz Madrida je upozoreno da je više od 6.000 novinara izgubilo posao u Španjolskoj od početka gospodarske krize. Od 2008., 6.234 novinara izgubilo je posao, a 57 medija je ugašeno, objavila je organizacija koja okuplja preko 21.000 profesionalaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙